Energikrisen rammer Europa hardest: ingen annen region produserer så lite olje

Read Time:2 Minute, 53 Second

Mens USA har økt sin oljeproduksjon kraftig siden 2010 og nå er den største oljeprodusenten, er Europas andel av den globale oljeproduksjonen spesielt liten. Dette gjør også EU mer avhengig av oljeimport fra andre land, spesielt Russland.

I 2021 kom 43 prosent av den globale oljeproduksjonen fra bare tre land: USA, Saudi-Arabia og Russland. Til sammen produserte disse tre statene mer olje enn resten av topp 10 til sammen. USA er nå nummer 1 i verden. Amerikansk oljeproduksjon har opplevd en berg-og-dal-banetur med opp- og nedturer de siste tiårene.

USA har gått forbi Saudi-Arabia

Etter å ha nådd en topp på 11,3 millioner fat per dag i 1970, falt amerikansk oljeproduksjon i de påfølgende tiårene, og nådde et rekordlavt nivå på 6,8 millioner fat per dag i 2008. Trenden snudde på 2010-tallet. Landet har nå erstattet Saudi-Arabia som den største oljeprodusenten.

Et stort amerikansk flagg pryder et gigantisk oljeraffineri i Sør-California. GETTY

I motsetning til Saudi-Arabia og Russland forble USA imidlertid en nettoimportør av råolje frem til 2021. De eksporterte kun petroleumsproduktene sine. Saudi-Arabia og Russland produserte hver rundt 11 millioner fat per dag i 2021 og var også verdens to største oljeeksportører. I begge land var de statseide oljeselskapene (henholdsvis Saudi Aramco og Gazprom) de mest verdifulle olje- og gassprodusentene.

Europa er spesielt avhengig av import

I Europa (utenom Russland) kom bare Norge inn blant de 15 beste oljeprodusentene med 2,3 prosent av verdensproduksjonen. Mangelen på regional produksjon forklarer EUs store avhengighet av russisk olje og gass og forverrer energikrisen i Europa spesielt dramatisk.

Byggeplass for en industriell oljeplattform på Getty Nordsjøkysten
En norsk oljeproduksjonsplattform Troll B i Nordsjøen RICHARDSEN, TOR/AFP via Getty Images

Til sammenligning er regionen som produserer mest olje på daglig basis Midtøsten (28,16 millioner fat per dag), etterfulgt av Nord-Amerika (23,94 millioner), GIS-landene (13,83 millioner og ). Europa kommer opp baksiden med 3,42 millioner fat per dag, bak Asia-Stillehavet (7,34 millioner), Afrika (7,29 millioner) og Sør-Amerika (5,91 millioner).

Det blir dyrt: stor etterspørsel, lite energi fra Russland

Oljeetterspørselen tar seg nå opp igjen etter en kraftig nedgang i 2020, og er for tiden over nivåene før pandemien. I tillegg er russisk olje og gass i ferd med å bli knappe, noe som støtter høye oljepriser. Effektene merkes over hele verden, men europeiske land er spesielt hardt rammet på grunn av deres avhengighet av russisk fossilt brenseleksport. Noen – inkludert Østerrike – får nesten alt av energibehov fra Russland.

USA går mot ny rekord i oljeproduksjon

For å bekjempe oljekrisen øker resten av verden oljeforsyningen ved å øke produksjonen eller ved å frigjøre strategiske oljereserver. USAs oljeproduksjon forventes å øke med en million fat per dag frem til 2022 – et rekordnivå. Samtidig oppfordrer vestlige land OPEC-medlemmene til å øke produksjonen for å senke prisene. OPEC-landene holder imidlertid fast ved sine planlagte produksjonsøkninger. Produksjonen er fortsatt under der den var i begynnelsen av 2020. Med oljeetterspørselen til å nå et nytt all-time high i 2023, gjenstår det å se om USAs innsats for å øke tilbudet vil være nok til å begrense mangelen.

Er du fornøyd med innholdet som politikeren gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Apekoppvaksiner innen oktober, men trenger du de virkelig?
Next post Energikrisen reorganiserer den globale økonomien
%d bloggers like this: