Motstand mot inflasjon og rip-off: 75 000 briter nekter å betale strømregninger

Read Time:3 Minute, 33 Second

Britene har fått nok. Ettersom flere og flere mennesker truer med å gli inn i fattigdom på grunn av høy inflasjon, ønsker de å tvinge gjennom en bred boikottbølge mot de sterkt økende strømprisene. Målet er å samle minst én million briter for denne aksjonen.

I Storbritannia ser det også ut til at ropet «We are the people» ekkoer stadig høyere gjennom gatene. Folk demonstrerer i økende grad mot den kraftige økningen i energiprisene, og nå brer det seg en boikottbevegelse.

Gruppen «Don’t Pay the UK» ønsker å få minst én million briter til å ikke betale strømregningene sine i protest mot de massive prisøkningene. Tross alt, sier organisasjonen, glir 6,3 millioner britiske husholdninger inn i drivstofffattigdom på grunn av de kraftige prisøkningene.

«75 000 mennesker har lovet å streike 1. oktober! Hvis regjeringen og energiselskapene nekter å handle, vil vanlige folk gjøre det! Sammen kan vi håndheve en rettferdig pris og rimelig energi for alle», tvitret Don’t Pay the UK, en anonym gruppe som leder arbeidet med å få mer enn en million briter til å slutte å betale strømregningene sine innen 1. oktober.

Det er anslått at den gjennomsnittlige britiske husholdningen vil ha en strømregning på rundt 300 pund (US$360) i oktober, sa Bank of England i en advarsel. Den totale inflasjonen forventes å stige til 13 prosent, selv om konsumprisindeksene uansett bare er en oversvømmet inflasjonsrate.

For flertallet av briter vil den samlede prisøkningen trolig være nærmere 20 prosent. Beregningen av konsumprisindeksen har blitt kritisert fra ulike sider. De fleste kritikere er imidlertid enige om at den offisielle inflasjonsraten er for lav. I tillegg har hver befolkningsgruppe (familier, enslige husholdninger, pensjonister osv.) helt forskjellige utgiftsstrukturer.

Men for å sette strømprisene i perspektiv, må vi nøye oss med gjennomsnittsverdier. I følge UK Office for National Statistics (ONS) var den gjennomsnittlige månedlige inntekten til en heltidsansatt £2 650. Selvfølgelig med betydelige forskjeller i de enkelte aldersgruppene. Det er likevel klart at, gitt de generelt økende levekostnadene og høye husleie, blir situasjonen vanskelig for stadig flere briter.

Den britiske nyhetskanalen Glasgow Live rapporterer at streiken kan sammenlignes med «aksjonene på slutten av 1980- og 90-tallet mot valgskatten som ble innført av statsminister Margaret Thatcher. I protest nektet 17 millioner mennesker å betale det.» Den britiske finansjournalisten og kringkasteren Martin Lewis kommenterte boikotten som følger:

Du tar utgangspunkt i følgende situasjon: Hvis et strømselskap har for eksempel en million kunder og 1000 av dem ikke betaler regningen, slår du av strømmen deres og truer med lovlig inkasso. Hvis 10.000 kunder gjør dette, er ikke situasjonen truende ennå, men det er litt mer ubehagelig siden selskapet allerede mangler trolig én prosent av omsetningen.

Med 100 000 kunder som ikke vil betale, snakker vi allerede om ti prosent. Det er der situasjonen blir mer kritisk for strømleverandøren. Og det er nettopp denne tilnærmingen britene nå tar. Vil de lykkes?

Men skylden for de høye energiprisene ligger ikke nødvendigvis bare på energiselskapene. Fremfor alt kan vestens sanksjonspolitikk, som Storbritannia spiller en stor rolle i å drive frem, sees på som hovedårsaken til de enorme prisøkningene.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Ukrainske familier navigerer i den grønne korridoren til russisk-okkuperte territorier
Next post For en tragedie: 318 000 ukrainske og russiske soldater er allerede såret eller drept
%d bloggers like this: