De tre skumleste uttalelsene om Russland og Ukraina

Read Time:5 Minute, 22 Second

De siste dagene har gitt lite håp, men mye frykt. De har også gitt tre av de skumleste uttalelsene hittil fra krigen. De er skremmende fordi hver enkelt truer med å eskalere eller forlenge krigen.

Russland fortsetter sin krig mot Ukraina. USA og dets allierte fortsetter å flomme våpen inn i Ukraina. Kampen fortsetter, og ukrainere fortsetter å lide og dø.

De siste dagene har gitt lite håp, men mye frykt. De har også gitt tre av de skumleste uttalelsene hittil fra krigen. De er skremmende fordi hver enkelt truer med å eskalere eller forlenge krigen.

INGEN VÅPENHVILE

I et intervju 22. juli avviste den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky enhver våpenhvile som lar Russland holde på Krim og territorier de har ervervet siden krigen startet. Siden ingen russisk leder vil returnere Krim, ser den formuleringen ut til å drepe ethvert håp om en våpenhvile i denne krigen.

Ny Krim-bro som forbinder Russland med Krim. (Reproduksjon av bilder på internett)

“Å fryse konflikten med den russiske føderasjonen betyr en pause som gir den russiske føderasjonen en pause for hvile,” sa Zelensky . “De vil ikke bruke denne pausen til å endre geopolitikken sin eller gi avkall på sine krav på de tidligere sovjetrepublikkene.”

Zelensky sa at en våpenhvile ville tillate Russland å svelge Krim og Donbas, og «Da vil de hvile, og om to eller tre år vil de gripe to regioner til og si igjen: Frys konflikten. Og det vil fortsette å gå lenger og lenger. Ett hundre prosent sikkert.”

Tapet av håp om våpenhvile risikerer å forlenge krigen. Det kan også risikere å eskalere det. I Covert Regime Change: America’s Secret Cold War argumenterer Lindsey O’Rourke for at “kronisk divergens av politiske preferanser” fører til at land foretar kupp.

Når land står overfor løselige problemer, bruker de ofte diplomati eller tvang. Engangsproblemer kan til og med føre til krig. Men hvis problemet er et kronisk, uløselig problem, siden problemet virker uløselig, må kilden til problemet fjernes. Det kan motivere land til å vurdere kupp. Det kan også føre til at land utvider sine krigsmål.

Ingen våpenhvile-erklæringen er skremmende fordi hvis en våpenhvile ikke kan stoppe krigen, eller hvis det ikke kan bli våpenhvile uten at Russland gir fra seg land, kan de ikke gå med på å gi opp. Risikoen for at Russland forsøker å avslutte krigen ved å oppnå forbedrede mål – kupp eller bredere erobring – øker.

Langdistanse missiler

I juni kunngjorde USA levering av High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) til Ukraina. Samtidig kunngjorde Storbritannia at de ville sende Ukraina M270 flerutskytningsrakettsystemer. Disse rakettoppskytningssystemene kan avfyre raketter 50 mil og er derfor i stand til å slå til inn i Russland.

Siden Russlands mål inkluderer å holde Ukraina utenfor NATO og hindre Ukraina fra å bli en base for NATO-våpen så nær Russlands grenser, advarte Russland om at våpen som kan nå Russland lenger unna betyr at Russland vil måtte skyve grensen til territoriet som kan være vert for de lenger unna. “Jo lengre rekkevidde av våpen du leverer,” sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, “jo lenger unna vil linjen fra der [Ukraina] kan true den russiske føderasjonen bli skjøvet.”

USA og Storbritannia sendte ikke bare våpnene, noe som førte til at Lavrov erklærte at “de geografiske oppgavene til den spesielle operasjonen til de russiske troppene vil endre seg. . . . Det er langt fra bare DPR og LPR [Folkerepublikkene Donetsk og Luhansk], det er også “Kherson og Zaporizhzhia-regioner og flere andre territorier,” de har lovet å sende flere.

New York Times rapporterer at den 20. juli sa “amerikanske militære tjenestemenn onsdag at de planla å sende ytterligere fire M142 HIMARS flerrakettoppskytningskjøretøyer, i tillegg til flere av de guidede rakettene de skyter av og mer guidet artilleriammunisjon.” Lagt til de seksten HIMARS USA allerede har sendt, vil det gjøre den totale leveransen til Ukraina tjue. USA har lovet å sende den nye forsendelsen av fire HIMARS «så raskt som mulig».

Den 27. juli sa russiske tjenestemenn at en kritisk bro som måtte stenges etter å ha blitt skadet av ukrainsk brann var målet for “ild fra USA-leverte høymobilitets artillerirakettsystemer (HIMARS).”

Uttalelsen som lover å sende Ukraina flere langdistanse rakettsystemer er skummelt fordi den risikerer å utvide krigen ved å skyve Russlands grensemål lenger vest inn i Ukraina.

KRIM ER ET LEGITIMT MÅL

Selv om Ukraina tilsynelatende har gitt forsikringer til USA om at de ikke vil bruke langdistansemissilene til å angripe innenfor russisk territorium, har de også tilsynelatende sagt at de kan brukes til å angripe inne på Krim.

Problemet er at for det store flertallet av Krim- og russere er Krim russisk territorium. For Putin – eller en hvilken som helst russisk leder – å bruke de USA-leverte langdistanserakettene for å angripe inne på Krim er å bruke de USA-leverte langdistanserakettene til å angripe inne i Russland.

I følge tidligere president og nåværende nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, vil det føre til at den ukrainske ledelsen blir «stilt overfor en dommedag, veldig rask og tøff, umiddelbart».

Uttalelsen om at Krim er et legitimt mål for USA-leverte våpen er skummelt fordi det kan krysse Russlands røde linje for USAs involvering i krigen. Russland kan utvide sine militære mål, og krigsmål hvis det føler at USAs engasjement er blitt tilstrekkelig intenst til å true ødeleggelsen av Russland eller tapet av dets ervervede territorier.

Russland kan se angrep på Krim med USA-leverte langdistansemissiler som begge. Det kan sees på som tap av territorium ingen russisk leder kunne tape. Og siden Russland ser på Krim som Russland, kan tapet av Krim bli sett på som ødeleggelsen av den russiske staten. Erklæringen om at Krim er et legitimt mål risikerer da at Russland eskalerer krigen.

Disse tre nylige uttalelsene, utelukkelsen av en våpenhvile, tilveiebringelsen av mer langdistanse rakettsystemer og erklæringen om at Krim er et legitimt mål, er de mest skumle uttalelsene ennå fordi de alle risikerer å forlenge, forlenge eller utvide en krig som må stoppe.

Dette innlegget er speilvendt og ble publisert først her.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Europaparlamentet’s rettsstatssøksmål med sikte på å straffe Ungarn droppet
Next post Til tross for sanksjoner: Tyskland betaler Russland mer enn noen gang!
%d bloggers like this: