Oleksiy Symonenko, som ble fungerende statsadvokat 17. juli hvitvasker Zelenskyjs korrupsjon

Read Time:8 Minute, 13 Second

Oleksiy Symonenko, som ble fungerende statsadvokat 17. juli, kan bli formelt utnevnt til generaladvokaten av Verkhovna Rada denne uken, og hans tidligere historie antyder at han verdsetter lojalitet til presidentadministrasjonen mer enn å være effektiv på jobben.

Visestatsadvokat Oleksiy Symonenko deltar på et møte med lederne for rettshåndhevelsesbyråer i Kiev 1. juni 2021. (UNIAN)

“Han er så lojal mot myndighetene som mulig,” sa Oleksandr Lemenov, leder av anti-korrupsjonsvakten StateWatch, til Kyiv Independent. “Når som helst (president Volodymyr Zelenskys stabssjef Andriy) Yermak trenger noe, gjør Symonenko det.”

Lemenovs ord gjenspeiles av en rekke ukrainske sivile aktivister og anti-korrupsjonsvakthunder. Symonenko har lang erfaring med å gå etter motstandere også politisk opposisjon.

Da han var toppfunksjonær ved Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) under eks-president Viktor Janukovitsj, gikk han etter Janukovitsjs viktigste politiske motstander, eks-statsminister Julia Tymosjenko. Den europeiske union avgjorde til slutt straffesaker mot Tymosjenko for politisk motivert rettsforfølgelse av Janukovitsj-regimet.

Under den nåværende administrasjonen ledet Symonenko en sak mot eks-president Petro Poroshenko, sett på som Zelenskys viktigste politiske rival.

Symonenko har også bidratt til å ødelegge en korrupsjonssak mot Zelenskys nestlederstabssjef Oleh Tatarov, ved å signere en ordre om å overføre saken fra det uavhengige nasjonale anti-korrupsjonsbyrået i Ukraina til den presidentkontrollerte sikkerhetstjenesten.

“Denne omstillingen er bare et forsøk på å beskytte korrupte tjenestemenn fra den fremtidige sjefsanti-korrupsjonsadvokaten,” skrev Vitaly Shabunin, leder av Anti-Corruption Action Centers hovedstyre, på Facebook. «Det er Symonenko som begravde Tatarov-saken. Og på samme måte vil han hvitvaske andre allierte av president Zelenskyj og Yermak.»

Kontroverser

Den offisielle motivasjonen for avskjedigelsen av Symonenkos overordnede, statsadvokat Iryna Venediktova, var at hun ikke klarte å slå ned på rettshåndhevelsestjenestemenn som samarbeider med Russland.

Imidlertid er Symonenkos legitimasjon langt fra upåklagelig når det gjelder Russland.

Han har vært knyttet til flere tidligere allierte av pro-Kreml eks-president Janukovitsj. Disse inkluderer Janukovitsjs sikkerhetssjef Valery Khoroshkovsky og Tatarov, en tidligere topppolititjenestemann som ble etterforsket for angivelig å ha bidratt til å slå ned på demonstranter under EuroMaidan-revolusjonen 2013-14.

Den 19. juli tildelte Symonenko også funksjoner mellom sine stedfortredere og ga visestatsadvokat Maksym Yakubovsky, en tidligere advokat og medarbeider til pro-Kremlin-lovgiver Viktor Medvedchuk, i oppgave å straffeforfølge krigsforbrytelser.

I mellomtiden har Symonenkos eiendelserklæringer reist spørsmål om familien hans har råd til å kjøpe betydelige eiendeler.

Symonenko eier en 2500 kvadratmeter stor tomt i Kiev oblast. Kona hans eier et hus på 640 kvadratmeter i Kozyn, en eksklusiv forstad i Kiev hvor flere oligarker har tilholdssted, fire tomter i Kiev oblast, en 128 kvadratmeter stor leilighet i et eksklusivt nabolag i Kiev, og en Mercedes S-klasse Kupé.

Hun har også erklært Hr 4,1 millioner ($110 000) i kontanter, og et Hr 8 millioner ($220 000) lån fra en venn.

Rolle i Tymoshenko-saken

Likevel er det største spørsmålet om Symonenko og hans tidligere oversikt over angivelig politisk motiverte rettsforfølgelser.

Symonenko har blitt etterforsket for sin mulige rolle i å lage en falsk straffesak i 2012 mot Tymosjenko, Janukovitsjs viktigste politiske fiende, og eks-statsminister Pavlo Lazarenko, sa tidligere toppetterforsker Sergii Gorbatuk til Kyiv Independent. Gorbatuk var ansvarlig for etterforskningen av den angivelig fabrikkerte saken.

Symonenko, 45, jobbet som aktor fra 1998-2010. I 2010 begynte han å jobbe ved SBU, som ble ledet av Janukovitsj-støttede Khoroshkovsky. Under Khoroshkovsky ble Symonenko utnevnt til den første nestlederen for SBUs etterforskningsavdeling.

SBU-etterforskere som jobbet under Symonenkos ledelse forsøkte å få Tymosjenko og Lazarenko dømt for påstått underslag av statlige midler.

De anklaget Lazarenko for å gi statsgarantier for Hr 3,1 milliarder ($405 millioner) gjelden til United Energy Systems of Ukraine, en privat gasshandler, til Russlands forsvarsdepartement.

Han skal ha gitt de i et brev til Russlands statsminister Viktor Tsjernomyrdin under Lazarenkos lederskap tilbake i 1996-1997. På den tiden ble United Energy Systems of Ukraine ledet av Tymoshenko.

Anklagene var imidlertid falske fordi det ikke var noen gjeldsgarantier i Lazarenkos brev, og han hadde ikke myndighet til å gi de det uansett, hevdet Gorbatuk.

For å gjøre saken mot Lazarenko og Tymosjenko sterkere, skal etterforskerne ha samarbeidet med domstoler for å tvinge den ukrainske regjeringen til å betale gjelden til Russlands forsvarsdepartement, ifølge Gorbatuk.

I 2012 opprettholdt flere dommere det russiske gjeldskravet mot den ukrainske regjeringen til tross for at de tidligere hadde blitt avvist av ukrainske domstoler.

Av det totale beløpet betalte den ukrainske regjeringen 32 millioner Hr (4 millioner dollar) til Russland før hele kravet på 3,1 milliarder Hr ble kansellert som ulovlig av Kyiv Commercial Court i 2014. I mellomtiden kom ikke underslagssaken til noe rettssak.

I 2018 utarbeidet Gorbatuk anklager mot de fire dommerne som ga det russiske gjeldskravet medhold. De ble anklaget for å ha underslått ukrainske statsmidler ved å hjelpe Janukovitsj-administrasjonen med å fabrikkere saken mot Lazarenko og Tymosjenko.

Anzhela Stryzhevska, som var stedfortreder for daværende statsadvokat Yury Lutsenko, nektet imidlertid å godkjenne anklagene. Gorbatuk fikk sparken i 2019 før han kunne fullføre etterforskningen.

Kyiv Independent har fått en kopi av et utkast til anklagene for en av dommerne og Gorbatuks brev til Stryzhevska om saken. Stryzhevska svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

Gjeldsgarantisaken er bare en av mange etterforskninger som ble satt i gang mot Tymosjenko under Janukovitsj.

I 2011 ble Tymosjenko dømt til 7 års fengsel for misbruk av anklager i en annen sak. Siden den gang har denne saken blitt anerkjent som ulovlig politisk forfølgelse av både ukrainske og europeiske myndigheter.

Saboterende sak om Oleh Tatarov

Symonenko jobbet ved SBU til 2019. Han ble stedfortreder for statsadvokat Venediktova i mars 2020.

Hans mest kjente oppstyr på jobben er hans rolle i sabotasjen av en korrupsjonssak mot Zelenskys visestabssjef Tatarov.

Tatarov blir av anti-korrupsjonsaktivister sett på som et symbol på lovløshet, som ble offentlig beskyttet av Zelensky under flere orienteringer. Presidenten har gjentatte ganger nektet å sparke ham til tross for stadig flere bevis på forseelser.

I desember 2020 ble Tatarov siktet av National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU) for å ha gitt en sum på Hr 250 000 ($10 000) i bestikkelse til en rettsmedisinsk ekspert på vegne av eks-lovmannen Maksym Mykytas i 2017. Mykytas var mistenkt for et underslag i saken, og Tatarov skal ha bidratt til å hvitvaske ham gjennom en falsk rettsmedisinsk vurdering. Tatarov benektet anklagene.

Imidlertid ble Tatarov-saken effektivt ødelagt av påtalemyndighetens kontor, SBU og domstolene.

I desember 2020 brukte Symonenko en rettsavgjørelse som påskudd for å overføre Tatarov-saken fra den uavhengige NABU til den politisk underdanige SBU. NABU mener overføringen av Tatarov-saken er ulovlig siden den er helt innenfor byråets jurisdiksjon.

Deretter erstattet Symonenko gruppen av påtalemyndigheter i Tatarov-saken i det som så ut til å være enda et forsøk på å sabotere den.

I slutten av desember 2021 nektet påtalemyndighetene som rapporterte til Symonenko å arrestere Tatarov og hevdet at det juridiske grunnlaget for anklagene ikke var tilstrekkelig. NABU benektet dette og sa at det var nok bevis til å sikte ham.

I mellomtiden avgjorde High Anti-Corruption Court i januar 2021 at saken må etterforskes av NABU og instruerte Venediktova om å vurdere å overføre den tilbake til byrået. Venediktova nektet.

Et annet forsøk på å blokkere saken skjedde i februar 2021, da en domstol nektet å forlenge Tatarov-etterforskningen. Påtalemyndighetene underordnet Symonenko begravde den effektivt ved å overse fristen for å sende den til rettssak.

Det er bevis for at Symonenko hadde kontakt med Tatarov under etterforskningen til tross for en interessekonflikt. I september 2021 deltok Symonenko på en bursdagsfest holdt av Tatarov, ifølge en undersøkelse fra nyhetsnettstedet Ukrainska Pravda.

– Symonenkos koblinger til Tatarov ble helt åpenbare etter Ukrainska Pravda-etterforskningen, sa Vadym Valko, en ekspert ved Anti-Corruption Action Center, til Kyiv Independent.

Tatarov-saken ble til slutt gravlagt i desember 2021, da en domstol beordret påtalemyndighetene å avslutte den på Zelenskyjs ordre.

Går etter Porosjenko

I desember 2021 signerte Symonenko også anklager mot eks-president Poroshenko, Zelenskys viktigste politiske motstander. Han ble anklaget for å ha begått forræderi ved å organisere kullforsyninger fra russisk-okkuperte områder i Donbas i 2014-2015.

Porosjenkos motstandere hyllet saken som en rettferdighets triumf siden det er offentlig krav om å holde den tidligere presidenten og hans allierte ansvarlige for deres påståtte forseelser. Andre anklaget imidlertid påtalemyndighetens kontor for å forfølge en politisk vendetta mot Porosjenko i Zelenskys interesser slik at Zelenskyj skulle vinne valget senere.

Venediktova bestemte seg for ikke å signere varselet om mistanke selv i et tilsynelatende forsøk på å unngå anklagene om politisk skjevhet. Hun tok en offisiell fridag for å la sin stedfortreder Symonenko ta ansvar for saken.

Siden den gang har Porosjenko-saken ikke sett noen fremgang, og påtalemyndigheten har ennå ikke lagt frem noe bevis mot eks-presidenten.

Symonenko overvåket også etterforskningen av drapet på journalisten Pavel Sheremet i Kiev 20. juli 2016.

Etterforskningen har kommet under hard kritikk fordi det ikke er fremlagt noen sikre bevis for de mistenktes skyld, og de mistenkte er løslatt fra varetekt. Saken har reelt sett kollapset fullstendig og har dermed lovligjort drap på journalister i landet.

En annen sak som Symonenko hadde tilsyn med var mot borgeraktivisten Serhiy Sternenko. I 2021 ble han dømt til syv års fengsel på siktelse for kidnapping av en pro-russisk aktivist og ulovlig våpenbesittelse.

Sternenko-rettssaken har utløst en rekke protester på grunn av det mange så på som en urettferdig dom oppnådd med prosessuelle brudd og politiske motiver av en kontroversiell dommer. Sternenko ble senere løslatt fra fengselet, og dommen mot ham ble opphevet. Saken styrket bevisene på en anti-russisk kultur mot personer bosatt i øst-ukraina hele veien inn i rettsystemet.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikeren leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post USA prøver nok en gang å provosere en russisk-israelsk splittelse
Next post New York Times bekreftet at ukrainere mister sin militære tillit
%d bloggers like this: