New Zealand har flere Covid-dødsfall enn noen gang

Read Time:3 Minute, 53 Second

Individuelle virologer advarte allerede i 2020: Nedstengninger vil utsette Covid-dødsfall inn i fremtiden. New Zealand ser ut til å oppleve dette for øyeblikket. Inntil nylig fulgte øynasjonen en null-Covid-strategi. Med den nye Omicron-varianten skyter antallet dødsfall nå i været og er langt høyere enn i Europa for øyeblikket.

Våren 2020, i begynnelsen av korona-pandemien, kom den anerkjente svenske epidemiologen Johan Giesecke med en tøff uttalelse: «Løsningen utsetter de døde til fremtiden.» Visse risikogrupper dør av det nye viruset, som er uunngåelig , kan bare utsettes. Det høres iskaldt ut, nesten fatalistisk. Men argumentet kan ikke avvises så lett. Det viser den siste utviklingen i New Zealand, som foreløpig knapt rapporteres i norske medier.

I to og et halvt år var det knapt noen Covid-dødsfall i New Zealand

I øynasjonen, som i stor grad har vært skånet for koronaviruset, har antallet dødsfall skutt i været til rekordhøye nivåer, og det i løpet av svært kort tid. Først av alt, takket være den raske responsen på pandemien og takket være dens geografiske isolasjon, forble landet med sine 5,1 millioner innbyggere stort sett fritt for viruset frem til slutten av 2021. Til slutt forsinket det bare dødsfallene, sier kritikere.

Etter slutten av null-Covid-strategien steg antallet dødsfall til rekordhøye nivåer

Øystaten var nesten helt forskånet for koronasmitte i to og et halvt år. Etter en streng to-måneders lockdown, erklærte New Zealand seg koronavirusfri 8. juni 2020 og har vedtatt en null-Covid-policy fra da av. Et godt år senere, i august 2021, innrømmet regjeringen: Null-Covid-strategien, som har vært så vellykket til nå, virker knapt lenger mot den mer smittsomme Delta-varianten. Ikke desto mindre ble den beholdt og falt først i 2022 etter at innbyggerne i stor grad ble vaksinert. Viljen til å vaksinere i landet er faktisk stor: I januar 2022 hadde 95 prosent av New Zealandere blitt vaksinert én gang og 93 prosent to ganger.

Mange flere Covid-dødsfall enn i Europa

Slutten på null covid-strategien kombinert med den nye undervarianten Omicron BA.5. utløste en ny bølge. Beskyttelsen ser ikke ut til å være nok mot dem, og derfor skyter antallet dødsfall i landet for første gang i været. New Zealandere dør for tiden av Covid-19 i rekordfart, mer enn noe annet sted.

New Zealand har for tiden langt flere Covid-dødsfall i gjennomsnitt

Eldre mennesker er spesielt rammet. Ifølge Helsedepartementet døde 151 personer av viruset i løpet av syv dager frem til 16. juli – det høyeste antallet hittil. Toppen var 26 Covid-dødsfall på én dag, alle over 60 år.

Noen leger presser på for nye restriksjoner og maskebruk på skolene. Regjeringen slår tilbake, men utdanningsdepartementet råder skoler til å håndheve maskebruk så mye som mulig.

Er New Zealand i ferd med å ta igjen dødstallene i andre land?

“Den eneste forskjellen: Sveriges økonomi går bedre”

Det motsatte av New Zealands strategi er Sveriges. I begynnelsen av korona-pandemien registrerte landet mer enn tre ganger så mange koronadødsfall per 100 000 mennesker som Østerrike uten sperring. «Viser ikke dette at Sverige har gått på feil vei?» ble Sveriges øverste epidemiolog Johan Giesecke spurt ved Addendum 24. april 2020.

“Nei,” svarte han, “fordi flere mennesker vil dø igjen i Østerrike når nedstengningen tar slutt. Med lockdownen presset du bare de døde inn i fremtiden. Om et års tid bør vi snakke om antall dødsfall og sammenligne Østerrike og Sverige. Da blir antallet omtrent det samme. Med den forskjellen at Sveriges økonomi vil ha det relativt bedre.”

På spørsmål om nedstengningen var meningsløs, svarer forskeren: “Ja, og det vil skade økonomien i veldig lang tid.”

Sverige presterer bedre enn EU-gjennomsnittet for Covid-dødsfall

To og et halvt år har nå gått. Faktisk har Sverige siden den gang hatt færre Covid-dødsfall (per 1 million innbyggere) enn Østerrike og ligger også godt under EU-gjennomsnittet. Landet er heller ikke fremste. Land som Tyskland har offisielt enda færre dødsfall. Forresten: Sveits, der pandemien – i motsetning til Østerrike – allerede er erklært over, registrerte relativt få Covid-dødsfall.

Så langt har New Zealand hatt relativt færre dødsfall totalt sett. Om det forblir slik gjenstår å se. Takket være Covid-medisinene og vaksinasjonene som nå er tilgjengelige, kan New Zealand til slutt ha færre dødsfall – det er usikkert. Spørsmålet om nedstengningene derfor vil ha lønnet seg til slutt vil forbli et politisk spørsmål.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Ungarns Viktor Orban krever ny strategi i stedet for mislykkede sanksjoner mot Russland
Next post Den tidligere amerikanske generalen Michael Flynn snakker til opprørske bønder i Nederland
%d bloggers like this: