Ukraina: Hvordan Kiev plyndret amerikansk bistand, kastet bort soldater, truet sivile og tapte krigen

Read Time:12 Minute, 12 Second

“Våpnene er stjålet, den humanitære hjelpen er stjålet, og vi har ingen anelse om hvor milliardene som er sendt til dette landet har blitt av,” fortalte en ukrainer til The Grayzone.

I en video sendt via Facebook-messenger i juli, kan Ivan sees stå ved siden av bilen sin, en tidlig 2010-tallsmodell Mitsubishi SUV. Det renner røyk ut av bakvinduet. Ivan ler og panorerer telefonens kamera over hele kjøretøyet, og peker ut kulehull. “Turboladeren døde i bilen min,” sa han og panorerte telefonen mot fronten av kjøretøyet. “ Kommandanten min sier at jeg skal betale for å reparere den selv. Så for å bruke min egen bil i krigen, må jeg kjøpe en ny turbolader for mine egne penger.»

Ivan snudde kameraet mot ansiktet hans. «Vel, dere jævla parlamentsmedlemmer, jeg håper dere knuller hverandre. Djevler. Jeg skulle ønske du var i vårt sted, sa han.

Forrige måned stemte Ukrainas parlamentarikere for å gi seg selv en lønnsøkning på 70 % . Registreringer indikerer at økningen ble aktivert og oppmuntret av milliarder av dollar og euro i bistand som har strømmet inn fra USA og Europa.

” Vi, de ukrainske soldatene, har ingenting,” sa Ivan. «Tingene soldatene har fått til å bruke i krigen kom direkte fra frivillige. Hjelpen som går til vår regjering vil aldri nå oss.»

Ivan har vært soldat siden 2014. For tiden er han stasjonert i Donbas-regionen, hvor han har i oppgave å bruke små droner av forbrukerkvalitet for å oppdage russiske stillinger for artillerimålretting. ” Det er så mange problemer i frontlinjen nå,” sa han. “ Vi har ingen internettforbindelse, noe som gjør arbeidet vårt i utgangspunktet umulig. Vi må kjøre bil for å få forbindelse på mobile enheter. Kan du forestille deg?”

En annen soldat i Ivans enhet sendte oss en video av seg selv fra en skyttergrav nær frontlinjene i Donbas. ” I følge dokumenter har regjeringen bygget en bunker til oss her,” sier han. ” Men som du ser, er det bare noen få centimeter av et tre som dekker over hodene våre, og dette skal beskytte oss mot stridsvogner og artilleribeskytninger. Russerne bomber oss i timevis av gangen. Vi gravde disse skyttergravene selv. Vi har to AK-74 mellom 5 soldater her, og de setter seg fast konstant på grunn av alt støvet.

« Jeg gikk til sjefen min og forklarte situasjonen. Jeg fortalte han at det er for vanskelig å holde denne stillingen. Jeg fortalte han at jeg forstår at dette er et strategisk viktig sted, men troppen vår er ødelagt, og ingen erstatning kommer for oss. I løpet av 10 dager døde 15 soldater her, alle fra beskytning og granatsplinter. Jeg spurte fartøysjefen om vi kunne ta med noe tungt utstyr for å bygge en bedre bunker, og han nektet, fordi han sa at den russiske beskytningen kunne skade utstyret. Bryr han seg ikke om at 15 av våre soldater døde her?»

” Hvis du prøvde å forklare situasjonen ukrainske soldater står overfor for en amerikansk soldat, ville de tro at du var gal,” sa Ivan. Tenk deg å fortelle en amerikansk soldat at vi bruker våre personlige biler i krigen, og vi er også ansvarlige for å betale for reparasjoner og drivstoff. Vi kjøper vår egen kroppsrustning og hjelmer. Vi har ikke observasjonsverktøy eller kameraer, så soldater må stikke hodet ut for å se hva som kommer, noe som betyr at når som helst en rakett eller tank kan rive hodet av dem.»

Illya*, en 23 år gammel soldat fra Kiev, sier at enheten hans står overfor de samme forholdene i en annen del av Donbas-regionen. Han meldte seg inn i den ukrainske hæren like etter at krigen startet. Han har bakgrunn fra IT og visste at slik kompetanse var etterspurt. ” Hvis jeg hadde visst hvor mye bedrag det var i denne hæren, og hvordan alt ville vært for oss, ville jeg aldri ha blitt med,” sa han. ” Jeg vil hjem, men hvis jeg flykter, risikerer jeg fengsel.”

Illya og de andre soldatene i enheten hans mangler våpen og verneutstyr. ” I Ukraina lurer folk hverandre selv i krig,” sa han. « Jeg har sett at medisinske forsyninger som ble donert til oss, ble tatt bort. Bilene som ble kjørt til oss til vår posisjon ble stjålet. Og vi har ikke blitt erstattet med nye soldater på tre måneder, selv om vi burde vært avløst tre ganger nå.»

En plakat oppfordrer ukrainere til å rapportere «russiske samarbeidspartnere». Foto av Cory Popp.

«Alle lyver»: Amerikansk lege beskriver sjokkerende korrupsjon

Samantha Morris*, en lege fra Maine, dro til Ukraina i mai for å prøve å hjelpe til med å gi medisinsk opplæring til soldater. ” Første gang jeg krysset grensen fra Polen, måtte jeg gjemme medisinske forsyninger under madrasser og bleier for å forhindre at de ble stjålet,” sa hun. ” Grensevaktene på ukrainsk side vil bare ta ting og fortelle deg, ‘ vi trenger dette for vår krig ‘ , men så stjeler de bare gjenstandene og selger dem videre. Ærlig talt, hvis du ikke håndleverer donasjoner til de tiltenkte mottakerne, vil varene aldri nå dem.»

Morris og noen få andre amerikanske medisinske fagfolk begynte å holde kurs i Sumy, en mellomstor by i det nordøstlige Ukraina. ” Vi utarbeidet en kontrakt med guvernøren i Sumy, selv om alt de ga oss var måltider og losji, og overnattingsstedet var bare oss som sov på det samme offentlige universitetet som vi holdt kursene våre på,” sa hun. “ Sumy-guvernøren hadde en venn, en lokal forretningsmann, og han krevde at denne forretningsmannen ble lagt til kontrakten som en ‘ forbindelse ‘ mellom oss og byen Sumy. Og som kontaktperson ville han få et prosentvis honorar av kontrakten. Våre advokater prøvde å forhandle forretningsmannen ut av kontrakten, men guvernøren i Sumy ville det annerledes. Til slutt signerte vi kontrakten slik at vi kunne holde treningene våre.»

I løpet av de to månedene hun tilbrakte i Ukraina, sier Morris at hun møtte tyveri og korrupsjon flere ganger enn hun kunne telle. ” Den ledende legen ved militærbasen i Sumy har bestilt medisinske forsyninger fra og til militæret på forskjellige tidspunkter, og han har fått 15 lastebiler med forsyninger som har helt forsvunnet,” sa hun. De militære førstehjelpspakkene hun hadde tenkt å gi til soldater når de var ferdig med treningsprogrammet hennes, ble stjålet. Hun så de samme settene til salgs på et lokalt marked dager senere.

« Jeg ble oppringt av en sykepleier ved et militærsykehus i [den ukrainske byen] Dnipro,» husket Morris. «Hun sa at lederen for sykehuset hadde stjålet alle smertestillende medisiner for å selge dem videre, og at de sårede soldatene som ble behandlet der ikke hadde smertelindring. Hun ba oss om å levere smertestillende medisiner til henne. Hun sa at hun ville gjemme dem for sykehuslederen slik at de ville nå soldatene. Men hvem kan du stole på? Var det virkelig sykehuslederen som stjal medisinene, eller prøvde hun å lure oss til å gi henne smertestillende medisiner som hun kunne selge eller bruke? Hvem vet. Alle lyver.”

Donert beskyttende militært utstyr og kampmedisinske forsyninger har oversvømmet Ukrainas online markedsplasser. Selgere er nøye med å skjule identiteten sin, oppretter ofte nye leverandørkontoer for hvert salg og er villige til å utføre bestillinger eksklusivt per post. “Vi har funnet pansrede hjelmer gitt som hjelp fra amerikanerne for salg på nettsteder,” sa Ivan. “Du vet, inne i hjelmen er klassen for beskyttelse og merke skrevet. Vi så dette merket før og innså at hjelmene var de som ble gitt oss som hjelp. Noen av oss prøvde å kontakte selgerne for å sette opp et møte, slik at vi kunne bevise at de solgte stjålet hjelpemiddel, men de var mistenksomme og sluttet å svare oss.»

Ivan sier han har hørt om tyveri av våpen donert fra vestlige land, men påpekte at flere soldater i enheten hans deler en enkelt AK-74. “Jeg ville ikke vite hvordan de stjeler våpnene, fordi våpnene aldri når de ukrainske soldatene i utgangspunktet,” sa han. “Og hvis de ga mer enn små raketter og rifler, hvis de ga oss det vi faktisk trenger for å kjempe mot Russland, ville de vært våpen for store til å stjele.”

Et ukrainsk militærkjøretøy på veien til Dnipro. Foto av Cory Popp.

“Jeg tror ikke de vil at vi skal vinne”: Ukrainere håner vestlig hjelp

Ivan er ikke optimistisk med tanke på Ukrainas sjanser til å vinne krigen. ” Det vil ikke være noe Donbas igjen,” sa han. Russerne vil ødelegge den, ellers vil de kontrollere alt , og så vil de gå videre til sør. Og nå, som det er, vil jeg si at 80% av de sivile som har oppholdt seg i Donbas støtter Russland og lekker all vår plasseringsinformasjon til dem.»

På spørsmål om han trodde USA og europeiske land virkelig ønsker at Ukraina skal vinne krigen, lo Ivan. ” Nei, jeg tror ikke de vil at vi skal vinne, ” sa han. ” Vesten kan gi oss våpen for å gjøre oss sterkere enn russerne, men de gjør ikke dette. Vi vet at Polen og de baltiske landene vil at vi skal vinne, 100 %, men deres støtte er ikke nok.»

” Det er åpenbart at USA ikke vil at Ukraina skal vinne krigen,” sa Andrey*, en ukrainsk journalist med base i Mykolayiv. ” De ønsker bare å gjøre Russland svakt. Ingen vil vinne denne krigen, men landene USA bruker som en lekeplass vil tape. Og korrupsjonen knyttet til krigshjelpen er sjokkerende. Våpnene er stjålet, den humanitære hjelpen er stjålet, og vi aner ikke hvor milliardene som er sendt til dette landet har blitt av.»

Andrey er spesielt forferdet over mangelen på tjenester gitt til internt fordrevne ukrainere. “Det er egentlig ikke et mysterium hvorfor alle vil til Europa,” sa han. – Det er et flyktningsenter i nærheten av Dnipro, for eksempel, og fordrevne får bare bo der i tre dager. Og det er 45 eller 50 personer i ett stort, åpent rom med ett bad og et lite kjøkken. Forferdelige forhold. Så etter de tre dagene, hvis de ikke har penger, ingen klær, ingenting, blir de kastet ut og har ikke noe annet valg enn å gå tilbake til hjemmene sine i farlige områder. Vi må spørre vår regjering hvor alle bistandspengene er blitt av, når soldatene våre ikke har det de trenger, og våre sivile ikke har trygge steder å oppholde seg.»

Utenlandske journalister dekker over den dystre virkeligheten med triumfistiske vrangforestillinger

Før krigen startet brukte Andrey flere år på å rapportere om korrupsjon og sviktende politikere i Ukraina. Etter at en etterforskning av en myndighetsperson i Odessa resulterte i drapstrusler mot hans kone og unge datter, sendte Andrey dem for å bo hos slektninger i Frankrike. ” Ukraina er et demokrati, ikke sant? Så regjeringen vil ikke presse på deg på en offisiell måte. Først får du telefonsamtaler som advarer deg om å stoppe. Deretter tilbyr de deg penger for å stoppe. Og så, hvis du nekter å bli kjøpt, bør du være forberedt på et angrep.

” Ekte journalistikk er farlig her,” fortsatte han. “Du skjønner, siden krigen startet, har vi disse nye stjernereporterne, og hver dag skriver de at ‘ Putin er dårlig, de russiske soldatene oppfører seg veldig dårlig … i dag drepte den ukrainske hæren 1000 russere og ødela 500 russiske stridsvogner. De får en million følgere på Twitter fordi de lyver, og dette er ikke ekte rapportering. Men hvis du skriver om korrupsjonen i Forsvaret, og har virkelige eksempler … vil du ikke bli berømt, og du vil være i trøbbel.»

Andrey har skaffet seg ekstraarbeid som fikser, arrangert intervjuer og oversatt for utenlandske journalister i Ukraina for å dekke krigen. “Jeg har jobbet med rundt et dusin journalister fra forskjellige land i Europa,” sa han. – Alle har blitt sjokkert. De forlot Ukraina sjokkerte. De sa at de ikke kunne tro situasjonen her. Men dette sjokket kom ikke inn i noen av artiklene deres om krigen. Artiklene deres sa at Ukraina er på vei mot seier, noe som ikke er sant.»

Et plakat som promoterer Azov-bataljonen i Kramatorsk. Foto av Cory Popp.

Ukrainske soldater og frivillige bekrefter at Ukrainas væpnede styrker setter sivile i fare

I juli overnattet vi på et hotell i Kramatorsk og var bekymret for å se at nynazistiske Azov-bataljonssoldater var blant hotellets gjester . Den 4. august publiserte Amnesty International en studie som avslører at siden krigen startet i februar har ukrainske styrker satt sivile i fare ved å etablere baser i skoler og sykehus og operere våpensystemer i sivile områder, noe som er et brudd på folkeretten.

Amnesty International planlegger nå å ” revurdere” rapporten sin, som svar på et massivt offentlig ramaskrik etter publiseringen, men ukrainske soldater og utenlandske frivillige har bekreftet at ukrainske væpnede styrker opprettholder en tung tilstedeværelse i sivile områder. ” Våre baser ble for det meste bygget i sovjettiden,” sa Ivan. ” Så nå kjenner Russland våre baser ut og inn. Det er nødvendig å spre soldatene og våpnene ut til andre steder.»

En tidligere amerikansk tjenestemann som går under betegnelsen ” Benjamin Velcro” var en frivillig soldat for Den internasjonale legionen for territorialforsvar i Ukraina, den ukrainske væpnede styrkens offisielle enhet for utenlandske frivillige. Han tilbrakte fem måneder i ulike deler av Ukraina, og sier at soldater som ble stasjonert i sivile områder var en vanlig forseelse.

” Når jeg hører at Russland bombet en skole, trekker jeg bare på skuldrene,” sa den amerikanske utenrikskrigeren. “ Fordi jeg garnisonerte inne på en skole. Det er et faktum. Skolen hadde ikke barn i den, så det er ikke slik at de utsatte barn i fare. Så alt som trengs er at Ukraina sier: ‘ Ah! De traff en skole! ‘ Og det akkumuleres til en enkel medienarrativ fra deres side.»

I likhet med Ivan er det også pessimisme om Ukrainas sjanser til å vinne krigen. «Mann, jeg vil ha alt i verden for at Ukraina skal vinne dette. Jeg vil at Ukraina skal få tilbake grensene før 2014. Men tror jeg det er holdbart? Nei. Du kan ikke opprettholde en krig med crowdfunding for alltid.»

*Flere intervjuobjekter ba om å bli sitert under antatte navn for å beskytte seg mot potensiell fare

Er du fornøyd med innholdet som deles på politikeren kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Britiske medier: Nedstengninger og vaksinasjoner forårsaker flere dødsfall enn Covid
Next post Dokumentar trailer (live sending) – Selection Code
%d bloggers like this: