Italiensk gjeldsmislighold kan være det verste sjokket noensinne for eurosonen

Read Time:2 Minute, 32 Second

Italia, et av grunnleggerne av Den europeiske union, står overfor betydelige problemer knyttet til betaling av offentlig gjeld. Som svar har internasjonale hedgefond denne måneden plassert sine største innsatser mot obligasjoner utstedt av den italienske staten siden finanskrisen i 2008.

Markedsspekulanter satser nå på et mislighold fra Roma, noe som vil skape et skikkelig sjokk i eurosonen.

Den totale verdien av Italias obligasjoner lånt av investorer for å satse på et prisfall nådde det høyeste nivået siden januar 2008, med mer enn €39 (US$39) milliarder, ifølge data fra S&P Global Market Intelligence.

Et italiensk gjeldsmislighold kan være det største sjokket noensinne for eurosonen. (Reproduksjon av bilder på internett)

Finansanalytikere har forutsett problemene regjeringen i Roma vil møte siden juli med Den europeiske sentralbankens kunngjøring, den første på mer enn ti år, om en renteøkning i eurosonen.

Hastigheten fra investorer til å satse mot Italia kommer mens landet står overfor økende økonomisk motvind fra økningen i europeiske naturgasspriser som følge av Russlands forsyningskutt og hovedsakelig det grønne skiftet og et urolig politisk klima med valg i september.

“Det er det mest utsatte [landet] når det gjelder hva som skjer med gassprisene, og politikken er utfordrende,” sa Mark Dowding, investeringssjef i BlueBay Asset Management, som driver rundt 106 milliarder dollar i eiendeler til Financial Times. Han shorter italienske 10-årige obligasjoner ved å bruke derivater kjent som futures.

AVHENGIGHET AV RUSSISK GASS

Internasjonale analytikere anser at hovedrisikoen for den italienske økonomien er total avhengighet av russisk gass og den stadig økende trusselen om at Moskva, midt i politiske spenninger i Europa, stenger kranen.

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte allerede i forrige måned om at en russisk gass-embargo ville føre til en økonomisk nedgang på over 5 prosent i Italia.

Og de mye hyllede alternativene til russisk gass – tilførsel av flytende gass (LNG) fra USA eller naturgass fra Angola og Algerie – anses som så utilstrekkelige, eller til og med usannsynlige, at de rettferdiggjør en massiv spekulativ bevegelse på børsene, verdig gjeldskrisen 2010-2011.

ECB-fondene er også i tvil

Investorer ser også på Italia som blant de landene som er mest sårbare for den europeiske sentralbankens beslutning om å rulle tilbake sine stimuleringsprogrammer ved å heve renten og stoppe obligasjonskjøp som har finansiert Romas overdrevne gjeld.

Den politiske situasjonen i Italia beroliger heller ikke markedene. Fratredelsen av Mario Draghi som leder av den italienske regjeringen i juli 2022 førte til oppløsningen av den nasjonale enhetskoalisjonen og til en politisk krise som forsterket den allerede økte risikoen for den italienske økonomien.

Italias mislighold eller uttreden av den monetære unionen vil få enorme konsekvenser for den felles europeiske valutaen, som kan stå overfor sin største krise siden den ble opprettet noe som de også til dels kan takke den strenge koronapolitikken.

Er du fornøyd med innholdet som deles på politikeren kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Den nordlige vinteren kommer og tvil om Ukrainas utholdenhet går mainstream
Next post Amerikansk politiker: “Vi bryr oss ikke om hvor mange ukrainere som dør
%d bloggers like this: