USA og Europa går tom for våpen for Ukraina

Read Time:3 Minute, 40 Second

Våpenlagrene til NATOs medlemsland er i ferd med å ta slutt i løpet av Ukraina-krigen. Nå skal de fylles på igjen. Men å øke produksjonen av krigsvåpen er verken raskt eller enkelt.

155 mm haubitser er et langtrekkende tungt våpen som for tiden er utplassert på slagmarkene i Ukraina. I fredstid produserer den amerikanske våpenindustrien rundt 30 000 runder i året. Ukrainske soldater bruker den mengden på to uker, sier Dave Des Roches, senior militærforsker ved US National Defense University. Han er bekymret.

Han advarte TV-kanalen CNBC: “Med mindre vi har en ny produksjon som tar måneder å øke, vil vi ikke være i stand til å forsyne ukrainerne.”

155 mm haubitsen har allerede levert verdifull service til Ukraina Getty

Lagre i de fleste EU-land er brukt opp

Situasjonen i Europa er ikke annerledes. “De militære lagrene i de fleste [Europeiske NATO] medlemsland er, jeg vil ikke si oppbrukt, men stort sett oppbrukt fordi vi har gjort mye kapasitet tilgjengelig for ukrainerne,” sa Josep Borrell, EUs høye utenriksrepresentant og sikkerhetspolitiker . NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt derfor tirsdag et spesielt møte med alliansens våpendirektører for å diskutere hvordan man kan fylle opp medlemslandenes våpenlagre.

Josep Borrell: Rekvisita for det meste brukt opp APA/AFP/Frederick FLORIN

Militære analytikere ser et grunnleggende problem: Vestlige land har produsert langt færre våpen i fredstid ettersom regjeringer har valgt å kutte ned på svært kostbar produksjon og kun produsere våpen når det er nødvendig. Noen av våpnene som nå går tom, er ikke lenger i produksjon, og deres produksjon krever svært kvalifisert arbeidskraft og erfaring – ting som har vært mangelvare i den amerikanske produksjonssektoren i årevis.

Noen våpen fra USA er livsviktige

USA er den klart største leverandøren av militærhjelp til Ukraina, etter å ha levert våpenpakker verdt 15,2 milliarder dollar siden Moskva invaderte i slutten av februar. Noen av de USA-lagde våpnene var avgjørende for ukrainerne, i tillegg til de allerede nevnte 155 mm haubitserene, langtrekkende tungt artilleri som HIMARS-systemet (High Mobility Artillery Rocket System) produsert av Lockheed Martin.

Himars, bilde av Getty

Nå har USA i hovedsak gått tom for 155 mm haubitser å gi til Ukraina. For å levere mer, måtte de trekke på egne lagre, som er forbeholdt amerikanske militære enheter, og som de bruker til trening og beredskap. Det er et nei-nei for Pentagon, sier militæranalytikere.

Rekkevidde er avgjørende i en artillerikrig

For de ukrainske væpnede styrkene betyr dette at noe av hovedvåpenet deres – som 155 mm haubitsen – må erstattes av eldre og mindre optimale våpen som 105 mm haubitser, som har lavere nyttelast og kortere rekkevidde.

“Og det er et problem for ukrainerne,” sier Des Roches, fordi “rekkevidden er avgjørende i denne krigen. Dette er en artillerikrig.»

All våpenmangel

Andre våpen som Ukraina er avhengig av og klassifisert som “begrenset” i amerikansk inventar inkluderer HIMARS-rakettkastere, Javelin-missiler, Stinger-missiler, M777-haubitsen og 155 mm ammunisjon.

Pentagon vil ikke bruke sine egne aksjer, sier eksperter, bilde av Getty

Det er flaskehalser her også. For eksempel har Javelin, produsert av Raytheon og Lockheed Martin, oppnådd en ikonisk rolle i Ukraina: det skulderavfyrte, presisjonsstyrte antitankmissilet var uunnværlig i bekjempelsen av russiske stridsvogner. Imidlertid er produksjonen i USA lav på rundt 800 i året, og Washington har i mellomtiden sendt rundt 8500 til Ukraina, mer enn et tiårs produksjon, ifølge tenketanken Center for Strategic and International Studies.

“Ville være nødt til å sette forsvarsindustrien på en krigsklar basis”

Pentagon har bestilt nye Javelins verdt hundrevis av millioner dollar, men det tar tid å øke produksjon. “Vi må sette forsvarsindustrien vår på en krigsklar basis,” sa Des Roches. “Og jeg ser ingen bevis for at vi gjorde det.”

Det amerikanske forsvarsdepartementet har avvist påstander om at amerikanske våpenforsyninger til Ukraina er i ferd med å ta slutt. “Departementet har gjort en blanding av kapasiteter tilgjengelig for Ukraina – vi og de er ikke altfor avhengige av et enkelt system,” sa forsvarsdepartementets talskvinne Jessica Maxwell. Pentagon jobber nå med industrien for å «akselerere etterfyllingen av oppbrukte lagre».

Er du fornøyd med innholdet som deles på politikeren kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Artikkel ble oversatt fra Exxpress.

https://exxpress.at/den-usa-und-europa-gehen-die-waffen-fuer-die-ukraine-aus/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Det politisk korrekte eventyret
Next post Stillhet av lammet – hvordan propaganda fungerer
%d bloggers like this: