USAs analytiker lamslått av Europas økonomiske selvmord

Read Time:5 Minute, 28 Second

Ifølge David Stockmann er blandingen av grønn energipolitikk, anti-korona-kamp og sanksjoner mot Russland dødelig for velstanden. De ødeleggende konsekvensene av denne politikken illustreres best av eurosonens undergang, sier eks-politikeren, bestselgerforfatteren og Washington-innsideren.

David Stockman (75) gnir seg i øynene i forbauselse over den nåværende økonomiske politikken i Vesten: “Trioen av sanksjonskrig, grønn energikorstog og kamp mot virus er en dødelig trussel mot velstand.” Sykdommer er de mest avanserte, forklarer han. erfaren analytiker sarkastisk, som var direktør for “Office of Management and Budget” under president Ronald Reagan fra 1981 til 1985 – noe som gjorde ham til det yngste kabinettmedlemmet i det 20. århundre.

Lav økonomisk vekst siden 2008

I sin analyse på InternationalMan.com kritiserer Stockman skjærende EU-politikk, men støtter den med alle fakta. Den reale veksten i bruttonasjonalproduktet har falt med 74 % sammenlignet med perioden før finanskrisen i 2008. “Den reelle vekstraten i E19-landene var bare 0,67 % per år over 14-årsperioden mellom første kvartal 2008 og første kvartal 2022, sammenlignet med 2,29 % per år i tilsvarende periode mellom 1995 og 2008.”

Frem til 2008 vokste BNP i eurosonen mye raskere enn etterpå

Vanvittig skjerping av sanksjonene

Europa er nå på vei mot “rask stagflasjon”. Av flere grunner, først og fremst de permanent skjerpede sanksjonene. Til tross for den planlagte fullstendige utfasingen av russisk råoljetransport til sjøs innen utgangen av 2022, og i møte med en mulig fullstendig nedstengning av russisk rørledningsgass, planlegger disse spurvehodene nå en sjette runde med sanksjoner for å øke galskapen. Men det rammer ikke EU politikerene for de har som skrevet tidligere korrigert lønnen slik at de ikke skal rammes økonomisk med 8.5% lønnsøkning.

Valutakurs: Euro faller under dollar

I tillegg kommer valutakursen til en permanent svekkelse av euroen, noe som vil føre til importert inflasjon. ECBs styringsrente (nylig økt til 0,5 prosent) er fortsatt godt under Feds styringsrente (1,58 prosent). «På kort sikt er det nåværende og fremtidige avviket så opprørende at det bokstavelig talt dreper eurokursen.» Bare det siste året har kursen falt 15 prosent mot dollaren, og siden den nådde toppen i midten av I 2008 har den falt mer enn 58 prosent.

Valutakurs til dollar: Euroen er på vei nedover. Har du euro liggende bør du kvitte deg med de så fort som mulig.

Importert inflasjon

«Det er unødvendig å si at en kollapsende valutakurs er en klassisk oppskrift på en økning i importert inflasjon.» Den kommende brutale stagflasjonen vil lamme ECB – med alvorlige konsekvenser: «Energi, mat og andre inflasjonsfaktorer snur levestandarden til middelklassen bokstavelig talt til kvernet kjøttdeig som er en annen måte å si at levestandaren smuldrer vekk.»

Skyhøye energipriser

I mellomtiden steg de tyske årlige strømprisene med 19 prosent den siste uken, “de har nesten tredoblet seg i år alene og har økt mer enn syv ganger siden begynnelsen av 2021.” Som nevnt tidligere bruker jeg Tyskland som eksempel fordi de EUs sentrale medlem.

Enorme gjeld gir lite handlingsrom i den økonomiske politikken

Men det er ikke alt. Det høye gjeldsnivået i eurosonen er ikke helt 100 prosent av BNP – hvis du ekskluderer Tyskland er det godt over 100 prosent. “Dette uttømmer også i stor grad muligheten for finanspolitiske tiltak.”

Nesten 100 %: Gjeld i eurosonen i prosent av BNP

Urealistiske CO2-planer, men reaktivering av kullkraftverk

Endelig er det over-the-top-planer for å kutte CO2-utslipp, mens den tyske koalisjonen (og den østerrikske også) nå må øke kullkraftverkene for å spare nok gass til vinteren. “Dermed ble 11 kullkraftverk som etter planen skulle stenges i høst holdt i drift og 17 kull- og oljekraftverk som allerede var nedstengt ble reaktivert.”

Urealistisk: “Fryktelig plan for oljepristak”

David Stockman har jobbet i privat sektor i mange år, har sittet i styret i flere verdipapirforetak, regnes som en Washington-innsider på grunn av sin politiske karriere, men han anser Europas blinde følge av Washingtons råd som fatalt. Han legger heller ikke skjul på sin mening om amerikansk politikk, for eksempel når det gjelder USAs finansminister Janet Yellens «avskyelige takplan for oljepris», som han anser som helt urealistisk:

“Antagelig ville Kina, India og andre utviklingsland som kjøper russisk råolje til rabatterte priser delta i denne ordningen og få en enda større rabatt. Det forutsetter imidlertid at Russland går med på å selge til disse prisene, og at landene som har sårt behov for råolje, følger Washington og NATOs regler strengt. Noe vi vet ikke vil skje.

David Stockman: Foto Gage Skidmore

Hvordan vil pristaket for olje håndheves?

Ifølge Stockman formulerte europeiske ledere sin politikk i et parallelt univers, og diskuterte planer som ikke kunne håndheves for et pristak på 40-60 dollar på russisk råoljeeksport, som ryktes å bli utvidet til asiatiske markeder også. Den falske antagelsen – betagende i sin rekke av feilslutninger – er at Kreml trenger pengene og vil med plikt følge det.»

Pristaket reiser en mengde spørsmål, for eksempel “hvordan det vil bli håndhevet, hvordan man kan overtale andre land til å slutte seg til den, og til hvilken pris vestlige land ville tillate at russisk olje ble kjøpt for.”

Russland var smart: mindre oljeeksport, høyere inntekter

Russland, derimot, var flink. I de første 100 dagene av krigen, de oppnådde en rekordomsetning på 97 milliarder dollar (= euro) gjennom dyktig salg av olje, gass og kull til små rabatter sammenlignet med de stigende verdensmarkedsprisene og med noe mindre mengder drivstoff. “I juni falt for eksempel russisk oljeeksport til det laveste nivået siden august 2021, men oljeeksportinntektene steg med 700 millioner dollar til 20,4 milliarder dollar, opp 40 prosent fra gjennomsnittet i 2021.” Konklusjon: “faktaene lyger ikke .”

Europas politikere fanget i gruppetenkning uten grunn

Stockman spør provoserende: “Hva i all verden er det som skjer med disse menneskene? Prøver de bevisst å sabotere samfunnet og til og med en liten del av velstand?» Hans rasende sinne på politikk taler bokstavelig talt gjennom hver linje i analysen hans: «Ja, argumentene mot europeisk involvering i Washingtons vanvittige sanksjonskrig mot Russland er så overveldende at den underliggende sannheten er vanskelig å benekte. Europas politiske ledere har falt i akutt mental forstyrrelse – en form for gruppetenkning som har blitt totalt skilt fra rasjonalitet.”

Og: «Er de politiske apparatsjikene og politikerne i EU på vei til å ødelegge restene av velstand i Europa? Det ser i hvert fall slik ut.»

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post På ordre fra Pentagon overtar Microsoft det ukrainske digitale nettverket
Next post Ungarns Viktor Orban krever ny strategi i stedet for mislykkede sanksjoner mot Russland
%d bloggers like this: