Litauens mislykkede blokade av Kaliningrad er et nederlag for USA

Read Time:3 Minute, 48 Second

Likevel bør ingen falle inn under den falske antagelsen om at denne utviklingen innebærer en transatlantisk splid mellom EU og USA siden ingenting av denne typen utspiller seg. Det som skjedde var snarere at EU uventet presset tilbake mot USA etter at sistnevnte gikk over ved å provosere frem en stor krise mellom Russland og blokken gjennom sin utnyttelse av Litauen til det formålet.

Av Andrew Korybko
Amerikansk politisk analytiker

EU-kommisjonens avklaring om at deres anti-russiske sanksjoner ikke bør tolkes av Litauen som et grønt lys for å blokkere Kaliningrad, antyder sterkt at blokken er ukomfortabel med den destabiliserende innflytelsen som USA mistenkes for å utøve over det baltiske landet. Vilnius’ ensidige tolkning av disse tidligere restriksjonene som påskudd for å kutte av vei- og jernbaneforbindelser med den russiske eksklave var mer en Washington-orkestrert politisk provokasjon som hadde som mål å manipulere sinnet til vestlige enn et forsøk på å forverre levestandarden til regionens folk. som forfatteren forklarte den gang her . Deres avgjørelse å gå sammen med Brussel i denne henseende er derfor et nederlag for den avtagende unipolare hegemonen, og et uventet et.

USA hevdet med suksess sitt hegemoni over EU på et anti-russisk påskudd ved begynnelsen av Moskvas pågående spesielle militæroperasjon i Ukraina, og fikk til og med sine europeiske vasaller til kontraproduktivt å sanksjonere deres toppleverandør av råressurser og dermed utløse en absolutt unngåelig økonomisk krise som brakte euroen til paritet med dollaren for første gang på to tiår. Hvis noen europeiske selskaper ender opp med å gå ut av virksomheten i fremtiden, så vil deres amerikanske og britiske konkurrenter dra nytte av det. Alt i alt har USA nesten total kontroll over EU for øyeblikket, men det rant til slutt over i begeret ved å få Litauen til å blokkere Kaliningrad og dermed provosere frem en stor krise mellom Russland og blokken.

Det var for mye for de “tre store” (Frankrike, Tyskland og Italia), som raskt grep inn gjennom europeiske institusjoner for å gjenheve sitt eget mye mer direkte hegemoni over det baltiske landet ved å klargjøre at dets sanksjoner ikke kan utnyttes til å avskjære transitt av sivile produkter til den russiske eksklave med jernbane. Selv om Litauen er en amerikansk vasallstat, er det mye mer en europeisk stat når presset kommer som det nylig gjorde. Vilnius kunne ikke trosse EU-kommisjonen, derav hvorfor de valgte å følge deres politiske avklaring og dermed gikk mot Washingtons vilje. Den eneste grunnen til at dette skjedde er fordi “de tre store” anså det som uakseptabelt å provosere Russland på en så frekk måte, som igjen taler til deres relativt mer pragmatiske holdning til den ukrainske konflikten.

Likevel bør ingen falle inn under den falske antagelsen om at denne utviklingen innebærer en transatlantisk splid mellom EU og USA siden ingenting av denne typen utspiller seg. Det som skjedde var snarere at EU uventet presset tilbake mot USA etter at sistnevnte gikk over hodet ved å provosere frem en stor krise mellom Russland og blokken gjennom sin utnyttelse av Litauen til det formålet. Dette viser at USAs største europeiske vasaller vil akseptere stort sett alt som deres overherre krever av de, bortsett fra hvis de risikerer å utløse en direkte konflikt med Russland i verste fall slik noen fryktet at Litauens USA-orkestrerte blokade av Kaliningrad truet med å gjøre. I slike tilfeller beviste «de tre store» at de har politisk vilje til å gripe avgjørende inn mot Washingtons ønsker.

Det er fem “takeaways” fra denne hendelsen. For det første vil USA utnytte sine minste og mest russofobiske EU-vasaller for å provosere frem en krise mellom Russland og blokken. For det andre, hvis krisen anses av politiske beslutningstakere i “de tre store” å risikere en direkte konflikt med Russland i verste fall, vil de gripe avgjørende inn for å avverge den. For det tredje tar denne intervensjonen formen av å hevde sitt eget hegemoni over den amerikanske vasallen som ble utnyttet for å provosere krisen. For det fjerde, USA forventes ikke å starte en feide med EU når dette skjer, siden dette risikerer å splitte blokkens enhet og dermed svekke den større plattformen som er utnyttet for å “inneholde” Russland. Og til slutt, disse uventede forskjellene mellom EU og USA bør ikke tolkes som å antyde en splid mellom dem.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Tidligere lege i Det hvite hus: “Biden vil ikke avslutte sin periode”
Next post Europaparlamentet om flysituasjonen
%d bloggers like this: