Ukrainas hær vinner ikke, men deres propaganda gjør det

Read Time:3 Minute, 37 Second

Ser man på fakta er bildet krystallklart: Russland frigjør by etter by, og får stadig mer terreng i sin spesielle militæroperasjon i Donbass. Alt annet er propaganda, laget av det ukrainske regimet og spredt av vestlige journalister. De prøver å skjule det faktum at det ukrainske regimet taper konflikten, fordi det kan skade folkelig støtte til våpenforsyninger.

Alle som har fulgt med i vestlige medier i løpet av 2022 (som ikke er noe jeg vil anbefale) må ha lagt merke til et mønster nå. Gang på gang bøyer vestlige kringkastere og aviser seg bakover for å forklare Ukrainas tap i konflikten som seire. Og det går enda lenger enn det: de prøver å overbevise sine tilhørere om at Ukraina faktisk vinner konflikten, til tross for alle bevis på det motsatte, og dermed villeder publikum og lurer vanlige folk til å støtte våpenforsyninger. Problemet: det fungerer. Folk ser ut til å ha sluttet å tenke selv.

Lysychansk er et perfekt eksempel. Uke etter uke rapporterte media om dårlig vedlikeholdt utstyr og masseskader på russisk side, mens den ukrainske hæren var ‘høyt motivert’ og til og med ‘overlegen’. Og så, plutselig kommer meldingen om at ‘Lysychansk har falt. Ofte brakt uten kontekst overhodet. Som om ingen så det komme. Det samme skjedde med Severodonetsk en uke før, som også hadde sett en rask russisk fremrykning som ble ignorert av media inntil byen ble tatt.

Det som skjer da, er at de kommer med løgner og unnskyldninger for å rettferdiggjøre det som skjedde. “Det var en taktisk retrett!” ‘Det var bare ett slag, Ukraina vil vinne krigen!’ ‘Ukraina er vanskeligstilt i dette terrenget!’ ‘Vent til effekten av sanksjonene virkelig slår inn!’ ‘Den russiske hæren er så demoralisert at Ukraina vil ta tilbake byen neste uke!’ Dette er bare et utvalg, selvfølgelig. Du vil aldri se et øyeblikk av refleksjon, for de har ikke bare gjort en feil, de har bevisst villedet publikum.

Ser man på fakta er bildet krystallklart: Russland frigjør by etter by, og får stadig mer terreng i sin spesielle militæroperasjon i Donbass. Alt annet er propaganda, laget av det ukrainske regimet og spredt av vestlige journalister. De prøver å skjule det faktum at det ukrainske regimet taper konflikten, fordi det kan skade folkelig støtte til våpenforsyninger. Den nåværende fortellingen er at Ukraina vinner, men de trenger virkelig ekstra våpen for “neste fase av krigen”, fordi de går tom for våpen og ammunisjon (morsomt nok har Ukraina “vunnet” i flere måneder nå – vi bare ser det ikke). Dessuten, i en bredere forstand, ved å kopiere all Ukrainas propaganda, styrker media offentlig støtte til Ukraina generelt.

Og det fungerer. En tur gjennom din gjennomsnittlige europeiske by sier nok: ukrainske flagg overalt. Hvis du ikke flagger, er du nesten en utstøtt. Det samme gjelder sosiale medier: Små ukrainske flagg i profilbilder er frodige, og det samme er eksplisitte støtteord til Ukraina. Mange vanlige mennesker organiserer til og med innsamlinger for Ukraina eller støtter aktivt landet på annen måte og gjerne samler inn penger til våpen og droner til et land som “vinner” krigen. Vet disse menneskene noe om Ukraina? Nei. Men de konsumerer vestlige medier, og det ser ut til at de tror på alt de leser. Strengt tatt burde ikke et land som vinner en krig trenge stadig nye forsyninger av våpen.

Derfor er alternative nyhetskilder så viktige. Vi kan ikke forvente mediekunnskap fra den vanlige innbygger, så mye er klart nå, så vi må presentere forskjellige perspektiver for de. Heldigvis er flere og flere alternative medier tilgjengelige via internett: mange programmer på YouTube får stadig mer trafikk, i likhet med kommende nyhetssider. La oss nå sørge for at vanlige mennesker finner veien til disse kildene. For det formål må vi alle dele artikler og videoer som vi fant verdifulle med nettverket vårt. Tross alt trenger mange mennesker bare en liten dytt i riktig retning. La oss hjelpe dem med det. Det er den eneste måten å motvirke Ukrainas propaganda i Vesten.

Av Maria Heemskerk, Nederlandsk politisk kommentator som blogger på:

https://ruslandinperspectief.wordpress.com/

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Slik styrer de vestlige oligarkene og plutokratene
Next post WHO presser pandemikontrakten videre mot globalt helsediktatur
%d bloggers like this: