Konflikten mellom USA og Kina handler også om teknologi

Read Time:4 Minute, 11 Second

Reisen til en av USAs øverste politiske representanter, presidenten for kongressen Nancy Pelosi, har trukket oppmerksomheten vekk fra Russland til et enda viktigere problemsted, nemlig Kina. Bortsett fra besøkende og taiwanske politikere som gjemte seg bak masker, lovet Pelosi amerikansk støtte til Taiwan. Konflikten mellom USA og Kina overskygger for tiden den med Russland. Mye av det er innen teknologi.

I følge Reagan-administrasjonens viseminister for finansminister, er det en tankegang i USA om at ” atomkrig mot Russland og/eller Kina er “akseptabelt” så lenge Amerika ender opp med å bli “seirende” over hele verden. Vurderingen er at dette fortsatt er mulig i et vindu på 3 til 8 år.

Det er “krig” på alle fronter. En viktig amerikansk ressurs i Taiwan er den avanserte evnen til å produsere brikker i den energibesparende og høyytende 7 nanometer-teknologien, som ble en realitet rundt 2015 med en kunngjøring fra IBM. I 2016 begynte Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ( TSMC ) å produsere 256 Mbit SRAM -minnebrikker med en 7 nm prosess kalt N7 , og i 2018 var Samsung og Huawei klare .

Vestlige medier beklaget Kinas nylige gjennombrudd innen produksjon av databrikker, og oppnådde produksjonsstandarder som ble ansett som umulige på grunn av USA-pålagte sanksjoner spesielt rettet mot å kvele kinesisk fremgang.

En CNBC – rapport fra begynnelsen av juli rapporterte om disse sanksjonene. I artikkelen “USA vurderer et nytt bud for å begrense verktøy for produksjon av chip for Kinas SMIC,” rapporterer CNBC:

Biden-administrasjonen vurderer nye målrettede restriksjoner på forsendelser av brikkefremstillingsverktøy til Kina i et forsøk på å bremse fremgangen til Kinas største brikkeprodusent SMIC uten å bremse strømmen av brikker inn i den globale økonomien, sa fem personer som er kjent med saken til Reuters.

Handelsdepartementet, som fører tilsyn med eksportpolitikken, diskuterer aktivt muligheten for å forby eksport av brikkefremstillingsverktøy til kinesiske fabrikker som lager avanserte 14-nanometer og mindre halvledere, sa folket, i et forsøk på å bremse Kinas innsats for å lage mer avanserte sjetonger.

Selve forestillingen om at en nasjon dikterer til en annen hva de kan og ikke kan lage, og spesielt at en nasjon er underordnet en annen som sin “fabrikk”, illustrerer den sanne natur av den “regelbaserte internasjonale orden.” USA, en orden der USA lager regler som utelukkende tjener deres interesser og oppnås på bekostning av alle andre nasjoner. De som nekter å følge disse reglene blir «motstandere», slik Kina og Russland er klart blitt, skriver geopolitisk analytiker Brian Berletic.

Til tross for disse sanksjonene har Kinas Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) klart å bryte 14nm-merket og produsere brikker ved hjelp av 7nm-teknologi.

Bloomberg innrømmet i en nylig artikkel med tittelen China’s Top Chipmaker Achievements Breakthrough Despite US Curbs:

Semiconductor Manufacturing International Corp har sannsynligvis avansert sin produksjonsteknologi med to generasjoner, og trosset amerikanske sanksjoner for å stoppe fremveksten av Kinas største brikkeprodusent.

Den Shanghai-baserte produsenten sender bitcoin-gruve-halvledere laget ved hjelp av 7-nanometer-teknologi, skrev industriovervåkeren TechInsights i et blogginnlegg tirsdag. Dette setter SMIC langt foran den etablerte 14-nanometer-teknologien. Dette er et mål på produksjonskompleksitet, der mindre transistorer bidrar til å produsere raskere og mer effektive brikker. Siden slutten av 2020 har USA forbudt ulisensiert salg til det kinesiske selskapet av utstyr som kan brukes til å produsere halvledere som måler 10nm og lavere, noe som har gjort Beijing sint.

Bloomberg-artikkelen bemerker at forsøk på å stoppe Kinas teknologiske fremskritt har fortsatt gjennom flere amerikanske presidenter. USAs president Donald Trump har målrettet SMIC i løpet av sin periode, etterfulgt av ytterligere sanksjoner pålagt av Biden-administrasjonen.

Med Pelosi sitt besøk til Taiwan skrur den amerikanske regjeringen eskaleringsskruen ytterligere. Kinas halvoffisielle Global Times rapporterer i dag at ” Kinesisk statsråd og utenriksminister Wang Yi … [utstedte] en uttalelse onsdag morgen som fordømmer USAs brudd på Kinas suverenitet. Pelosi besøkte øya i strid med Kinas høytidelige erklæringer, som utgjør et alvorlig brudd på ett-Kina-prinsippet og et ondsinnet brudd på Kinas suverenitet, sa Wang.

En annen artikkel rapporterer om Kinas militære reaksjon :

«Den kvelden da USAs husspeaker Nancy Pelosi landet i Taiwan på sitt provoserende besøk, som går imot USAs løfte om å motsette seg «Taiwan uavhengighet» løsrivelse, begynte People’s Liberation Army (PLA) med massive militærøvelser rundt øya Taiwan. Disse inkluderte en langdistansemissiløvelse i Taiwanstredet og en konvensjonell missiløvelse øst på øya.»

Siden Biden tiltrådte, har USA drastisk eskalert sin konfrontasjon med Russland og Kina. Med de nåværende fokuspunktene i konfrontasjonen mellom USA og Russland/Kina, Taiwan og Ukraina, er det en økende fare for at konflikten kan eskalere utilsiktet.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Tjente millioner på munnbind: død i yacht ulykke
Next post Corona-pandemien var allerede over i begynnelsen av april 2020
%d bloggers like this: