Kinesiske banker frykter for 646 milliarder dollar, sprekker eiendomsboblen?

Read Time:3 Minute, 53 Second

Boligkjøpere har stoppet betaling av boliglån på minst 100 prosjekter i mer enn 50 byer fra og med onsdag, ifølge forsker i China Real Estate Information Corp. Det er opp fra 58 prosjekter på tirsdag og bare 28 på mandag.

Tiltagende tegn på stress denne uken i en industri som står for omtrent en fjerdedel av verdens nest største økonomi, har rasert Kinas kredittmarkeder, trukket ned nasjonens bankaksjer og slått varer fra jernmalm til kobber.

Boligkjøpere har stoppet betaling av boliglån på minst 100 prosjekter i mer enn 50 byer fra og med onsdag, ifølge forskeren i China Real Estate Information Corp. Det er opp fra 58 prosjekter på tirsdag og bare 28 på mandag, ifølge analytikere fra Jefferies Financial Group Inc. inkludert Shujin Chen.

Dette setter i økende grad kinesiske banker i en prekær posisjon. En enorm eiendomsboble står i fare for å sprekke.

Tidligere UBS Group-økonom Jonathan Anderson kalte det en gang “den viktigste sektoren i universet.”

Over et tiår senere fanger kinesisk eiendom igjen oppmerksomheten til globale investorer – denne gangen av alle de gale grunnene.

Nylige rapporter lover ikke godt for den kinesiske finansnæringen. For eksempel har eiendomskjøpere sluttet å betale boliglån på minst 100 prosjekter i mer enn 50 byer, ifølge China Central Television (CCTV) på sin WeChat-side, med henvisning til China Real Estate Information Corp.

Ifølge Bloomberg er det nå en slags “grasrotbevegelse” i Folkerepublikken for å boikotte boliglånsbetalinger.

Boikottene øker risikoen for mislighold av boliglån og utgjør en ny utfordring for bankene, som deres eksponering mot skrantende utviklere allerede har presset.

Boliglån står for nesten 20 prosent av utestående banklån og rundt 39 billioner yuan (omtrent 5,73 billioner dollar). Dette er en sum for stor selv for den kinesiske regjeringen til å redde de berørte bankene.

Bankene skynder seg for å forsikre investorer om at risikoen fra lån til boligkjøpere er kontrollerbare, med minst ti firmaer som avgir uttalelser. Statseide Agricultural Bank of China Ltd. sa at de holdt 660 millioner yuan i forfalte lån på uferdige boliger. I motsetning sa den mindre rivaliserende Industrial Bank Co. at 1,6 milliarder yuan i boliglån ble berørt.

I følge estimater er rundt 4,4 billioner yuan (646 milliarder dollar) direkte berørt av boikotttiltakene, hovedsakelig påvirket av prosjekter som startet fra slutten av 2020 til mars 2022, men som har blitt forsinket eller fått konstruksjonen utsatt.

Men et mislighold der ville sette landets byggeindustri og finanssektor i store vanskeligheter. Sistnevnte sliter allerede med Evergrande-krisen , som fortsatt er en betydelig belastning.

Bolig i Kina har gått fra å være en sikker innsats de siste to tiårene til en økende risiko. Boligsalget falt 41,7 prosent i mai fra året før, med en nedgang på 7,8 prosent. Regjeringen slo ned på innflytelse i eiendomsbransjen, bidro til å øke gjeldsrefinansieringskostnadene for utviklere og utløste en rekordbølge av mislighold.

Eiendomsbransjen har en overdimensjonert innvirkning på økonomien. Når relaterte sektorer som bygg og eiendomstjenester er inkludert, står eiendom for mer enn en fjerdedel av den kinesiske økonomiske produksjonen, etter noen estimater.

Rundt 70 prosent av husholdningenes formue er lagret i eiendommen, sammen med 30 prosent-40 prosent av banklånebøkene. Tomtesalg står for 30 prosent-40 prosent av lokale myndigheters inntekter, ifølge Pantheon Macroeconomics’ Botham.

Fremfor alt skal man ikke glemme den eksterne påvirkningen: Mange kinesiske byggekonsern har utenlandske investorer (inkludert fra USA og Europa) som også må ta massive nedskrivninger ved en eventuell kollaps.

Men det er langt fra alt. Hvis denne boblen skulle sprekke og bringe Folkerepublikken til randen av finansiell kollaps, ville de geopolitiske konsekvensene trolig blitt enorme. Den kommunistiske ledelsen i Beijing kan ta dette som en mulighet til å invadere Taiwan for å forene befolkningen bak seg. Bare en tanke.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Ukrainsk lastefly styrtet i Hellas: hemmelig last svært eksplosiv
Next post Havnearbeiderstreik i Tyskland: den mest voldelige protesten på flere tiår
%d bloggers like this: