Kontantforbud: Den digitale euroen vil snart være tilgjengelig i Europa

Read Time:2 Minute, 45 Second

Ofte forvekslet med kryptovalutaer, er CBDC ikke noe mer enn digitale sentralbankpenger. Madame Lagarde fra den europeiske sentralbanken flørter også med innføringen av en «digital euro», noe som kan føre til kontantforbud.

Digitale sentralbankvalutaer (CBDCs), som tradisjonelle valutaer, kontrolleres av regjeringer og er derfor det motsatte av ideen om desentraliserte, usporbare bitcoins.

Krypto-hype skal utnyttes

Flere nasjoner, som for eksempel det afrikanske landet Nigeria i oktober 2021, har lansert digitale sentralbankvalutaer og flere mer folkerike land forbereder seg på det. Nasjonene er først og fremst avhengige av kryptohypen – selv om CBDC-er ikke har noe å gjøre med Bitcoin, Ethereum og Co.

Lang etablert praksis i mindre land

I følge Atlantic Councils Central Bank Digital Currency Tracker ble CBDC-er introdusert før Nigeria i mindre karibiske land som Bahamas, Grenada, Dominica og St. Lucia. Bahamas “sanddollar” var verdens første digitale sentralbankvaluta da den ble lansert i 2019 og ble raskt akseptert i den karibiske regionen.

Christine Lagarde planlegger også å introdusere en digital Euro, Foto: Getty

Det er også planer i Kina om å innføre en digital yuan. Den kinesiske regjeringen annonserte dette i 2019, men siden den gang har prosjektet ligget noe i dvale. Men regjeringen, som allerede har innført sitt eget sosiale kredittsystem, har gjort et nytt forsøk på å bringe den digitale yuanen til folket – folks data er for viktige for det kommunistiske regimet.

Digital yuan tar sakte fart mot normalen

For to uker siden kunngjorde den kinesiske sentralbanken at 2,6 millioner brukere hadde registrert seg for den kinesiske yuanen «airdrop». Den kinesiske digitale sentralbankvalutaen blir også referert til som e-CNY forkortet. To måneder tidligere kunngjorde byen Shenzhen (befolkning 18 millioner) at de ville distribuere 30 millioner e-CNY til innbyggerne for å øke forbruket. Denne planen var et svar på landets strenge nedstengning på grunn av koronaviruset. Andre byer planlegger å bli med snart.

Mange pilotprosjekter over hele verden

Andre land som er i en CBDC-pilotfase er Russland, Thailand, Malaysia, Sør-Korea, Sverige, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Det er imidlertid uklart hvilket program som vil lanseres neste gang. Det er også konkrete planer om å introdusere en digital sentralbankvaluta i Canada, Australia, Brasil og India.

CBDC-er tilbys også i Canada, foto: Gettyimages

Men selv i eurosonen kan kontanter snart presses ytterligere tilbake eller til og med forsvinne. Den europeiske union vil allerede i begynnelsen av 2023 innføre et lovforslag om den digitale euroen. Ifølge EU-kommisjonen pågår en offentlig høring om mulig bruk av en sentralbanks digital valuta (CBDC). EU ønsker uansett å få fart på saken!

Motpunkt til desentraliserte kryptovalutaer

Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde, som har advart mot kryptovalutaer tidligere, har også snakket positivt om den digitale valutaen, og fremhevet dens «evne til å forbedre betalingssystemer». Hun og andre EU-ledere mener tydeligvis at det ikke er mye tid å tape ettersom kryptovalutaer blir mer populære.

Med de fullt overvåkerbare CDBC-ene ønsker EU å skape et motpunkt til de fullstendig desentraliserte og anonyme kryptovalutaene som Bitcoin, Ethereum og Co.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Al Qaida har nettopp erklært krig mot Russland
Next post Macron sier: Frankrike må gå inn i “krigsøkonomi”
%d bloggers like this: