Jakten på alternativer til russisk energi presser Vesten nærmere autoritære regimer

Read Time:10 Minute, 5 Second

Den saudiske diktatorens besøk i Paris kommer etter at den amerikanske regjeringen har kjølt ned spenningen med Venezuela. I mellomtiden har EU nærmet seg gassproduserende diktaturer, som Aserbajdsjan og Egypt.

Ursula von der Leyen og Ilham Aliyev etter å ha signert et memorandum om gass i Baku.
AZERBAIJANS PRESIDENT PRESSESERVI (EFE)

Russlands invasjon av Ukraina har presset Vesten til å sikre alternativer til russisk energi. Jakten på nye partnere har presset EU til å styrke båndene med autoritære regimer og unngå å fordømme land som bryter menneskerettighetene. USA har i mellomtiden lettet sanksjonene mot Venezuela og varmet opp forholdet til Saudi-Arabia.

Foto: EUROPA PRESS | Video: REUTERS

Selv i dag leverer Russland 40 % av naturgassen som Europa importerer – omtrent 155 milliarder kubikkmeter per år. For å finne en måte å slutte å betale Moskva for energi, har land som Tyskland og Italia gått på jakt etter alternativer i markedet for flytende naturgass. De har kjøpt mer gass enn noen gang fra Norge og Storbritannia, og hentet den inn via skip eller rørledning. Men den største økningen i energiimport – opp til 70 % mer enn før krigen – har blitt anskaffet fra leverandører som har et ganske dårlig resultat når det gjelder demokratiske verdier og menneskerettigheter.

I juli inngikk EU-kommisjonen en avtale med Aserbajdsjan om å doble gassimporten fra det energirike kaspiske landet. Kjøpene ville gå fra 8,1 milliarder kubikkmeter per år i 2021 til rundt 20 millioner innen 2027. EUs utøvende organ har ignorert frivillige organisasjoner som anklager regjeringen i Baku for å utøve massiv undertrykkelse mot landets opposisjonsstyrker.

EU har heller ikke nølt med å signere et memorandum med Egypt og Israel om å importere gass fra disse to landene, eller fra andre i regionen via egyptisk infrastruktur. Ifølge Human Rights Watch (HRW), “under regjeringen til president Sisi, opplever Egypt en av de verste menneskerettighetskrisene på flere tiår.” Når det gjelder Israel, fordømmer den samme organisasjonen forbrytelser mot menneskeheten mot millioner av palestinere . Dette har ikke hindret EU i å vurdere gjenopptakelse av assosiasjonsavtalesamtaler med det HRW anser for å være en apartheidstat.

EU-kommisjonen anslår at gass vil utgjøre 22 % av EUs energiforbruk frem til minst 2030. Derfor er det nødvendig med tilstrekkelige forsyninger resten av dette tiåret. Qatar er et annet land som er identifisert som essensielt for å garantere sikkerheten til denne forsyningen, til tross for kritikk av arbeids- og sosiale forhold som råder i det landet, spesielt tøffe for innvandrerbefolkningen.

Dette er på ingen måte første gang EU praktiserer realpolitikk uten å nøle. På migrasjonsfeltet nølte ikke de 27 europeiske partnerne med å komme til en milliardavtale med Tyrkia slik at president Erdogan skulle hindre syriske flyktningers passasje til EUs territorium. Brussel har også finansiert migrasjonskontroll i Libya, til tross for den umenneskelige behandlingen av folk sør for Sahara som prøver å krysse Middelhavet fra kysten av det afrikanske landet.

USAs president Joe Biden i Saudi-Arabia.
DPA VÍA EUROPA PRESS (DPA VÍA EUROPA PRESS)

Konflikten med Russland har også ført til at Biden-administrasjonen drastisk endret sine forhold til andre land, nemlig Venezuela og Saudi-Arabia. Under kampanjen i 2020 som brakte ham til Det hvite hus, sverget Biden å gjøre Saudi-Arabia til en «paria». Dette skyldtes det faktum at amerikanske sikkerhetsbyråer hadde bekreftet at den saudiske kronprinsen, Mohammed Bin Salman (MBS), hadde beordret henrettelsen og opphuggingen i 2018 av Washington Post – spaltist Jamal Khashoggi , en saudisk statsborger og bosatt i USA.

Biden måtte svelge ordene sine to år senere. Den 15. juli, under en kontroversiell omvisning i Midtøsten, stoppet han i Jeddah for å møte medlemmer av det saudiske regimet, angivelig for å diskutere energisikkerhet, normalisering med Israel og trusselen fra Iran. Den amerikanske presidenten knytet bånd med en fistbump med MBS foran kameraene.

Med gassprisene og inflasjonen skytende, har det bilavhengige USA, nok en gang, gått på jakt etter olje i uvennlige nabolag. Etter å ha annonsert nytt teknologisk og defensivt samarbeid, erklærte Det hvite hus triumferende at Saudi-Arabia hadde forpliktet seg til en «økning i produksjonsnivået [av olje] med 50 % over det som var spådd for juli og august». Dette vil gjøre det mulig for oljemarkedet å “stabilisere seg betraktelig.”

Det er sant at bare 100 dager før USAs mellomvalg i november – der det demokratiske partiet kan tape både huset og senatet til republikanerne – ser det ut til at bensinprisene har flatet ut. Landsgjennomsnittet av hva som betales for en gallon har falt med 70 cent siden toppen, som var over $5 (€4,92) i begynnelsen av juni. Analytikere forventer at prisene vil fortsette å synke gjennom slutten av året, selv om de fortsatt er høye sammenlignet med 2021.

Som en del av den samme politikken med å søke etter merkelige sengefeller midt i en energikrise uten sidestykke, reiste tjenestemenn fra Biden-administrasjonen til Caracas i mars for å møte medlemmer av Nicolás Maduros regime. Venezuelansk råolje økte i verdi etter internasjonale sanksjoner som ble pålagt Russland. Noen dager etter besøket ble et amerikansk veto mot Moskvas olje kunngjort.

Den første turen ble fulgt av andre gester for å myke opp forholdet til Maduro-regimet. USA – som fortsetter å anerkjenne opposisjonsleder Juan Guaidó som den legitime presidenten – har nylig løsnet noen av sine sanksjoner mot Venezuela. Ifølge en høytstående tjenestemann i Det hvite hus har dette blitt gjort for å oppmuntre til dialog med opposisjonen. Timingen tyder imidlertid på at andre saker var mer presserende.

Politikeren sin tidligere tekst på Facebook kan du lese her:

Det flyter en dyp dobbeltmoral over Europa i disse dager. Det er dette som er drivkraften bak siden. Jeg personlig tar ikke side i politiske konflikter men holder med folket, det er ikke min oppgave å ta politiske sider heller. Men å være kritisk på de tingene som media gjerne utelater. Dette er en av de. Mine tanker går selvfølgelig til all sivilbefolkning som blir utsatt for politikere sin krigføring.

Men akkurat dette er problemet. Man fremstiller seg som forkjemper for demokrati, ytringsfrihet og rettferdighet og så løper man, ja til og med inviter en av de verste og brutale regimene til vesten. Da begår man en grusom kynisk dobbeltmoral, man kan umulig være uenig i det?

Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Er etterforsket og ønsket i flere land for alvorlige brudd på menneskeretter og overgrep mot menneskeheten. Ikke bare mot Saudi-fødte journalisten Jamal Khashoggi men utbredt og systematisk forfølgelse av journalister i Saudi-Arabia. Og dette er antageligvis bare de mildeste forbrytelsene.

Prinsens grusomheter går langt forbi noen sin fatteevne dette inkluderer også titusenvis av sivile dødsfall i Jemen og en rask økning i antall henrettelser siden han kom til makten. Folk snakker gjerne om at rundt 6000 sivile er døde i Ukraina som følge av konflikten mellom Russland og Ukraina men vesten godtar samtidig helt fint forhandlinger med en mann som står bak titusenvis av henrettelser og drap på sin egen sivilbefolkning sammen med befolkningen i Jemen.

Da er det noe som skurrer fullstendig. Det er da det bør gå opp for folk at dette ikke handler om demokratiet, frihet og ytringsfriheten. Dette beviser at vesten fint er istand til å inngå diplomatiske avtaler med hvem som helst om de ønsker det, også Vladimir Putin.

Dette handler altså om helt andre ting og sivilbefolkningen både i Europa og Saudi/Jemen ofres på alteret av vestlige politikere.

Man lager en idé om at sivile i Ukraina har mere verdi en mennesker som er bosatt i Jemen og enhver person som støtter oppunder en slik tankegang er ikke en del av folket men en del av elitens galskap. Det er min personlige mening.

Forøvrig er det ikke første gang jeg beskriver Saudi og vestens sammarbeid. USA og Prins Salman kjenner hverandre godt, de bombet sivile i Jemen sammen i 2015 da nåværende president Joe Biden var visepresident og tok seg av utenlandsk politikk.

Joe Biden er altså delaktig i drapene på de sivile i Jemen, over 20.000 bomber ble sluppet over sivilebefolkningen.

Dette er folkene som snakker om demokrati, kampen for friheten i Europa mot store slemme Russland som er så fæl. Ironisk nok tror jeg ikke godhetsposørene bryr seg et lite sekund en gang om dette.

Kiloprisen for levende og dødt i mellomøsten og østen er av helt forskjellig betydning for disse dobbeltmoralistene.

Dere vet, man snakker om at man ikke kan forhandle med folk som skyter på sykehus og skoler, om det er sant eller ikke er irrelevant det er dette meningsmotstandere bruker som argument mot Putin, som argument for at Vesten må sende våpen til Ukraina.

Menneskerettighetsgrupper har anklaget Saudi-UAE-ledede koalisjonsstyrkene for vilkårlig å bombe sivile og sykehus, skoler og annen infrastruktur. Gjerne ilag med USA og deres etteretning.

Men det er ingenting å se her. For det er vi, jeg og denne siden som “støtter” de slemme. Og godhetsposørene må jo få gassen sin et annet sted enn fra Russland så da ruller prins Salman og Saudi opp som et flott valg for vesten, EU og godhetsposørene.

Salman er de jo ikke mere kjent med annet enn at Norge ville boikotte VM i Saudi Arabia etter de røk ut av VM kvalifiseringen, det er alt de vet. At Erling Haaland gikk med en skjorte før avspark en eller annen gang. (Edit: Newcastle fotballklubb er kjøpt av Saudi, Qatar har VM. Jeg har blandet disse to feil, begge fortjener allikevel kritikk.)

Når vi snakker om Jemen. Den langvarige krigen har drept titusenvis av mennesker, drevet flere millioner på flukt og etterlatt store deler av landet på randen av hungersnød, med FN som beskriver Jemen som verdens verste humanitære krise.

Verdens verste humanitære krise. Smak på den skitne godhetsposører. La meg se hvordan dere forsvarer EU, Joe Biden, Hellas og Macron’s gassavtaler nå. Dere kan det ikke. Ihvertfall ikke uten å fremstå som de dummeste menneskene på jorden.

Ikke kom her å fortell meg at diplomati ikke kan løse konflikten i Ukraina om de bare ønsker det. Husk på det europeere, neste gang dere skrur på lyset og gassen er den blodig rød, noen har dødd for den.

Artig nok har jeg også en liten kuriositet i denne saken til dere alle, mottoet til prins Salman er det nøyaktige samme mottoet som EU, NATO med Jens Stoltenberg og Ukraina bruker som argument.

“Vi trenger ikke ha en ny Hizbollah på den arabiske halvøy,” med henvisning til den Iran-støttede libanesiske gruppen. Dette er en rød linje ikke bare for Saudi-Arabia, men for hele verden.”

Det sa Prins Salman etter folkemordet i Jemen. Du kan i praksis bytte ut Hizbollah i teksten med Hitler, halvøy med Europa og Saudi Arabia med Ukraina så har du nøyaktig det samme argumentene som politikere og godhetsposørene i vesten bruker mot Russland og Putin.

Jeg kunne tatt opp mye mere. Som at Salman fengsler kvinneaktivister, kvinners rettigheter som “tilsynelatende” er Joe Biden og EU sin fremste sak sammen med LGBTQ. Folkene som faktisk blir straffeforfulgt av den samme prinsen og til å med dømt til døden. Men selvfølgelig, de kan ikke gjøre diplomatiske avtaler med Putin, de må ha gass til vinteren da blir prins Salman løsningen. Titusenvis av sivile liv i mellomøsten er en liten pris å betale mener vestlige politikere og EU.

I 2018 ble den canadiske ambassadøren I Saudi kastet ut for å fronte kvinners rettigheter i Saudi. Justin Trudau og hans kontor sa da, “Canada vil alltid stå opp for menneskerettighetene. Vi føler en spesiell forpliktelse overfor kvinner som kjemper for sine rettigheter rundt om i verden,” “Og vi føler en spesiell forpliktelse overfor folk som har en personlig tilknytning til Canada.”

Men de føler kanskje ikke det like sterkt lengre siden prinsen nå gjør internasjonal turné hos eliten og blir klappet inn i sirkelen igjen. For gass til Europa sin skyld, fordi gassen til Russland er “skitten”.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Regjeringer er stadig mer aggressive når de krever sensur
Next post Mening: Niledammen er bare et falskt påskudd for Egypt for å presse Etiopia
%d bloggers like this: