Eksperter: Sri Lanka er et offer for grønn politikk og FN

Read Time:4 Minute, 20 Second

For økonomiske og miljøeksperter er det klart hvem som kastet Sri Lanka inn i en alvorlig økonomisk krise inkludert politisk kaos: Det var kampen mot kunstgjødsel landet har viet seg til. FN og en grønn agenda hadde tidligere foreslått dette.

I juli, etter måneder med uro, forlot Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa landet, og etterlot landet med en økonomisk krise og matmangel. To og et halvt år tidligere hadde han fortsatt fyldig berømmet regjeringen sin for å være den første til å bekjempe kunstgjødsel. «Tragedien på Sri Lanka er et klassisk eksempel på hvordan angivelig «grønn» politikk gjør svært lite annet enn menneskelig lidelse,» kommenterer økonom Zilvinas Silenas, nåværende president for Foundation for Economic Education (FEE).

Sinte borgere går ut i gatene: de har ingenting igjen å spise.

Omleggingen til økologisk landbruk var planlagt

Sri Lanka ønsket å legge om landbruket fullstendig til økologisk landbruk og har derfor forbudt import av konvensjonell gjødsel og drivstoff. Resultatet: På bare ett år gikk Sri Lanka fra å være en eksportør av ris til en importør. Det økologiske eksperimentet kastet en halv million mennesker ut i fattigdom og fikk prisene til å skyte i været med godt over 50 prosent (!).

Men hvem var aktivistene som dramatiserte Sri Lanka inn i denne fiaskoen? De forente nasjoner. Miljøekspert og bestselgerforfatter Michael Shellenberger gir dem skylden.

Demonstranter stormer presidentens sete i hovedstaden

Kampen mot kunstgjødsel skal forbedre nitrogenbalansen

FNs miljøprogram (UNEP) beskriver seg selv som “det globale byrået som setter miljøagendaen og fungerer som den autoritative talsmannen for det globale miljøet.” De driver kampanje for at nasjoner skal «slippe det rådende fokuset på produktivitet per hektar».

Michael Shellenberger ser tydelig skylden hos FN

Derfor prøver UNEP å fraråde land over hele verden å bruke gjødsel som øker matproduksjonen. I 2019 siterte den fungerende UNEP-direktøren «langsiktig forstyrrelse av jordens nitrogenbalanse av menneskeheten» som årsak – et argument som for tiden også brukes mot nederlandske bønder. I oktober samme år holdt UNEP et møte i Sri Lankas hovedstad, Colombo, og utstedte et «veikart» for å oppfordre land til å halvere nitrogenforurensning.

Den nye presidenten implementerer FNs agenda

Møtet skapte enorm medieinteresse på Sri Lanka. En måned senere valgte innbyggerne antigjødselpresident Gotabaya Rajapaksa, som uten vitenskapelig bevis hevdet at syntetisk gjødsel forårsaket nyresykdom. Ord ble fulgt av gjerninger: I april 2021 forbød han import av kunstgjødsel.

Gotabaya Rajapaksa opptrer i FNs hovedkvarter i New York. GETTY

Hypen fortsatte: To måneder etter gjødselforbudet, var Sri Lanka vertskap for en FN-sponset «Food System Dialogue» for å fremme FNs antigjødselagenda over hele verden. Sri Lankas president berømmet sin regjering for å «ta et dristig skritt for å begrense importen av disse skadelige stoffene» og kritiserte bønder som motsatte seg gjødselforbudet: «Å endre holdningen til bøndene har vist seg vanskelig».

Sri Lanka kunne ikke betale for mat eller drivstoff

Resultatet: 85 prosent av srilankiske bønder led avlingstap. Risproduksjonen falt 20 prosent, prisene steg mer enn 50 prosent, og landet måtte importere korn til en verdi av 450 millioner dollar. I Rajanganaya, hvor bøndene i gjennomsnitt bare har én hektar jord, rapporterte familier at de høstet halvparten av sin normale avling.

Til slutt går til og med drivstoffet tomt.

Sri Lanka, som andre land, ble også rammet av Covid-restriksjonene. Bare: Ikke et eneste land hadde gått med på gjødselforbudet den gangen, og i ingen andre land var det voldelige opptøyer som resultat: «Det som gjorde forskjellen var gjødselforbudet på Sri Lanka», understreker Michael Shellenberger.

Teproduksjonen ble hardest rammet. «Den innbrakte 1,3 milliarder dollar i eksport årlig og dekket 71 prosent av landets matimport innen 2021. Etter gjødselforbudet falt teproduksjonen med 18 prosent, og nådde det laveste nivået på 23 år. Regjeringens ødeleggende gjødselforbud ødela dermed Sri Lankas evne til å betale for mat og drivstoff og betjene gjelden.»

På et tidspunkt ble protesten for mye: Presidenten har nå forlatt landet.

Det er motstand mot den grønne agendaen

Det er endelig motstand mot «motstanderne av grønn gjødsel», hvis ideologi «mange europeiske regjeringer og også FN har vedtatt», sier Shellenberger, med henvisning til protestene fra nederlandske bønder. “Sri Lankas fall er en advarsel til verden.”

Rike land kan i utgangspunktet skjule negative konsekvenser

For FEE-president Silenas er Sri Lanka “et klassisk eksempel på hvordan angivelig ‘grønn’ politikk har blitt implementert med mye fanfare, oppnådd svært lite og forårsaket mye lidelse.” vanligvis vestlige stater som er mer velstående. Siden de har kapital og også starter pengemaskinen, kan de være flinkere til å skjule de skadelige konsekvensene av slike lite gjennomtenkte initiativ.

Bensinstasjon uten drivstoff

Til syvende og sist handler det om truismer. Silenas kommenterer: «Forbudet mot kunstgjødsel vil føre til mindre mat. Påvirkningen på oljeproduksjonen vil føre til høyere drivstoffpriser. Nedstenging av kraftverk vil føre til strømbrudd. Alt dette er logisk, åpenbart og uunngåelig. Det er bare det at effekten av denne politikken først vil bli sett senere i rike land. Tragisk nok, i fattige land som Sri Lanka, er effekten av dårlig politikk nesten umiddelbart synlig.»

Er du fornøyd med innholdet som politikerne kan bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Serbias bønder er også på gata: demonstrasjoner mot høye priser
Next post «Generasjon klimavern»: Avfallsfjell etter Street Parade i Zürich
%d bloggers like this: