Ode til venner

Read Time:8 Minute, 24 Second

Ekte vennskap er et aktivt bidrag til fred i verden.

Venner er mennesker som vi kan være den vi er sammen med. Med venner er vi frie. I ekte vennskap er det likhet i stedet for hierarkier, toleranse i stedet for (for)dommer, støtte i stedet for ydmykelse, hjerteforbindelser i stedet for krig. Som kjærlighet er ekte vennskap en kunst. Den som lærer kunsten, gir et avgjørende bidrag til å skape en bedre verden.

Vi har alle mistet fjær de siste årene. Noen står der som om de er plukket fullstendig ifra, uten jobb, uten trygghet, uten de gamle relasjonene som ga oss stabilitet inntil for ikke så lenge siden. Vi feiret jul og bursdager sammen, så hverandre jevnlig og fant trøst i tanken på at vi kunne ringe hverandre midt på natten og finne et øre i den andre enden av linjen. Vi kjenner hverandre uten rynker og med hår og kan huske tider som vi lenge har stått sammen.

Vennskap er bra. Eller i det minste burde det være det. Vi står fritt til å uttrykke hvordan vi har det, og ingen klandrer oss for feilene våre når vi oppfører oss dårlig. Venner er mennesker vi ikke gir oss ut for å være. Med venner kan vi være autentiske, ærlige og akkurat slik vi er. Vi kan snakke om våre svakheter og særheter, vår frykt og tvil og fortsatt føle oss gjenkjent: fulle av feil og inkonsekvenser og allikavell på grunn av det fortsatt elskelige.

For mange er det over. De siste årene har til og med det beste porselenet gått i stykker. Vi har mistet mye – inkludert forestillingen om at relasjoner har verdi når de varer. For mange er det å marsjere i låste skritt gjennom livet en dyd som har vist seg å være en illusjon. De har lært at kvaliteten på et vennskap ikke vokser med tiden.

Farvel til noen venner

Det er en feil å tro at tiden gjør ting bedre. Dette kan være tilfelle for visse typer vin og ost. Men akkurat som vi ikke automatisk blir klokere med alderen, blir ikke relasjonene vi velger i livet bedre fordi de varer.

Veletablerte relasjoner har absolutt sin verdi. Men de kan også holde oss fanget og bremse nødvendige innovasjoner. Det er betryggende å alltid dele de samme synspunktene, de samme aktivitetene, de samme dyrebare vanene. Mens alt går ut av ledd i stor skala, bør verden i liten skala fortsatt være halvveis i orden. Måtte skogene brenne og utsiktene til en iskald vinter ta bort noe av feriegleden – la livet gå så normalt som mulig.

I følge den universelle korrespondanseloven er det store det samme som det lille, og det lille er det samme som det store.

Vi vil kjenne bryggestormen på alle plan. Endring er i luften overalt. En sjanse til å spørre om vi vil tilbringe den store overgangen med folk som prøver å holde oss tilbake innenfor murene til en kollapsende bygning.

Obligasjoner som setter deg fri

Det er ikke mange som er villige til å la den andre gå. Få har modenhet til å støtte andre, uavhengig av deres preferanser, meninger og behov, for å uttrykke sitt potensial. De trenger disse menneskene nå. Det krever ekte venner, folk hvis forhold ikke er avtaler, men åpne og sjenerøse forbindelser som ikke er basert på hva andre gir oss, men på hva vi er villige til å gi oss selv.

I likhet med kjærlighet er vennskap en kunst som krever mer enn noen få penselstrøk for å lære den. Det utfordrer oss for livet. For det krever vilje til kontinuerlig å jobbe med seg selv og å skape klarhet i seg selv. Bare de som er villige kan til syvende og sist være en ekte venn, noen som gir et levende bidrag til å gjøre verden friere og fredeligere.

Redskap for fred

Flere og flere innser at verden bare kan bli et bedre sted når vi lærer å rydde og frigjøre oss. Hvert eneste bidrag teller her! Vi har mange muligheter til å øve. Vi kan starte med en gang ved å se på våre nåværende forhold.

Hva med tabuer her? Kan alt sies og snakkes om? Hører dere virkelig på hverandre? Finnes det domfellelser, anklager og insinuasjoner? Blir det på en eller annen måte manipulert? Blir gamle skader tatt opp igjen og igjen og får fremprovosert skyldfølelse? Har ofre, gjerningsmenn og redningsmenn sneket seg inn? Er alle involverte i stand til å håndtere konflikter og unngår krangel?

Ekte venner lar seg trigge. De leter ikke etter veloppdragne kaffeselskaper eller lukkede klubber der bare de maskerte kommer inn. Du spiller med åpne kort. De vet at det som rammer dem også påvirker dem men det gjøres sammen og ikke alene.

Det den andre berører i oss har alltid noe med oss selv å gjøre. Vi er som instrumenter hvis strenger blir truffet av møtene og hendelser. Bare vi selv kan stille instrumentene riktig. Så ekte venner ser hva de kan gjøre for å få melodien til å høres harmonisk ut igjen.

Ekte venner gjenkjenner hverandres potensiale for utvikling nettopp i deres forskjeller. Slik kan ekte vennskap ta oss langt! De gir oss mot til å gå vår egen vei. Ekte venner respekterer avgjørelser selv om de ikke forstår eller ikke er enig med dem. De ønsker hverandre lykke til å prøve det den andre tørster etter – selv om det betyr atskillelse.

Alle mennesker blir venner

Slik blir vi frie for stadig nye vennskap. Hvor lenge de varer, et øyeblikk eller et helt liv, sier ingenting om kvaliteten deres. Hvor hjertet spiller med, har tiden lite å si. En time opplevd sammen kan berøre deg så dypt som et halvt århundre. Selv om våre veier skilles igjen og igjen, sørger vi ikke over hverandre. La oss ta vare på minnet, takknemlige for å ha møtt hverandre og for å kunne vokse sammen.

La oss se på det som en dans. Vi er ikke alltid mottakelige for de samme melodiene og de samme rytmene. Har du lyst på tango, trenger du ikke danse polones. La oss våge og føle på innsiden: Hva driver meg i dette øyeblikket? Hvor trekkes jeg til? Hva vil jeg vite? La oss ikke holde tilbake her, ikke engang av folk som later som om de mener oss godt.

La oss forkaste begrensningene, lenkene, selv om de er vevd av mildhet. Vi alene kan vite hva vårt hjerte lengter etter og vår sjel lengter etter. La oss være som vandreren for livet er en reise, en lang opplevelse med mange melodier og instrumenter.

La oss ikke holde oss til det gamle, det komfortable og alltid det samme. La oss ikke veve de samme mønstrene og fargene inn i livets teppe om og om igjen, men våge oss ut i det ukjente, det overraskende.

La oss ikke frykte forandring, men lære å si farvel når den tid kommer. La oss gjøre det med storhet og la oss ikke bære nag til hverandre. La oss ikke bøye ryggen, men rette oss opp. Nye møter venter på oss, nye mennesker som vil gå en del av veien med oss. På denne måten kan et vennskapsnett spinnes rundt i verden fra den ene til den andre, som ikke har noe eksklusivt og omfatter oss alle. Rekk ut en hånd til hverandre og ta det neste skrittet, sammen.

Trolldommene dine binder seg igjen

I stedet for å se mistenksomt på hverandre, nærer vi tanken på å møte venner overalt. Verden smiler til oss når vi smiler til den. Alle som nærmer seg andre på en åpen og vennlig måte vil bli rikt belønnet. Fordi det vekker ønsket hos andre om å gjøre det samme. Vi kan nå omsette dette i praksis umiddelbart. Vi trenger ikke vente på neste demonstrasjon, neste tur, neste protestmarsj, neste piknik i parken. I dette øyeblikk kan vi bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Åpne armene og strekk ut en hånd til hverandre.

La oss ikke bare snakke om vennskap. La oss gjøre hverandre til venner. Vi er ikke det vi tenker og sier, men det vi til slutt virkelig gjør. La oss gå ut og se hvem vi møter. La oss smile til hverandre. La oss møte hverandre slik eldgamle kulturer gjør. La oss invitere hverandre på te. La oss begynne. La oss vise oss selv. La oss ikke gjemme oss. La oss se på hverandre. I møte med vår motpart erkjenner vi at krig aldri kan være løsningen, men fred.

Det er det vi må motsette oss fra de nåværende krigshetserne. Uansett hvor de skynder seg til – sidetenkere, svindlere, terrorister, høyreorienterte esoterikere, konspirasjonsteoretikere, covidioter, russere, rasister, folk som forstår Putin, klimafornektere, politisk ukorrekte, feige fredsaktivister. La oss se hverandre i øynene. Her ser vi den uredelige merkingen av en enestående overgrepskampanje designet med det eneste formål å splitte oss for å gjøre oss enda mer føyelige for den store undertrykkelsen. Vi skal ikke la dem gjøre det, vi skal rekke ut en hånd til hverandre.

La oss klippe trådene. La oss ta tilbake Ode til glede, ode til vennskap. La oss frigjøre det fra det europeiske forvaltningsapparatet og sette det tilbake til den opprinnelige tilstanden: idealet om et samfunn av likeverdige mennesker, bundet av bånd av glede og vennskap, og som ikke handler om samholdet mellom visse interessegrupper, men visshet om tilknytningen til alle mennesker.

Mine venner, takk for alt dere har gitt meg, all støtten, alle gledene og sorgene vi har stått i sammen. Takk for bidragene, anerkjennelsen og støtten dere har gitt. Takk for samtalene og takk for at dere tillater at jeg får være med på denne reisen sammen med dere alle. Måtte vi alle bruke de beste redskapene vi har til å skape fred, knytte bånd og vennskap. Tiden er inne for handling.

Er du fornøyd med innholdet som deles på politikeren kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Dramatisk lufthendelse: Krig med NATO var bare 30 meter unna!
Next post Det instrumentelle selvmordet
%d bloggers like this: