Den falske nyhetshistorien delt av media avslørt

Read Time:3 Minute, 51 Second

I slutten av juni publiserte flere britiske og amerikanske tabloider et bilde som de hevdet viste en pensjonert russisk general ved navn Pavel som hadde blitt plukket ut av pensjonisttilværelsen av den desperate russiske hæren og sendt til kamp i Ukraina. Artiklene hevdet at denne historien var et bevis på at Russland ikke har nok offiserer til krigen i Ukraina. Men som det viser seg, er mannen på dette bildet ikke en general og heter ikke Pavel. Og det er ingen bevis for at han ble sendt til Ukraina heller, du husker kanskje bildet?

Den 26. juni publiserte den britiske tabloiden The Daily Star en artikkel som hevdet at «en overvektig russisk pensjonert general, 67, har blitt sendt for å kjempe i frontlinjen i Ukraina»

Denne tabloiden siterer en “senior etterretningskilde”, som sa: “De fleste av [Vladimir Putins] beste og herdede seniorkommandører har blitt drept eller skadet i kamper i Ukraina, så han tyr til å sende annenrangs offiserer til fronten som ikke varer veldig lenge. Han trekker nå generaler ut av pensjonisttilværelsen, og en av dem er general Pavel.»

Artikkelen inneholder et bilde som viser en overvektig mann iført kamuflasje og en grønn lue. Tabloiden hevder at dette er mannen det gjelder – en 67 år gammel russisk general ved navn Pavel.  

Andre tabloider fanget opp nyhetene. New York Post tvitret det samme bildet 26. juni samt en lenke til en artikkel om denne såkalte pensjonerte generalen. Publikasjonen fikk mer enn 2000 likes. 

Problemet er at bildet publisert av disse tabloidene faktisk ikke viser en general som heter Pavel. To belgiske faktasjekkingssteder, Knack og VRT , gravde i saken. 

Vår rapportering bekreftet hva disse utsalgsstedene oppdaget – mannen på bildet heter Ivan Tourchin. Han er en grensepatruljeoffiser, ikke en pensjonert general. Og han er 58, ikke 67. Dessuten er det ingen bevis på sosiale medier eller i pressen for at han ble sendt til Ukraina. 

En grensepatruljeoffiser ved navn Ivan Tourchin, ikke ‘general’ Pavel

For å identifisere mannen på bildet brukte de belgiske mediene en programvare for ansiktsgjenkjenning kalt PimEyes. Dette verktøyet identifiserte ikke mannen i kamuflasje, men det identifiserte de to andre mennene på bildet.  

Det belgiske faktasjekkingssenteret VRT identifiserte mannen til venstre i dette bildet som Dmitrij Litvinov , sjefen for kommunal administrasjon i distriktet Yelansky i Volgograd-oblasten i det sørvestlige Russland. 

Alexander Bondarenko , en tjenestemann i samme distrikt, står ved siden av ham på dette bildet. 

Det er flere menn med grønne capser med gulllogo som også vises på bildet. Et Google-søk avslørte at disse hattene bæres av russiske grensemyndigheter.

Det er en haug med bilder av mannen i kamuflasje delt i denne gruppen . På flere bilder er han identifisert som “Ivan Tourchin”. Det er til og med en lenke til hans personlige konto (sjekk den ut her ). 

Ivan Tourchin har også en annen konto på Odnoklassniki (sjekk den ut her ).  

En av Tourchins to kontoer på Odnoklassniki gir mer informasjon om ham. Han er visstnok 58 år gammel (og ikke 67, som tabloidene hevdet). På en av kontoene sier han at han bor i Djizak, en by i Usbekistan. En annen beretning sier at han er basert i Yelan, Russland. 

I begge tilfeller ser det ikke ut til at han bor i en “forstad til Moskva”, som Daily Star hevdet

Fra bildene og kommentarene på profilen hans kunne vi utlede at han vokste opp i Yelan. Han trente i Yelan, jobbet deretter som grensevakt i Djizak, Usbekistan, før han gikk av med pensjon i 2010.

Konklusjon: Nei, bildet publisert av mange tabloider viser ikke en pensjonert general ved navn Pavel som er 67 år gammel. Mannen med kamuflasje på bildet heter Ivan Tourchin og er 58 år gammel. Tourchin ser ikke ut til å bo i Moskva. 

Det viser seg at Ivan Tourchin er veldig aktiv på sosiale medier. Han fortsatte å poste etter at artikkelen dukket opp i Daily Star. Han nevner aldri å reise til Ukraina. 

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikeren leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post WHO Monkeypox ‘nødsituasjon’ er avgjørelsen til én mann, og han har ingen medisinsk opplæring
Next post India sier WHOs metodikk for å estimere Covid-19-dødsfall er “feil og uvitenskapelig”
%d bloggers like this: