Selvspredende vaksiner tiltrekker seg økende interesse, men kan lett bli biovåpen

Read Time:5 Minute, 43 Second

I tilfelle en alvorlig trussel mot folkehelsen kan selvspredende vaksiner potensielt brukes til å inokulere menneskelige populasjoner bredt. I likhet med tilnærmingen hos dyr, ville bare et lite antall vaksinerte individer være nødvendig for å gi beskyttelse til en større mottakelig populasjon, og dermed eliminere behovet for massevaksinasjonsoperasjoner.

John Hopkins Center for Health Security skriver på side 47 i dokumentet “Teknologier for å adressere globale katastrofale biologiske risikoer” den ganske urovekkende siterte setningen ovenfor, som peker på hvor reisen med selvspredende vaksiner kan gå.

Men la oss starte fra begynnelsen.

Et team av Bill-Gates-tilknyttede forskere har kunngjort at de utvikler en vaksine som sprer seg “som et virus”, noe som betyr at folk vil “fange” vaksinen som om de ville vært forkjølet eller influensa, og uten å samtykke til vaksinasjon.

Forskningen blir subsidiert av høyprofilerte finansieringsorganisasjoner, inkludert US National Institutes of Health (NIH), som har langvarige og nære økonomiske bånd til Bill & Melinda Gates Foundation.

Selvspredende vaksiner har røtter i forsøk på å redusere skadedyrpopulasjoner. Australske forskere beskrev en viralt spredt immunprevensjon, som kapret immunsystemet til infiserte dyr – i dette tilfellet en ikke-innfødt museart i Australia – og hindret dem i å befrukte avkom.

Forskere har jobbet med eksperimentelle “selvspredningsvaksiner” som kan stoppe et virus fra å hoppe fra dyr til mennesker – et fenomen forskerne kaller zoonotisk spillover.

Et virus som gir immunitet gjennom en dyrepopulasjon når det sprer seg i naturen, kan teoretisk sett stoppe en zoonotisk spillover-hendelse fra å skje, og slukke gnisten som kan antenne den neste pandemien.

Den tidligste selvspredningsvaksineinnsatsen var rettet mot to svært dødelige infeksjonssykdommer i den europeiske kaninpopulasjonen.

I 2001 testet spanske forskere en vaksine i en villkaninpopulasjon som bodde på Isla del Aire, en liten spansk øy like ved Menorca. Vaksinen spredte seg til mer enn halvparten av de 300 kaninene på øya, og forsøket ble ansett som vellykket.

Mens forskere kanskje har til hensikt å lage selvspredende vaksiner, kan andre gjenbruke vitenskapen sin og utvikle biologiske våpen. Et slikt selvspredende våpen kan vise seg å være ukontrollerbart og irreversibelt.

Vi trenger ikke grave veldig dypt etter et historisk eksempel på våpenbiologi. Som det sørafrikanske biokrigføringsprogrammet fra apartheidtiden viser, kan sosialt, politisk og vitenskapelig press føre til misbruk av biologisk innovasjon.

Kodenavnet Project Coast, Sør-Afrikas program var først og fremst fokusert på skjulte attentatvåpen for bruk mot individer som ble ansett som en trussel mot den rasistiske apartheidregjeringen.

I tillegg til å produsere innretninger for å injisere gift, utviklet Project Coast-forskere teknikker for å snøre sukkerbiter med salmonella og sigaretter med Bacillus anthracis.

Mens det har vært mange biokrigføringsprogrammer, inkludert flere som var langt mer forseggjorte og sofistikerte, er det sørafrikanske programmet spesielt relevant for å tenke gjennom ondsinnet bruk av selvspredende vaksiner. Et av Project Coasts forskningsprosjekter rettet mot å utvikle en human antifertilitetsvaksine.

Schalk Van Rensburg, som hadde tilsyn med fruktbarhetsrelatert arbeid ved et Project Coast-laboratorium, fortalte Sør-Afrikas sannhets- og forsoningskommisjon etter apartheid, et forum for å undersøke tidens elendige historie og legge grunnlaget for fremtidig fred og toleranse, at han trodde prosjektet var i tråd med Verdens helseorganisasjons forsøk på å dempe økende globale fødselstall.

Han trodde det kunne gi laboratoriet hans internasjonal anerkjennelse og finansiering. I følge Van Rensburg sa Wouter Basson, direktøren for biokrigføringsprogrammet, at militæret trengte en antifertilitetsvaksine slik at kvinnelige soldater ikke skulle bli gravid.

Mens noen av forskerne som var involvert i prosjektet benektet bevissthet om skjulte intensjoner eller til og med at deres fruktbarhetsarbeid var en del av en militær bestrebelse, fortalte Van Rensburg og Daniel Goosen, en laboratoriedirektør, Sannhets- og forsoningskommisjonen at den virkelige intensjonen bak prosjektet var å selektivt administrere prevensjonsmidlet i hemmelighet til uvitende svarte sørafrikanske kvinner.

Til slutt ble ikke antifertilitetsvaksinen produsert før Project Coast offisielt ble lagt ned i 1995, 12 år etter at den ble igangsatt. En tidlig versjon ble testet på bavianer, men aldri på mennesker. Sør-Afrika er ikke det eneste landet som prøver å tvangssterilisere deler av befolkningen.

Europeiske land, inkludert Sverige, Norge og Sveits, steriliserte medlemmer av romminoriteten på begynnelsen av 1900-tallet, og noen, som Slovakia, fortsatte også utover det. Nylig har analytikere påstått at den kinesiske regjeringen steriliserer kvinner i Xinjiang, en provins med en stor befolkning av uiguriske muslimer.

Det krever ikke et stort sprang fra fantasien for å se hvordan målene med Sør-Afrikas anti-fertilitetsvaksineprosjekt ville ha hatt nytte av forskning på selvspredende vaksiner. Disse forskningsområdene kan bidra til å muliggjøre ultramålrettet biologisk krigføring.

Nylig har DARPA engasjert seg i forskningen.

I følge en brosjyre skaper prosjektet verdens første prototype av en selvspredningsvaksine designet for å indusere et høyt nivå av flokkimmunitet (beskyttelse på dyrelivspopulasjonsnivå) mot Lassa-virus … og ebola.

UTEN SAMTYKKE?

Men noen etikkeksperter sier at det er paralleller for å “behandle” massebefolkninger for folkehelsespørsmål uten først å få individuelt samtykke.

For eksempel, fluoridering av drikkevann for å forhindre tannråte skjer allerede i noen deler av Storbritannia, og regjeringen vurderer å utvide den til hele England.

“Ingen blir spurt om de gir samtykke, selv ikke de som er uenige i det,” sier professor Dominic Wilkinson, en medisinsk etikkspesialist ved Oxford University. «I stedet overlater vi folkevalgte til å undersøke de sannsynlige helsefordelene og ta avgjørelser basert på bevisene.

“Jeg tror ikke at det er noe iboende annerledes når det gjelder ideen om selvspredning av vaksiner.”

Noen forskere har imidlertid alvorlige bekymringer om risikoen for at svekkede virus kan mutere til en mer potent form når de er fri til å spre seg i befolkningen.

Dr. Filippa Lentzos, universitetslektor i vitenskap og internasjonal sikkerhet ved King’s College London, advarer mot faren for at vitenskapen bak selvspredende vaksiner kan bli kapret for å lage biologiske våpen.

“Et slikt selvspredende våpen kan vise seg å være ukontrollerbart og irreversibelt,” sier hun.

Og professor Jim Bull, en ekspert på infeksjonssykdommer ved Idaho University som overvåker utviklingen innen overførbare vaksiner, sa til Good Health: “Det store hinderet akkurat nå er å vite om vi kan lage dem.”

Department of Health and Social Care fortalte Good Health at ingen utprøving av en selvspredende vaksine ‘ville finne sted uten å gjennomgå strenge regulatoriske og etiske godkjenninger’.

Johns Hopkins Center for Health Security skriver på side 47 i dokumentet “Teknologier for å adressere globale katastrofale biologiske risikoer” følgende ganske urovekkende scenario:

“I tilfelle en alvorlig trussel mot folkehelsen kan selvspredningsvaksiner potensielt brukes til å inokulere menneskelige populasjoner. I likhet med tilnærmingen hos dyr, vil bare et lite antall vaksinerte individer være nødvendig for å gi beskyttelse til en større mottakelig populasjon, og dermed eliminere behovet for massevaksinasjonsoperasjoner.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Dr Richard Fleming vitner om SARS-CoV og V…
Next post Sarah måtte bytte skole.
%d bloggers like this: