Polen ønsker å leie tyske atomkraftverk – av sinne på Berlins energipolitikk

Read Time:2 Minute, 27 Second

Polske politikere kommer med et provoserende forslag, som de først og fremst får luftet sinnet sitt med: Det er uforståelig at de tre siste atomkraftverkene skal legges ned under en energikrise, med massive konsekvenser for hele Europa.

Energi- og økonomieksperter advarer mot dette skrittet, men den tyske regjeringen ønsker ikke å gå bort fra det. De tre siste atomkraftverkene i Tyskland skal legges ned i år. Nå kommer Polen med et provoserende forslag: «Hvis tyskerne ikke vil bruke sin atomenergi selv, bør de leie den ut».

Enda verre energikrise uten tysk kjernekraft

Polens nabo frykter en enda verre energikrise i Europa uten tysk atomkraft. Ideen ble først reist av det lille venstreorienterte partiet Lewica Razem, deretter debatterte Europakomiteen i det polske parlamentet i Warszawa den – selv om initiativet knapt har en sjanse.

«Hvis tyskerne ikke vil bruke atomenergien sin selv, bør de leie den ut», krevde Razem-parlamentsmedlem Paulina Matysiak etter et besøk i Berlin. Den polske regjeringen bør komme med et tilsvarende forslag til den føderale regjeringen. Tyske atomkraftverk bør fortsette å drive «til fordel for Europas sikkerhet og klima», skrev partileder Adrian Zandberg på Twitter.

Warszawa ønsker å peke på problemer i tysk politikk

Ved utgangen av året skal de tre gjenværende kraftverkene – Isar 2, Emsland og Neckarwestheim 2 – tas ut av nettet. Polen har derimot ikke et atomkraftverk. Et første forsøk på egen kjernekraft med sovjetisk teknologi ble kansellert i 1989. Nye planer krever at et kraftverk nord for Gdańsk skal gå på nett i 2033.

“Leieavtalen er bare et slagord,” sa ekspert Aleksander Sniegocki til avisen Gazeta Wyborcza. «Det burde rette oppmerksomheten mot et problem, for det er selvfølgelig ikke den minste sjanse for at Polen kan leie et atomkraftverk eller bruke det på noen måte.» Det er bare vanskelig å forstå tysk politikk. Avisen kommenterte at «hver megawatt er gull verdt» for øyeblikket. Men uavskrekket holdt tyskerne fast ved sine gamle avgjørelser, selv om omstendighetene hadde endret seg.

“Tyske politikere kan ikke innrømme feil”

Mye er blandet inn i det polske sinnet: misnøye med at Tyskland går alene om å levere gass fra Russland med Østersjørørledningene Nord Stream 1 og 2, polsk bekymring for egen kraftforsyning på det europeiske markedet – og også et ønske om å provosere Berlin .

Ifølge Razem-parlamentsmedlem Maciej Konieczny er forslaget ment å illustrere den absurde situasjonen i Tyskland. Samtidig snakket opposisjonspolitikeren om et «attraktivt tilbud til regjeringspartiet», det nasjonalkonservative PiS: «Polen bør gå med på å overta disse anleggene for å redde klimaet og energisolidariteten.» Fra regjeringsleiren, MP Janusz Kowalski (Solidarna Polska) forslaget. “Problemet med den tyske politiske debatten er ganske enkelt: de klarer ikke å innrømme feilen sin og trekke seg tilbake.”

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Et nytt nivå av galskap i Norge, går viralt verden rundt for å ha tvitret at en mann kan ikke være mor
Next post Er regjeringen den nye guden? – Totalitarismens religion
%d bloggers like this: