Mening: Niledammen er bare et falskt påskudd for Egypt for å presse Etiopia

Read Time:3 Minute, 54 Second

Egypt anser seg selv som en aspirerende hegemon som forventer å ha transregional innflytelse over Nord-Afrika, Øst-Afrika og Levanten. Det føles utfordret av Etiopias fredelige fremvekst som en utviklingsdrevet og voldsomt suveren stormakt.

Etiopias planlagte tredje fylling av Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) fikk Egypt til å klage til UNSC. Kairos offisielle posisjon er at megaprosjektet angivelig vil frata nedstrøms folk Nilens vann som de er avhengige av, mens Addis Abeba insisterer på at dette scenariet er urealistisk, at de ikke har slike intensjoner om å “våpengjøre vann”, og at alt det som er gjort. er helt i tråd med folkeretten.

Objektivt sett er Egypts bekymringer ubegrunnede og ser ut til å være drevet av ønsket om å maskere dets innblanding i Etiopias innenrikssaker.

For å forklare anser Egypt seg selv som en aspirerende hegemon som forventer å ha transregional innflytelse over Nord-Afrika, Øst-Afrika og Levanten. De føler seg utfordret av Etiopias fredelige fremgang som en utviklingsdrevet og voldsomt suveren stormakt på grunn av nullsumsinnflytelsen som deres amerikanske allierte utøver på beslutningstakerne.

Grand Etiopian Renaissance Dam – Etiopia og Egypt Water Dispute. (Reproduksjon av bilder på internett)

I stedet for å støtte alle afrikanske lands omfattende forbedring av sine hjemlige situasjoner gjennom økonomiske midler, foretrekker Egypt å holde de som Etiopia nede slik at de kan dominere dem og deretter utnytte ressursene deres.

På den ene siden hevder Egypt at de er et afrikansk land, mens de på den andre siden avviser formelen om “afrikanske løsninger for afrikanske problemer” ved å involvere Den arabiske liga, FN og USA i sin kunstig produserte strid med Etiopia.

Kairos plan er å få de til å legge press på Addis under påskudd av GERD for å hjelpe deres innsats med å erodere målstatens suverenitet med det formål å til slutt utnytte ressursene. Denne modusen operandi utfyller deres bruk av Sudan og TPLF som fullmektiger, som begge så langt har mislyktes i sine splitt-og-hersk-oppdrag.

Bortsett fra et direkte militært angrep mot GERD, som ville kaste den større regionen inn i en enestående krig og derfor ikke er i Egypts objektive interesser, er det virkelig ikke noe Kairo kan gjøre for å stoppe Etiopia fra å fortsette å fylle demningen.

Alle mennesker har rett til fornybar energi, spesielt de som ikke har vært i stand til pålitelig å nyte noen form for energi frem til dette punktet, som så mange i Etiopia. GERD er derfor et humanitært megaprosjekt som er i tråd med FNs bærekraftsmål, med bare Egypt som hevder at de er en del av en regional konspirasjon.

Den eneste slike konspirasjonen som objektivt eksisterer er den som Egypt og dets vestlige partnere har klekket ut mot Etiopia gjennom deres TPLF-drevne hybridkrig om terror som straff for sin prinsipielle nøytralitet i den nye kalde krigen, så vel som det komplementære presset de utøver. på det under falskt påskudd av GERD.

Grand Renaissance Dam er et megakonstruksjonsprosjekt fremmet av den etiopiske regjeringen i 2011 for å generere den elektriske kraften som er nødvendig for landets utvikling. Med en blomstrende økonomi til tross for politisk ustabilitet de siste tiårene, forsøker Etiopia å løfte rundt 110 millioner mennesker ut av fattigdom og oppnå en “mellominntektsland”-status innen 2025.

Egypt og Sudan mottok kunngjøringen med bestyrtelse, hovedmottakerne av Nilvannsavtalene fra 1959. Egypt, hvis vannforsyning er 90 % avhengig av Nilen, frykter at prosjektet vil forlate 30 % av jordbruksland og redusere den totale mengden tilgjengelig vann med 20 %. Sudan vil dra nytte av prosjektet, men ser på det forsiktig siden Egypt er en mektig alliert.

Verken nasjonal enhet eller humanitære megaprosjekter skal noen gang politiseres, men det er akkurat det Egypt og andre har forsøkt å gjøre som en del av deres hegemoniske komplott for å sabotere Etiopias fredelige fremvekst som en multipolar stormakt.

Siden det er usannsynlig at Egypt vil stoppe sin hybridkrig mot Etiopia, både med hensyn til bruken av regionale fullmektiger så vel som utnyttelsen av den kunstig produserte skandalen om GERD, er den eneste passende utveien for aktivister å fortsette å avsløre Kairos sanne motivasjon .

Det må kalles opp for innblanding i et nærliggende land og politisering av det som aldri skulle ha blitt politisert i utgangspunktet. Selv om denne metoden kanskje ikke påvirker utenrikspolitikken, vil den i det minste ha sjansen til å erodere dens myke kraft og få andre til å innse at den er en uansvarlig aktør.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Jakten på alternativer til russisk energi presser Vesten nærmere autoritære regimer
Next post Kina posisjonerer militæret sitt: Baerbock lover støtte til Taiwan
%d bloggers like this: