Sri Lanka-krisen er bare en forvarsel, andre land med høy gjeld kan følge etter – IMF

Read Time:3 Minute, 8 Second

For å fremheve den pågående politiske uroen i Sri Lanka, advarte administrerende direktør for Det internasjonale pengefondet Kristalina Georgieva lørdag land med høye gjeldsnivåer om å ta lærdom fra Sri Lanka og sa at det er et advarselstegn for nasjoner med begrenset politisk plass.

IMF-sjefen Kristalina Georgieva kom med disse enkle bemerkningene ved G20-finansministrene og sentralbanksjefene (FMCBG) som ble holdt i Indonesia, som startet 15. juli.

Sri Lanka er midt i en massiv økonomisk krise som har utløst omfattende protester og fått presidenten til å trekke seg etter at han flyktet fra landet – men andre land kan stå i fare for lignende problemer, ifølge lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF)

«Land med høy gjeld og begrenset politisk plass vil møte ytterligere belastninger. Sri Lanka er et godt eksempel, sa IMFs administrerende direktør Kristalina Georgieva lørdag.

(Et varsel om hva som kommer i andre land?)

Hun sa at mange utviklingsland også har opplevd vedvarende kapitalutstrømninger i fire måneder på rad, noe som truer drømmene deres om å ta igjen avanserte økonomier.

Krigen i Ukraina og sanksjonene fra Vesten mot Russland har forsterket seg, og øver ekstra press på råvare- og matvareprisene, sa hun, og la til at fortsatte pandemi-relaterte forstyrrelser og fornyede flaskehalser i globale forsyningskjeder tynger økonomisk aktivitet, rapporterte NewsWire.

Sri Lanka har stått overfor den verste økonomiske krisen siden uavhengigheten i 1948, noe som har ført til en akutt mangel på viktige ting som mat, medisiner, matlagingsgass og drivstoff over hele øynasjonen.

Landet sliter med en valutakrise og har problemer med å betale for essensielle importvarer som mat, drivstoff og medisiner for sine 22 millioner mennesker. Inflasjonen har skutt i været med 50 prosent, og matvareprisene er 80 prosent høyere enn for ett år siden.

I år har den srilankiske rupien svekket seg kraftig mot amerikanske dollar og andre store verdensvalutaer.

I april kunngjorde det nesten konkursrammede landet at det suspenderer nesten 7 milliarder dollar tilbakebetaling av utenlandsk gjeld for dette året av rundt 25 milliarder dollar som forfaller til 2026, Sri Lankas totale utenlandsgjeld.

Den økonomiske krisen har særlig påvirket matsikkerhet, landbruk, levebrød og tilgang til helsetjenester. Matproduksjonen i den siste høstsesongen var 40 – 50 prosent lavere enn i fjor, og inneværende jordbrukssesong er i fare, med frø, gjødsel, drivstoff og kredittmangel.

Sri Lanka er en av få nasjoner navngitt av Food and Agriculture Organization (FAO), som forventes å gå uten mat på grunn av den globale matmangelen som forventes i år.

(Stormer presidentpalasset. Et varsel om hva som kommer i andre land?)

Tjenestemenn hadde forhandlet om en redningspakke på USD 3 milliarder med IMF. Men disse samtalene står for øyeblikket i stå i møte med politisk kaos.

Den samme globale motvinden – økende inflasjon og renteøkninger, fallende valutaer, høy gjeld og minkende valutareserver – rammer andre regionale økonomier.

Kina er en betydelig långiver til flere av disse utviklings- og fremvoksende økonomiene og kan derfor ha en avgjørende innvirkning på deres skjebne. Det er imidlertid stort sett uklart hvilke vilkår Beijing vil låne ut eller hvordan de vil restrukturere gjelden sin.

Derfor er det ventet at flere land i løpet av de kommende ukene og månedene ikke lenger vil være i stand til å motstå det økonomiske og finansielle presset og kollapset. En kjedereaksjon som på sikt vil ramme også industrilandene.

Vestlige banker og forsikringsselskaper er tross alt også aktive i disse landene, og migrasjonspresset må heller ikke neglisjeres.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Og igjen viser en studie: Vitamin D er den beste beskyttelsen mot koronainfeksjon
Next post Flere “forrædere” Zelenskyj sparker også 28 ansatte i hemmelig tjeneste
%d bloggers like this: