Den neste planen mot Orbán

Read Time:4 Minute, 40 Second

Ungarns motstand er fortsatt maktesløs mot Viktor Orbán. Sukket er stort i Brussel, Berlin og i moralsk overlegne vestlige medier. Nå kommer en ny idé: Orbán bør erstatte seg selv.

Ungarns opposisjon klarer det rett og slett ikke. Ungarns statsminister Viktor Orbán sitter sterkere i stillingen enn noen gang. I følge den siste meningsmålingen (IDEA, 20. juli) ser Fidesz 54 prosent av sympatiene til «sikre velgere». Maktbalansen har endret seg betydelig i opposisjonsleiren: den en gang «forente» opposisjonen har gått i oppløsning, flere politikere vurderer å stifte nye partier, sosialister og det en gang høyreorienterte Jobbik-partiet synker ned i ubetydelighet. Den antatt venstreorienterte, men faktisk nyliberale, «demokratiske koalisjonen» av den mye forhatte tidligere statsministeren Ferenc Gyurcsány har sugd opp restene av de smuldrende sosialistene og er ifølge Idea-målingen relativt uendret som det sterkeste opposisjonspartiet med 14 prosent av «visse» stemmeintensjoner.

På den andre siden er fremveksten av et nytt høyreparti spektakulært: «Mi Hazánk» («Vårt hjemland») har 9 prosent av de overbeviste velgerne i studien og overgår dermed Jobbik – som den delte seg fra i 2018. Allerede ved stortingsvalget i april gikk de over all forventning med 5,7 prosent av stemmene og inntreden i parlamentet.

Denne utviklingen kan være en årsak til Orbáns kontroversielle formulering i sin tale 23. juli i Transylvania om at sentraleuropeere ikke ønsker å bli «flerrasiale» samfunn. Dette skilte seg fra hans vanlige stil – ellers sier han alltid at Europas kristne sivilisasjon må forsvares mot den økende kulturelle innflytelsen fra muslimske immigranter.

Faktisk er det også det samme – når vanlige mennesker hører uttrykket «muslimske innvandrere», tenker de sannsynligvis på mennesker av forskjellige raser. Men ordet rase er ikke det samme som “kultur”, selve konseptet er uvitenskapelig, og å bruke begrepet var en feil i utenrikspolitikken, men det skal også vites at muslimer i seg selv aldri er problemet men kulturkonfliktene. Orbán innrømmet dette først indirekte, på en pressekonferanse i Wien («noen ganger misforstår jeg»), og nå også offentlig til Tichys innsikt («å snakke om rase var en feil»).

Men innenlands kan denne «feilen» være med på å ta vinden ut av seilene til et parti som faktisk er forankret i rasisme, nemlig «Unsere Heimat».

Uansett, Orbán sitter som alltid godt i stillingen sin, og desperasjonen er tilsvarende høy i leiren til opposisjonen og hos de politikere og media i Vesten som ser på Orbán som et stort onde. Hvordan vil han noen gang bli skilt fra makten hvis valg ikke er et alternativ?

Det er en plan B: om pengene. Hvis opposisjonen ikke kan vinne, bør regjeringspartiet selv komme til enighet og frigjøre seg fra Orbán. Kanskje Orbán selv kan erkjenne at han har blitt en byrde for landet sitt og gi plass til en etterfølger. Dette er et forslag fra sosialistisk MEP István Ujhelyi. Årsak : Under Orbán vil Ungarn aldri få de EU-midlene som landet faktisk har krav på. Det er derfor mot landets interesser å holde på Orbán. Og den nasjonale interessen er ledemotivet i hele Fidesz-filosofien.

Kommentarer i vestlige medier om at Orbán ikke lenger hører hjemme i EU går på samme linje. Thomas Schmid formulerte det klarest i «Welt» : Orbán (ikke Ungarn, og ikke regjeringspartiet Fidesz, men Orbán) har «ikke mistet noe» i EU. Mellom linjene: Et Ungarn under Fidesz, men uten Orbán, kan det være noe å snakke om.

Det er noe som tyder på at Orbáns kontroversielle formuleringer – så vel som konkrete skritt tatt av regjeringen han leder – faktisk utgjør en betydelig hindring for at EU-midler kan utbetales til Ungarn. Sju milliarder euro fra EUs Covid-pott ble satt på vent etter at Ungarn vedtok en lov om barnevern som overlater praten om blomstene og biene av mindreårige til foreldrene deres. Uten deres skriftlige tillatelse har ikke LHBTQ-aktivister og frivillige organisasjoner lov til å “sensibilisere” mindreårige til vanskelighetene med kjønnsidentitet i skolen. Kort tid før signaliserte kommisjonspresident Ursula von der Leyen, ifølge ungarske kilder, at Ungarns plan for bruk av midlene var i orden og snart kunne undertegnes. Så kom loven, og von der Leyens offentlige reaksjon:

Midlene har blitt holdt tilbake siden den gang. EUs samholdsfond for de kommende årene skal også reduseres via den nye «rettsstatsmekanismen» – dersom Ungarn ikke etterkommer en hel rekke krav. Det viktigste forblir offisielt ikke navngitt: Hvis Ungarn slutter seg til EUs nye statsadvokatembete, bør det finnes en løsning. Tiltredelse er «frivillig», men det er liten tvil om at uten dette frivillige skrittet vil ikke tvangstiltaket med økonomisk tilbakeholdenhet bli opphevet med det første.

Å finne et kompromiss er oppgaven til den nye ungarske ministeren for bruk av EU-midler, Tibor Navracsics – en nyopprettet post. Med noen ukers mellomrom forteller han at det er fremskritt og at det knapt er ubesvarte spørsmål. Til syvende og sist handler det om politisk vilje. Men hver gang det er et lite håp, sier Orbán noe som reaksjonen i Brussel og i Europaparlamentet bare kan være negativ på. «Race»-talen var selvsagt spesielt lett å utnytte for Orbáns motstandere. Et politisk feilsteg av Orbán og burde selvfølgelig aldri bli sagt. Muslimer eller ikke så må vi stå sammen.

I så måte kan det godt hende at Ungarn faktisk ikke får noen penger fra EU-pottene. Men bare hvis rettssikkerheten tilsidesettes av EU selv og penger gis eller holdes tilbake av politiske grunner i stedet for etter objektive, målbare kriterier.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Alt du trenger å vite om “The Great Reset”
Next post Europaparlamentet’s rettsstatssøksmål med sikte på å straffe Ungarn droppet
%d bloggers like this: