Linz slår av lyset – på grunn av energikrisen

Read Time:3 Minute, 37 Second

Det begynner å bli mørkt i Linz: Den øvre østerrikske delstatshovedstaden reduserer varigheten av belysningen på broer, kirker, parker og fremtredende bygninger. I tillegg forbereder de gate- og parkbelysningen på en krise.

På grunn av den forestående energimangelen, reduserer byen Wien belysningen i offentlige bygninger. I fremtiden skal bygninger og bruer kun være opplyst frem til klokken 23 om kvelden og ikke i det hele tatt om morgenen. Byen kunngjorde torsdag at ytterligere potensielle besparelser fortsatt er å finne og beredskapsplaner utarbeidet for nødssituasjoner.

Det skal foreløpig spares inn på 31 bygg

Det er for tiden 31 bygninger på Linz sin energispareliste, inkludert det gamle og det nye rådhuset, de nye Donau- og Nibelungenbroene og Pöstlingberg-kirken. AEC og Lentos med sine LED-fasader er imidlertid ikke inkludert. Belysningen skal fortsatt være slått på i skumringen, men kun til kl. 23.00. Ordfører Klaus Luger (SPÖ) og varaordfører Martin Hajart (ÖVP), som er ansvarlig for offentlig belysning, ønsker å statuere et eksempel.

Selv om ingen ønsker å gå gjennom en helt mørk by på et sent tidspunkt og belysningen også er relevant for reiselivet, er Hajart overbevist om tiltaket. Reduksjonen av effektbelysningen ville nå implementeres trinnvis i henhold til de tekniske forholdene.

Mens den grønne rådmannen Rossitza Ekova-Stoyanova var fornøyd med initiativet, advarte byrådsleder i FPÖ Michael Raml mot «engstelige drømmer» om at sikkerheten til innbyggerne i Linz «ikke skulle lide av forhastet aksjonisme». I stedet gikk han inn for løsninger med bevegelsessensorer.

det er fare for at strømnettet blir overbelastet

Gasslageret tømmes, prisene stiger – gasskrisen i Europa er kritisk. Hundretusenvis av østerrikere og tyskere ønsker derfor å sørge for den kalde årstiden ved å kjøpe mobile elektriske varmeapparater som varmevifte eller radiatorer. Imidlertid fraråder teknologiforeningene VDE og GVWG denne ideen uttrykkelig og advarer om overbelastning av lokale nettverk.

“Strømforsyningen er ikke designet for en slik samtidig tilleggsbelastning,” understreket Martin Kleimaier fra Association for Electrical, Electronic & Information Technologies (VDE). Han understreket at dagens kraftverkskapasitet i Tyskland ikke er tilstrekkelig selv på en svært kald vinterdag.

“Gassoppvarmingen kan fortsatt drives i alle fall,” la Frank Gröschl fra den tyske tekniske og vitenskapelige foreningen for gass og vann (DVWG) til.

Hyllene er allerede tomme

Selv om oppvarming med elektrisitet i dag er tre ganger så dyrt som oppvarming med gass, er etterspørselen etter varmeapparat allerede i full blomst – til tross for sommertemperaturene. Hyllene er allerede tomme i en rekke jernvareforretninger, og Media Markt og Saturn understreker også at de har økt lagrene akkurat i tide. Bransjeinnsidere antar imidlertid at den store pengebruken først starter etter sommerferien.

Salgstallene er 100 prosent høyere enn året før

Alle elektronikkforhandlere rapporterer om en etterspørsel over gjennomsnittet etter elektriske varmeovner. Spesielt de siste tre ukene har det økt igjen, melder Florian Preuss fra jernvarekjeden Hornbach. “Våre salgstall er 100 prosent høyere enn i fjor.”

Gassspørsmålet henger over Europa som Damokles-sverdet. I frykt for en vinter i en kald leilighet er det allerede flere og flere som leter etter alternativer. På prissammenligningsplattformen Idealo var forespørslene om elektriske varmeovner mer enn fire ganger høyere i juni enn i samme måned året før.

Oppvarming med elektriske apparater bør imidlertid kun være en nødløsning – for det er veldig dyrt. Det gir bare mening hvis gassoppvarmingen har sviktet fullstendig og du trenger nødoppvarming raskt». Oppvarming med strøm er i dag rundt tre ganger så dyrt som oppvarming med gass. Det er ikke en permanent løsning. Forbrukerforkjempere advarer mot ukontrollert utskifting av gassvarme med elektriske parkeringsvarmer eller varmevifte.

Ovner og brensel er også etterspurt

Etterspørselen etter peiser og kakkelovner er også enorm. Her var plusset på 280 prosent, det samme gjelder interessen for å kjøpe brensel, inkludert fyring og ved: den har tjuedoblet seg siden i fjor.

Kakkelovnsbransjen er rammet av flaskehalser i materialer og fagarbeidere. For øyeblikket er imidlertid prisøkningene fortsatt innenfor grensene, sier administrerende direktør i den østerrikske kakkelovnsforeningen, Thomas Schiffert, til «Standard». Det er likevel ingen billig investering: Du må regne med kostnader på minst 7000 euro for en kakkelovn fra en fagmann, prisen ligger vanligvis mellom 12.000 og 15.000 euro.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikeren leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Ny egyptisk hovedstad: Kina og dets palassdiplomati i Afrika
Next post Russiske menneskerettighetsaktivister krever å bytte Assange med briter som er dømt til døden i Donetsk
%d bloggers like this: