Intervju med den Russiske ambassadøren i Østerrike

Read Time:16 Minute, 22 Second

Russlands ambassadør i et eksklusivt intervju med eXXpress: Dmitrii Liubinskii snakker om Russlands nåværende mål, om de døde i Bucha, om fred – og hvordan Moskva ser på Østerrikes nøytralitet. Den svart-grønne føderale regjeringen er tydelig kritisert.

Ambassadør ved ambassaden i Østerrike, daværende direktør for den tredje europeiske avdelingen i utenriksdepartementet i Moskva, ambassadør for den russiske føderasjonen i Wien siden 2015: Den mangeårige diplomaten Dmitrii Liubinskii (55) kjenner Østerrike og han kjenner den nåværende staten i Den europeiske union.

Ambassadøren svarte skriftlig på spørsmålene om intervjuet – men det var også en høyst interessant direkte samtale i ambassaden om den nåværende krisesituasjonen, som eXXpressen publiserer her før de offisielle spørsmålene og svarene.

Siden 2015 ambassadør for den russiske føderasjonen i Wien: Dimitrii Liubinskii.

“Ingen ønsket å høre om Russlands interesser”

I ambassadepalasset nær Belvedere tar den russiske ambassadøren en pause i samtalen og sier deretter: «Jeg forstår Russland, er det et banneord nå? Men hvorfor er det så ille å forstå Russland?» Dimitrii Liubinskii sier så: «Jeg er en designer med en veldig positiv holdning. Det er alltid forskjeller, men vi fører alltid vår dialog åpent. Nå virker det som om vi plutselig lever i en annen verden.”

Ambassadøren ønsker også å fortelle bakgrunnen for spesialoperasjonen til de russiske væpnede styrkene i Ukraina: «Ingen var interessert i de 14 000 menneskene som ble drept i Donetsk-regionen, ingen i Vest-Europa var interessert i interessene til Russland, et viktig europeisk land i 20 år, Det ble aldri tatt på alvor. I slutten av desember skulle det være samtaler om en ny europeisk sikkerhetsarkitektur, vi la en ny avtale på bordet – men ingen ønsket å snakke om det, det forkastet den uten å se på den. Så den begrensede militæroperasjonen begynte.»

eXXpress-sjefredaktør Richard Schmitt under et intervju i ambassaden. Foto: Exxpress

Ambassadør analyserer: “Europa går fullstendig bananas

Selvfølgelig var det viktigste spørsmålet fra eXXpress-sjefredaktør Richard Schmitt hvordan Europa raskt kan finne fredelig sameksistens igjen. Den russiske ambassadøren svarer: «Hvem snakker om fred i Europa nå? EU snakker om en “seier for Ukraina”, om “ubegrenset solidaritet med Ukraina”. Tyngre og tyngre våpen blir levert, alle EU-prinsipper blir ignorert. Og de lover Ukraina en utrolig stor sum penger – hva skjer med disse pengene? Zelenskyj trenger ni milliarder euro, så åtte milliarder igjen. Og vi vet at bare noen av våpnene går til Ukraina, mange havner i andre kriseregioner.»

Og Dimitrii Liubinskii tror ikke at EU er klar for fred: «Europa går all in. Anti-Russland-politikken er en viktig byggestein for å forene EU – mot en felles fiende utenfra.»

På spørsmål om EU, om han ikke kunne forstå hvorfor de deltok og bidro i Ukraina når hele Europa hadde sett bildene av massakren i Bucha, sa diplomaten: «Dette var en flott iscenesettelse av den vestlige hemmelige tjenesten. Bildene rører noe ved folket. Men: Våre tropper hadde allerede trukket seg tilbake da det skjedde.”

eXXpress-sjefredaktør Richard Schmitt holdt seg på dette viktige temaet og spør hvorfor en uavhengig undersøkelseskommisjon fra Røde Kors eller FN ikke kunne bringe klarhet i dette. Ambassadøren: «Hvem dokumenterer dette? Kan du forestille deg en objektiv etterforskning? Nei Vi må først gjenvinne tilliten til disse institusjonene. Dessuten: I de vesteuropeiske landene har alle allerede gjort sin vurdering og bestemt seg.»

Wien vil absolutt ikke bli et sted for fredsforhandlinger

Den russiske regjeringen har sannsynligvis også allerede avsagt en dom om tolkningen av den østerrikske føderale regjeringens rolle rundt sin påståtte nøytralitet. Ambassadøren sa veldig tydelig: «Østerrikes nøytralitet er ikke oppe til diskusjon. Vi følger hver konkret avgjørelse fra den østerrikske regjeringen veldig nøye, og vi vil måle våre konklusjoner opp mot konkrete handlinger.”

Nøytraliteten er «Østerrikes suksesshistorie», understreket den russiske ambassadøren: «Wien har alltid hatt et godt internasjonalt rykte innen diplomati. I den nåværende krisen er Østerrikes diplomati imidlertid ikke etterspurt lengre.” Hvorfor ikke? “På grunn av handlingene til den føderale regjeringen. Vi er opptatt av konstruktive relasjoner. Og vi har reagert på uvennlige handlinger fra den østerrikske føderale regjeringen.» Diplomaten sier da: «Men vi vil også overleve denne fasen».

Den russiske føderasjonens president Vladimir Putin sammen med forsvarsminister Sergei Shoigu

Stemningen er i endring.

Og den russiske ambassadøren kritiserer den svart-grønne regjeringen på et annet punkt: «Den langsiktige forsyningen av gass er en suksesshistorie, også for østerriksk velstand. Dette partnerskapet blir nå ødelagt av den østerrikske regjeringen – vi hører stadig at de ønsker å stoppe gassimport, gjøre slutt på avhengigheten. Hva er så ille med å få den avtalte mengden gass?”

Et spørsmål som er viktig for alle europeere kunne selvfølgelig ikke utelates: Hva er målene til Kreml-ledelsen i denne nåværende militære konflikten – ville de russiske stridsvognene rullet til Tsjekkia hvis Ukraina ble beseiret? Eller videre?

«Hva vil vi i Europa? Hvorfor skal vi gå videre? For hva?» svarer ambassadøren. Og: «Vi er nå i en økonomisk krig mellom EU og Russland. Men stemningen endrer seg, og ikke bare av økonomiske årsaker. Fordi folk er smartere enn noe form for håp.»

Hele intervjuet

Her finner du alle skriftlige svar på alle spørsmål i intervjuet med ambassadør Dimitrii Liubiskii:

I denne krigssituasjonen i Europa tenker mange østerrikere svært intenst på fremtiden – hvordan kan det meget gode forholdet mellom Russland og Østerrike videreføres i år?

Vi har en lang, variert historie med våre bilaterale forbindelser, gjensidige forbindelser mellom folkene, men også kulturer i våre land. I over 500 år. Forbindelsene kjenner både den velstående tiden og de velkjente mørkeste sidene av det 20. århundre.

Siden starten av den spesielle militæroperasjonen i Ukraina har den politiske ledelsen i Østerrike gjentatte ganger og utvetydig uttrykt sin ubegrensede solidaritet med det nåværende Kiev-regimet. Og som et resultat har mange positive fellesprestasjoner de siste tiårene faktisk blitt forpurret. De altomfattende ulovlige sanksjonene mot Russland er fullt støttet også støttet fra Wien.

Våre diplomater ble utvist uten noen begrunnelse, i strid med tidligere politiske erklæringer.

Russland er anklaget for å være ansvarlig for alle verdens kriser, inkludert energi- og matkrisene. Ingen ser ut til å bry seg om at de egentlige årsakene til dette er mye dypere og bredere, har en kompleks karakter og på mange måter er selvforskyldt av en uforsiktig og lite gjennomtenkt sanksjonspolitikk.

De to kontaktene mellom Russlands president og Østerrikes forbundskansler som fant sted på Østerrikes initiativ (besøk i Moskva 11. april og telefonsamtale 27. mai) var praktisk talt bare viet Ukraina og flyttet ærlig talt ikke på noe fornuftig. Ellers er dialogen mellom Wien og Moskva på politisk, kulturelt eller sivilsamfunnsnivå praktisk talt på vent og ikke fra vår side men fra deres. For meg som ambassadør er det fullstendig skuffende. Men det er dagens virkelighet.

Det kan absolutt være en ny start. Dette krever imidlertid noen få betingelser.

1. Mye i relasjonene våre har blitt revet ned, men det er fortsatt broer som forbinder oss. Disse skal under ingen omstendigheter brennes.

2. Den pan-europeiske situasjonen. Østerrike er en integrert del av det europeiske fellesskapet og kan ikke skilles fra det. Den økonomiske og informasjonskrigen må stoppe.

3. Avhengighet av den innenrikspolitiske situasjonen i Østerrike, politiske krefter som fortsatt er interessert i gode og konstruktive forbindelser med Russland.

Russland hatet kan merkes overalt i Østerrike, men jeg er overbevist om at dette ikke deles eller støttes av flertallet av det østerrikske samfunnet.

Jeg la også merke til at nå finner ordet «russisk forståelse» i økende grad veien inn i hverdagsbruken, som et banneord. Dette reiser spørsmålet, hva er så ille med at noen forstår Russland, Kina eller Amerika godt? Og hva kan vi forvente hvis de som ikke forstår Russland får overtaket i politikken her?

Våre langvarige kulturelle bånd kan tjene som en viktig bærebjelke for å gjenopplive våre bilaterale forbindelser. Desto tristere var det å observere de voldsomme hatkampanjene mot fremtredende russiske artister (Valerij Gergiew, Anna Netrebko, Teodor Currentzis) i østerrikske medier og offentlighet de siste månedene.

Men jeg ser også tendenser i dette landet som gir håp – stemmene til de som avviser den trendye «kanselleringen av russere» og avvising av russisk kultur blir sterkere og sterkere. Forresten skrev jeg nylig en artikkel om emnet kanselleringskultur i østerriksk historie, som ble tilbudt alle ledende østerrikske trykte medier for publisering. Til tross for stor interesse, avviste de det alle, så mye for mangfoldet av meninger i Østerrike.

Vår felles markering av ofrene for andre verdenskrig bør også forbli en viktig konstant. Den høye minnekulturen etablert i Østerrike gir et utmerket grunnlag for dette.

Jeg ser på situasjonen rundt minnekulturen i Østerrike som tvetydig. På den ene siden fortsetter vårt vanlige samarbeid med de østerrikske offisielle organene innen pleie og vedlikehold av sovjetiske krigsgraver. Det østerrikske politiet reagerte alltid raskt og høyt profesjonelt på skammelige enkelttilfeller av ekstremistisk aktivisme, som symbolet på den ukrainske nasjonalistbataljonen «Azov» på veggen bak det sovjetiske monumentet på Schwarzenbergplatz i mai i år.

På den andre siden er det bekymringsfulle tendenser, som de ubudne russiske og hviterussiske offisielle delegasjonene fra de årlige minneseremoniene i den tidligere Mauthausen konsentrasjonsleiren eller tilbaketrekkingen av invitasjonen til det tradisjonelle styremøtet til det østerrikske svarte korset – en organisasjon som vi alltid har hatt et meget vellykket samarbeid med i arbeidet innen krigsgravpleie. Vi er fortsatt håpefulle om at slike tendenser vil bli overvunnet og at Østerrikes høye erindringskultur, som allerede nevnt, ikke vil bli tilsløret.

Hva vil etter din mening være nødvendig for å kunne forhandle frem en våpenhvile mellom de motstridende partene?

Russlands forslag om å avslutte konflikten har ligget på bordet en stund, men den andre siden virker uinteressert i samtaler for øyeblikket. Krigspartiet tar overtaket i Europa. Det sies at europeiske verdier skal forsvares til siste ukrainer. Milliarder av euro kastes bort i luften uten å spørre befolkningen. Bare en del av det ender opp i Ukraina. Hvem styrer det egentlig? Hvor er de strenge europeiske standardene? Dette gjelder også våpen – sporene etter slike leveranser vil merkes over hele verden i årevis, om ikke tiår. Midtøsten, Asia, Afrika. Vel, hvis noen av dem ikke kommer tilbake til Europa også.

På et tidspunkt vil imidlertid fornuften seire og tiden for forhandlinger kommer. Men jo lenger fiendtlighetene varer, jo vanskeligere vil det være å finne en avtale.

Hvordan ser den russiske føderasjonen for øyeblikket på EUs rolle?

Dessverre spiller EU en ekstremt destruktiv rolle i Ukraina-krisen. Våre relasjoner har nådd bunnen og går allerede i minus. Alt som kunne oppnås i årene med samarbeid ble ødelagt. Og «business as usual» kan ikke eksistere lenger.

De siste årene har vi sett EU degradere fra et av de største sentrene i den multipolare verden med en viss strategisk autonomi til en NATO-hjelpeblokk.

Når det gjelder de anti-russiske sanksjonene, har russisk side ennå ikke tatt i bruk sine mottiltak fullt ut, den reelle innvirkningen av de vestlige sanksjonene på sin egen økonomi og innbyggere er allerede alvorlig. Vi forbeholder oss imidlertid retten til å skjerpe våre mottiltak.

Hva kan Østerrikes føderale regjering gjøre for å sikre at fiendtlighetene opphører?

Det er ikke min jobb å gi råd. Spørsmålet er annerledes: Hva og hvordan ønsker Østerrike å bidra? Og jeg har ingen klar formening om det for øyeblikket, og heller ingen spesielle forventninger.

Wienerdiplomatiet kan se tilbake på rike tradisjoner, men disse er dessverre ikke etterspurt nå. 

Hva mangler i vesteuropeiske mediers dekning av bakgrunnen for den pågående russiske spesialoperasjonen i Ukraina?

Mediepolitikken til store vestlige medieutgivere er partiske og ensidige overfor Russland. Som et resultat har de fleste i Europa absolutt ingen anelse om hvordan denne konflikten oppsto. Det startet ikke 24. februar 2022.

I motsetning til garantier fra Frankrike, Tyskland og Polen, som skulle garantere avtalen mellom daværende ukrainske president Janukovitsj og opposisjonen, fant et væpnet statskupp sted i Kiev i 2014. Nynazister og radikale kom til makten i Kiev. EU sa at det hele var «en del av den demokratiske prosessen».

Opptrappingen tok et nytt skritt 2. mai 2014, da nynazister brente 50 mennesker levende i Odessa. 2. juni 2014 bombet ukrainsk militær og luftvåpen sentrum av Lugansk og andre byer øst i landet, rett og slett fordi innbyggerne nektet å akseptere resultatene av det grunnlovsstridige kuppet og leve i et russofobisk samfunn. Minsk-avtalene som ble signert i 2015 med deltagelse av Tyskland, Frankrike, Russland og Ukraina ga en ny sjanse til å bevare Ukrainas territorielle integritet. De enkle forholdene i den ble imidlertid ikke observert av den ukrainske ledelsen. I løpet av årene med sabotasje av Minsk-avtalene døde 14 000 sivile som følge av direkte beskytning av byer, av sivil infrastruktur, inkludert skoler, sykehus og barnehager. Du leser ikke om det i vestlige medier. Samt om krigsforbrytelser begått av ukrainske væpnede styrker og kombattanter i disse dager. 

Hvem kunne egentlig formidle en våpenhvile som er akseptabel for begge parter i konflikten – den tyrkiske presidenten? Eller som Vatikanet mente: Paven?

Det er ikke behov for meklere, men for en suveren stat med suveren statsmakt som tar suverene avgjørelser. Det er ikke lenger noen av disse i Kiev. 

Du har vært diplomat i mange år og jobber i UD – burde ikke nå være tiden for diplomati?

Som diplomat har jeg vært med på å forme våre relasjoner på ulike områder. Diplomatiets time har slått til for lengst, men den er dessverre ikke fullt ut forstått.

Et godt eksempel er korona-pandemien. For bare to år siden sa jeg at det var en mulighet for menneskeheten til å legge forskjeller til side og møte denne utfordringen sammen. Men jeg frykter allerede at vi lever i en tid med tapte muligheter.

Senere i desember 2021 presenterte vi våre forslag om den europeiske sikkerhetsarkitekturen. Vi ble ikke hørt.

Diplomatiets time vil imidlertid uunngåelig komme når vi setter oss ved forhandlingsbordet for å diskutere en felles sikkerhetsarkitektur for Europa. 

Som et tegn på velvilje, kan den russiske føderasjonen gå med på et FN-oppdrag med russisk deltakelse som gjennomgår hendelsene i Bucha og alle lignende handlinger fra begge stridende parter?

Russland vil ikke sette i gang en internasjonal etterforskning av hva som skjer i Ukraina, ettersom de er usikker på objektiviteten til etterforskningen under de nåværende omstendighetene. Dessverre viser erfaringene fra tidligere undersøkelser, blant annet fra Den internasjonale straffedomstolen (Russland og Ukraina er ikke medlemsland), en ekstremt partisk holdning mot Russland.

Når det gjelder provokasjonen i Bucha og andre lignende, er det pålitelige fakta som peker mot iscenesettelsen av ukrainske og vestlige hemmelige tjenester. Det er en del av en massiv desinformasjonskampanje. Vesten går helt ut. Slike iscenesettelser er bevisst gjort for å komme frem til dom før rettssaken. Forfalskninger som dette blir rapportert av vårt forsvarsdepartement hver dag, og flere er i føringen.

Så vi har alvorlige tvil om i hvilken grad en virkelig upartisk etterforskning nå er mulig – nøytral og objektiv. Husk situasjonen rundt House of Unions i Odessa, da folk ble brent levende, sto i vinduskarmene og ba om nåde. Dette ble lett akseptert av det såkalte «siviliserte» internasjonale samfunnet, og ingen havnet i trøbbel for det.

Når det gjelder krigsforbrytelser i Ukraina, registreres dusinvis hver dag av den russiske påtalemyndigheten. Etterforskningen er i full gang. Rettferdighet er fullt ut garantert.

Hva vil skje med de mange utlendingene som kjemper på siden av den ukrainske hæren mot de russiske væpnede styrkene og blir tatt til fange – to østerrikere skal være blant dem?

Med hjelp fra NATO-landene har Ukraina blitt et senter for konsentrasjon av terrorister og leiesoldater med kamperfaring. Kiev-ledelsen prøver alltid å rekruttere så mange krigere fra utlandet som mulig. Den ukrainske ambassaden i Wien var også involvert i å rekruttere østerrikske leiesoldater til å delta i kampoperasjoner. Et klart brudd på folkeretten og loven. Først etter intervensjon fra den russiske ambassaden ble denne aktiviteten av ukrainerne umiddelbart stoppet av det østerrikske utenriksdepartementet. Og det vil ikke overraske meg i det hele tatt om andre personer med østerrikske pass dukker opp blant de fangede og falne leiesoldatene og kombattantene.

Forsøk fra den ukrainske ledelsen på å presentere utenlandske leiesoldater for den vestlige offentligheten som «utenlandske frivillige» fremstår som spesielt kyniske. Tross alt har det siden 2014 vært en konsentrasjon av leiesoldater fra 27 land i Ukraina. Mange av dem hadde bånd til det høyreekstreme Azov-regimentet og andre. I følge Genève-konvensjonen har utenlandske leiesoldater ikke rett til stridende eller krigsfangestatus.

Men ikke bare utenlandske leiesoldater rekrutteres av Ukraina. Ifølge vår informasjon har Kiev-regimet instruert sine diplomatiske oppdrag om å rekruttere ukrainske statsborgere som bor i utlandet for krigen, først og fremst de som er i det konsulære registeret. Passende normer for ukrainsk lov – fra bøter til straffeforfølgelse – bør håndheves mot de som unndrar seg mobilisering. De nektes også konsulære tjenester for å tvinge dem til å reise hjem.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har 6956 utenlandske leiesoldater ankommet Ukraina siden starten av den spesielle militæroperasjonen, hvorav 1956 omkom og ytterligere 1779 vendte hjem. Totalt fem leiesoldater med østerriksk statsborgerskap kjempet i Ukraina. To av dem døde og en har allerede forlatt landet. 

En av våre største bekymringer i Østerrike for øyeblikket er om “Gazprom” vil fortsette å overholde gjeldende gassforsyningskontrakter. Hvordan vurderer du situasjonen?

Alle snakker nå om Østerrikes energiavhengighet av Russland. Men man glemmer å nevne at alle disse 50 årene var det en gjensidig avhengighet. Vi var også interessert i å finne en pålitelig kjøper for gassen vår. Sist, men ikke minst, er Østerrikes velstand basert på dette gjensidig fordelaktige partnerskapet med Russland. Vi har aldri trukket oss fra våre forpliktelser. Og hvis Østerrike gjør en helomvending og avviser energisamarbeid med Russland, så kan vi ikke forventes å fortsette å stå der med utstrakt hånd. Gjensidighetsprinsippet gjelder alltid. Vi vil ikke gi noen spesielle gaver. 

Vi journalister blir alltid fortalt av den ukrainske regjeringen at når den russiske føderasjonen har erobret hele Ukraina, vil det være tur til neste land lenger vest – har Russland noen slike planer? Og hva er Russlands egentlige politiske mål akkurat nå?

Jeg har ingen spesiell interesse i å kommentere Zelensky – han får allerede for mye oppmerksomhet i Østerrike og er allestedsnærværende på alle skjermer. Hele Kiev Hollywood-maskinen jobber alltid i full fart, og produserer forfalskninger for å skape frykt for Russland i verden. 

Hva synes du om Østerrikes håndtering av sin nøytralitet – er vi fortsatt nøytrale med vår deltakelse i EU-sanksjonene og våre betalinger til EU, som bruker dem til å betale for våpen til Ukraina?

Takket være sin permanente nøytrale status, som er nedfelt i den føderale konstitusjonelle loven om Østerrikes nøytralitet, nøt Wien med rette høy anerkjennelse i lang tid, også som et sted for dialog og en «fornuftens øy» i Europa. Det er virkelig et Second Republic-varemerke.

Vi vet fra undersøkelser at mer enn 80 prosent av den østerrikske befolkningen fortsatt støtter dette prinsippet. Men det er også andre meninger. Vi følger veldig nøye med på det som sies om dette i østerriksk politikk. For eksempel uttalte kansler Nehammer nylig at østerriksk nøytralitet ikke var oppe til debatt. Men det som virkelig teller for oss er Østerrikes realpolitikk, ikke det som forkynnes fra høye tribuner, men de umiddelbare handlingene.

Wien mister betydelig sin attraktivitet som et internasjonalt senter for dialog. Og ikke bare i våre øyne.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Utrolig: EU-tjenestemenn unner seg nå 8,5 % mer lønn!
Next post Amerikanske sykehusarbeidere håner gjenoppstått Covid-19-skremsel som ‘mediehype’
%d bloggers like this: