Utrolig: EU-tjenestemenn unner seg nå 8,5 % mer lønn!

Read Time:3 Minute, 34 Second

Forargelsen er enorm: Nå skal skattebetalerne også finansiere enorme lønnsøkninger for EU-ansatte med hele 8,5 %. For den laveste EU-inntekten betyr dette et månedlig pluss på 260 euro. Ursula von der Leyen blir overdådig: hun kan se frem til ytterligere 2483 euro i måneden eller en økning på rundt 25.000kr i måneden.

Lønnen for politikere i EU er allerede overdådige. Det er 16 lønnstrinn, fra tiende nivå kan du se frem til en månedlig bruttolønn på over 10 000 euro (100.000kr). Ikke engang et østerriksk medlem av nasjonalrådet tjener så mye. Men nå blir det enda verre: Fordi lønningene skal tilpasses inflasjonen, forventer EU-ansatte en lønnsøkning på hele 8,5 prosent!

I norge har Stortingspresidentens godtgjørelse fra 1. mai 2022 1.869.761 kroner pr. år. Første visepresident har en tilleggsgodtgjørelse på 14 prosent, øvrige visepresidenter og komitéledere har en tilleggsgodtgjørelse på 7 prosent, regnet av den faste godtgjørelsen.

Kritikk kommer allerede fra medlemslandene. Millioner av innbyggere sliter allerede under rekordpriser på energi og mat. Lønnsøkningene i EU vil koste dem hundrevis av millioner mer i skatt – og det vil de neppe forstå.

Tjenestemenn i alle EU-institusjoner vil få høyere lønn, inkludert MEP-er. Sean Gallup/Getty Images)

Sterk lønnsøkning allerede i 2021

Allerede året før gledet EU-ansatte seg over en sterk lønnsøkning. Lønningene deres hadde blitt økt med 1,9 prosent med tilbakevirkende kraft til 1. juli ved utgangen av 2021, ifølge en rapport fra EU-kommisjonen. Den laveste grunnlønnen for en EU-tjenestemann steg fra 3000 til 3057 euro i måneden. Den høyeste grunnlønnen økte med €400 til €21 163 per måned (eksklusive godtgjørelser). For skattebetalerne betyr dette merkostnader på over 200 millioner euro per år eller 2 milliarder kroner om du vil.

De kommende lønnsøkningene vil koste mange ganger mere en den forrige. De ytterligere 8,5 prosentene vil gå til ansatte i alle europeiske institusjoner, ifølge “Handelsblatt”, med henvisning til EU-diplomater. Lønningene er basert på inflasjonsutviklingen i Belgia og Luxembourg.

Ikke bare mat og energi blir dyrere, EU-administrasjonen blir også stadig dyrere for skattebetalerne. Getty

EU-kommissærer og kommisjonspresidenter kommer spesielt godt unna

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen (CDU) kan regne seg spesielt heldig nok en gang. Etter at månedslønnen hennes allerede hadde steget med 545 euro til 29 205 euro ved utgangen av 2021 (sammen med godtgjørelsene til og med til rundt 34 000 euro), forventer hun nå at lønnen hennes vil øke med 2482,43 euro! Det vil være totalt 31 687 euro per måned (ikke inkludert godtgjørelsene) eller ca 320.000 kroner måneden, nesten 4 millioner kroner i året.

Grunnlønnen til en EU-kommissær er 23 809 euro. I fremtiden vil det være 25.833 euro (+2024 euro). Selv de laveste inntektsklassene (3057 euro per måned) kan forvente et pluss på 260 euro!

ECB har bidratt til inflasjonen med sin ultraløse pengepolitikk, kritiserer eksperter. Tross alt vil ECB-president Christine Lagarde bli kompensert for de høyere kostnadene med en lønnsøkning. APA/AFP/JOHN THYS

Frustrasjon blant medlemslandene

Medlemslandene er også sinte: Lønnsøkningen er juridisk ment, men politisk vanskelig å forklare i tider med økende økonomiske bekymringer, heter det. En talsmann for EU-kommisjonen påpekte at medlemslandene selv hadde gått med på «årlig lønnsoppdatering». Justeringen går tilbake til en beslutning fra Europaparlamentet og rådet i 2013. De bør sørge for «at kjøpekraften til EU-tjenestemenn utvikler seg i samme tempo som nasjonale embetsmenns» i Belgia og Luxembourg.

Kritikk har allerede kommet fra FDP

FDP-politikeren Moritz Körner varslet: «Dette må vi se nærmere på i budsjettforhandlingene.» Det eksakte omfanget av lønnsøkningen vil først bli offentliggjort i slutten av 2022. Men det er allerede heftige diskusjoner i Brussel. I panelet av EU-ambassadører denne uken uttrykte flere medlemsland sin frustrasjon.

Allerede i 2013 satte det tyske medlemmet av Forbundsdagen Frank Schäffler (FDP) i gang en lønnsdebatt om lønnen til EU-tjenestemenn: Rundt 4.400 av totalt 46.000 EU-tjenestemenn tjener mer penger i måneden enn den tyske kansleren, beregnet han. på den tiden.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Russland forbereder seg på å bringe sine militære krigsspill til Latin-Amerika for første gang – Iran og Kina blir med
Next post Intervju med den Russiske ambassadøren i Østerrike
%d bloggers like this: