Frykten for depresjon vokser: USAs økonomi krymper og krymper

Read Time:2 Minute, 40 Second

Bruttonasjonalproduktet (BNP) har falt i USA siden begynnelsen av året. Stigende priser demper forbruket. Feds stigende renter tynger selskaper. Men den amerikanske sentralbanken ønsker å akseptere en nedgang for til slutt å overvinne inflasjonen.

Den amerikanske økonomien krympet for andre kvartal på rad. På den ene siden holder høy inflasjon tilbake forbruket, som i økende grad ikke har råd til det, og på den andre siden gjør Federal Reserves rentehevinger livet vanskelig for bedrifter og boliger.

Dette kan bli en økende bekymring for Fed: På den ene siden ønsker de å dempe inflasjonen ved aggressivt å heve renten – selv om styringsrentene fortsatt er for lave til det. På den andre siden gjør stigende renter en økonomisk nedgang mer sannsynlig.

BNP falt igjen, med en årlig rate på 0,9 prosent etter en nedgang på 1,6 prosent i årets tre første måneder. Det er ifølge et foreløpig anslag fra det amerikanske handelsdepartementet. Forbruket økte med én prosent, en nedgang fra forrige periode.

Jerome Powell, sjef for den amerikanske sentralbanken, holder seg til kursen med stigende renter. APA/AFP/Olivier DOULIERY

Økonomien mistet raskt momentum

“Enda viktigere er at økonomien har avtatt raskt gitt fire tiår med høy inflasjon, skyhøye lånekostnader og generelle strammere finansielle forhold,” sa Sal Guatieri, sjeføkonom i BMO Capital Markets. “Økonomien kan lett gli inn i resesjon.”

BMO Capital Markets er investeringsbankavdelingen til Canadas Bank of Montreal. Ifølge den nye rapporten avtar ikke bare husholdningenes utgifter, men også næringsinvesteringer, offentlige utgifter og boligbygging går ned.

USAs president Joe Biden står overfor enorme problemer. APA/AFP/Jim WATSON

Energikrise i Europa kan også påvirke den amerikanske økonomien

Rapporten viser også hvordan inflasjonen har erodert amerikanernes kjøpekraft og Feds innstrammingspolitikk har svekket rentefølsomme sektorer som bolig. “Dette vil sannsynligvis gi ytterligere næring til den allerede opphetede debatten om hvorvidt eller når USA vil gå inn i en resesjon,” kommenterte Bloomberg.

“Nedgangen i BNP i andre kvartal øker risikoen for at økonomien vil gli inn i resesjon ved utgangen av året betydelig,” sa Bloomberg-økonomene Yelena Shulyatyeva og Eliza Winger. “Den avtagende farten gjør økonomien sårbar for ytterligere negative sjokk som en potensiell energikrise i Europa eller økt forsyningsmangel i andre halvdel av året.”

Fed ønsker å bremse veksten for å øke tilbudet

For nå holder Fed fast ved sin renteøkning: «Vi tror en nedgang i veksten er nødvendig», sa Fed-leder Jerome Powell på en pressekonferanse onsdag etter en ny renteøkning på 75 basispunkter. Til slutt, håper Powell, kan dette til og med være nyttig, i retning av: Etterspørselen dempes slik at tilbudet kan stige igjen. Powell sier: «Vi tror faktisk at vi trenger en periode med subpotensialvekst for å skape noe slakk for at tilbudssiden skal ta igjen. Vi tror også at det med all sannsynlighet vil skje en viss oppmykning av arbeidsmarkedsforholdene.”

Politiske spenninger blir derfor mer sannsynlige i USA de neste månedene.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikeren leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Japan betaler kompensasjon for Covid-vaksinedødsfall for første gang; vil det danne presedens?
Next post Dokumenter beviser: Amerikanske myndigheter bruker Big Tech for sensur
%d bloggers like this: