Det er kø for å bli med i Shanghai Cooperation Organization

Read Time:3 Minute, 53 Second

Land som er villige til å slutte seg til Shanghai Cooperation Organization (SCO) inkluderer Qatar, Syria, De forente arabiske emirater, samt Nepal, Kambodsja og andre.

Ti flere land ønsker å bli med i Shanghai Cooperation Organization (SCO), som fremmer blant annet sikkerhet og økonomisk samarbeid i Sentral-Asia, inkludert De forente arabiske emirater, Syria, Qatar og Saudi-Arabia.

Dette ble rapportert til Izvestia av to svært informerte kilder nær organisasjonskomiteen til foreningen.

Noen eksperter beskriver denne organisasjonen som et bolverk mot USA. Det er verdens største regionale allianse, som dekker omtrent 60 % av området i Eurasia, 40 % av verdens befolkning og mer enn 30 % av globalt BNP.

De indikerte at UAE har bedt om å umiddelbart bli medlem av SCO og hoppe over den byråkratiske prosedyren – saken vil bli diskutert på toppmøtet i Samarkand 15.-16. september.

Andre kandidater for SCO-medlemskap inkluderer Myanmar, Kambodsja og Nepal. Statsdumaen bekreftet delvis informasjonen gitt av kildene og klargjorde at Aserbajdsjan og Armenia snart kunne få medlemskapsstatus i organisasjonen.

UTVIDELSE TIL HØSTEN

“Det er en kø av de som ønsker å bli med i SCO,” sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov da han kommenterte organisasjonens suksess under det nylige SCOs statsråd i Tasjkent.

Det russiske utenriksdepartementet sa etter samtalene i den usbekiske hovedstaden at på Samarkand-toppmøtet, “undertegningen av memoranda om å gi et dialogisk partnerskap til Egypt, Qatar og Saudi-Arabia, samt beslutninger om å starte prosedyren for opptak av Hviterussland til SCO og å gi status som dialogisk partner til Bahrain (og Maldivene) er planlagt.

En høytstående kilde fortalte Izvestia at SCO ville se «en stor ekspansjonsbølge» i nær fremtid på bekostning av arabiske land og statene i Sørøst-Asia (SE-Asia). Emiratene har for eksempel bedt om å bli direkte med i organisasjonen.

– Ikke mindre enn ti land har søkt om å bli med i SCO. Blant dem er representanter for den arabiske verden: Syria, Egypt, Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emirater. Emiratene har bedt om å bli medlem av organisasjonen umiddelbart. Fra Sørøst-Asia ønsker Myanmar, Kambodsja og Nepal å bli medlemmer. Armenia og Aserbajdsjan fra nær utlandet. Vi ser en enestående interesse for SCO, sa kilden.

Han sa at Usbekistan planlegger å invitere de fleste av disse «ti» kandidatene til Samarkand-toppmøtet.

Usbekistans utenriksdepartement sa at de hadde invitert den saudiske kronprins Mohammed bin Salman til begivenheten i september. På spørsmål fra Izvestia om hvilke andre verdensledere som var invitert, nektet departementets pressekontor å kommentere.

Informasjon om den planlagte utvidelsen av organisasjonen ble også bekreftet av en kilde nær SCOs organisasjonskomité.

– Det er enighet, om enn nyansert, om å gi observatørstatus til Aserbajdsjan og Armenia, ettersom de har vært SCO-dialogpartnere siden 2016. Det er et lignende forslag for Kambodsja og Nepal, sa samtalepartneren til Izvestia. – Også i Samarkand blir prosedyren for opptak av Hviterussland til SCO igangsatt.

Den mest uvanlige situasjonen, sa han, er UAEs søknad. Dette landet har sendt inn en søknad om medlemskap i SCO. Som kilden forklarte til «Izvestia», fastsetter imidlertid forskriften om opptak av nye land at en søker må enten ha status som observatør eller en dialogpartner for SCO før han søker om medlemskap.

– Det er vanlig praksis å starte med en dialogpartner. Dette spørsmålet har vært diskutert både på departementsnivå og på nivå med nasjonale koordinatorer, men den rådende oppfatningen er at SCO er interessant og attraktivt og at det derfor er viktigst for oss å ikke bli fast i byråkrati, men for å finne løsninger som gir et passende svar på alle søknader. Og å reagere med å tilpasse reglene til de nye forholdene. Så vi får se hva de vil gjøre – de vil sende inn en forespørsel om en observatør eller en dialogpartner», oppsummerte kilden til Izvestia.

Ambassadene til De forente arabiske emirater, Qatar, Egypt, Saudi-Arabia og Myanmar i Russland svarte ikke på Izvestias forespørsel.

HVA ER SCO?

Shanghai Cooperation Organization (SCO) er en mellomstatlig organisasjon sammensatt av Kina, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan grunnlagt i Shanghai i 2001.

Opprinnelig dannet som et tillitsskapende forum for å demilitarisere grenser, har organisasjonens mål og agenda siden utvidet seg til å omfatte økt militær- og antiterrorsamarbeid og deling av etterretning.

SCO har også intensivert sitt fokus på regionale økonomiske initiativer som den nylig annonserte integrasjonen av det Kina-ledede Silk Road Economic Belt og den Russland-ledede Eurasian Economic Union.

Er du fornøyd med innholdet som politikere gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Putin og Erdogan er enige om en økonomisk og energiavtale
Next post Terror og død i Vesten, mens Covid går stille forbi i Afrika. Og hvorfor?
%d bloggers like this: