Von der Leyen stopper bestillinger for Pfizers vaksinekonkurrenter

Read Time:2 Minute, 34 Second

Den europeiske unions vaksineinnkjøp forårsaker problemer: Til tross for stor etterspørsel ble en ordre på Valneva-inaktiverte vaksiner kansellert. I mellomtiden doblet Pfizers salg seg i fjor. EU-kommisjonen hjelper Pfizer med å tvinge alternativer ut av markedet, kritiserer observatører.

I november 2021 bestilte EU mer enn 60 millioner inaktiverte doser av Valneva. Kort tid før den endelige godkjenningen ble bestillingen kansellert igjen. Heldigvis for det astro-franske farmasøytiske selskapet slo kontrakten fast at en tredjedel av kjøpesummen skulle beholdes selv ved kansellering. Vurderingsprosedyren for den klassiske inaktiverte vaksinen ble plutselig forsinket, og den ble først godkjent i juni i år. EU bestilte imidlertid bare 1,25 millioner doser.

“Ordrevolum samsvarer ikke med den store interessen”

Valneva-sjef Thomas Lingelbach kritiserte det lille ordrekvantumet. Ordrevolumet samsvarer ikke med den store interessen selskapet tidligere har funnet blant innbyggerne i Europa. 15 prosent av europeere over 18 år er ikke vaksinert og selskapet får stadig beskjed om at mange venter på en tradisjonell vaksine.

Vil Von der Leyen forberede markedet for Pfizer?

Den kinesiske inaktiverte vaksinen Sinovac har også vært under vurdering i mer enn to år – en rekordlang tid. Næringsjournalisten Norbert Häring mistenker at EU, og fremfor alt kommisjonspresident Von der Leyen, er forsiktig med å lansere noen konkurrerende produkter for Pfizer eller produsenter av MRNA-vaksiner.

SMSer holdt tilbake fra offentligheten: Von der Leyen og Pfizer-sjef Bourla. Getty, eXXpress

Ursula Von der Leyen skal nå ha et nært forhold til Pfizer-sjef Albert Bourla. Allerede i 2021 rapporterte «New York Times» om tekstmeldinger og telefonsamtaler mellom Von der Leyen og Bourla. Det virker usannsynlig at presidenten for EU-kommisjonen og vaksineprodusenten kun snakket om været midt i korona-pandemien. Fjorårets rapport antydet også at «personlig diplomati» spilte en stor rolle i vaksinasjonsordrene.

Av 666 millioner doser er 665 millioner MRNA-vaksiner

Härings henvendelse til det tyske helsedepartementet om hvorfor Valneva-vaksinen er vanskelig eller umulig å få tak i og hvorfor vanlige panelleger ikke vaksinerer med den, har så langt stått ubesvart. På bloggen sin skriver han i forhold til Forbundsrepublikken: «Tyskland bestilte 666 millioner vaksinedoser, det vil si 8 doser for hver tysk statsborger – inkludert spedbarn. Av det er 665 millioner doser MRNA-vaksiner.”

Ny bestilling av ikke-godkjent vaksine

En ny ordre onsdag skapte også misnøye blant mange EU-borgere: EU-kommisjonen bestilte 250 millioner (!) doser av en proteinbasert, utradisjonell vaksinebooster fra den spanske produsenten Hipra. Denne er ikke engang godkjent.

Man trenger ikke kunne tysk for å forstå denne teksten. Det virker tilsynelatende som om det er Ursula von der Leyen som bestemmer om en vaksine er sikker eller ikke.

Er du fornøyd med innholdet som politikere gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Til tross for sanksjoner: Tyskland betaler Russland mer enn noen gang!
Next post Massiv nedgang i salget: mange bedrifter vil slite med å overleve til høsten
%d bloggers like this: