Italias statsminister Mario Draghi går av!

Read Time:2 Minute, 51 Second

Nå også Draghi: Den britiske statsministeren Boris Johnson trakk seg nylig. Partifeller hadde oppfordret ham til å gå av. Nå går en annen europeisk statsoverhode, Mario Draghi, av i Italia. Midt i Ukraina-krigen mister Europa statsmenn.

Regjeringskrisen hadde allerede kunngjort det selv torsdag. Nå er det klart: Italias statsminister Mario Draghi vil gå av. “Nasjonal enhet”-koalisjonen eksisterer ikke lenger, sa Draghi. Statsministeren trakk dermed konsekvensene av oppførselen til den venstrepopulistiske Femstjernersbevegelsen, som torsdag ikke deltok i en tillitserklæring om en pakke med støttetiltak.

«I de siste dagene har jeg forsøkt å fortsette på den felles vei og til og med prøvd å oppfylle kravene fra de politiske kreftene til meg. Som dagens debatt og avstemning i parlamentet viser, har ikke denne innsatsen vært nok», sa Draghi på et ministerrådsmøte. Flertallet av nasjonal enhet som har støttet denne regjeringen siden den ble dannet i februar 2021, er ikke lenger der. Tillitspakten, som danner grunnlaget for regjeringens handling, har feilet, ifølge Draghi.

Draghi: Kan ikke lenger gjennomføre regjeringsprogrammet

«Siden min åpningstale i Stortinget har jeg alltid sagt at dette kabinettet bare kan eksistere hvis det er klare utsikter til å gjennomføre regjeringsprogrammet som de politiske kreftene har uttrykt tillit til. Denne enheten har vært grunnleggende for å overvinne utfordringene i disse månedene. Disse forholdene eksisterer ikke lenger i dag, sier Draghi. Han takket statsrådene for deres arbeid og “oppnådde resultater”. “Vi må være stolte av det vi har oppnådd i interessen til alle italienere i en veldig vanskelig tid,” erklærte Draghi.

Det er nå ventet at Italias president Sergio Mattarella vil starte politiske konsultasjoner for å håndtere regjeringskrisen. Diskusjoner vil foregå med partilederne de nærmeste dagene. Det anses som svært usannsynlig at en ny regjeringskoalisjon vil komme i stand. Så kan det bli stortingsvalg i oktober.

Draghi vant en tillitsavstemning om en pakke med tiltak for å hjelpe familier og bedrifter torsdag. Femstjernersbevegelsen boikottet imidlertid avstemningen. Som et resultat falt flerpartikoalisjonen som har vært ved makten siden februar 2021.

Femstjernersbevegelsen ba blant annet om at minsteinntekten for lavinntektsgrupper som ble innført i 2019, opprettholdes, som Draghi-regjeringen har til hensikt å avskaffe fra neste år. Gruppen krevde også innføring av en lovfestet minstelønn på ni euro netto i timen og motsatte seg planene om å bygge et stort avfallsforbrenningsanlegg i Roma.

Italienske gründere reagerte med raseri på regjeringskrisen. Carlo Bonomi, president i bransjeforeningen Confindustria, uttrykte torsdag sin forferdelse over den politiske usikkerheten som følge av 5-stjernebevegelsens beslutning om ikke å delta i tillitsavstemningen.

“Vi følger den politiske utviklingen med fullstendig vantro. Forpliktelser fra myndighetene blir ignorert. Denne totale uansvarligheten gjør oss målløse,» kommenterte Bonomi. Milano-børsen reagerte på den siste politiske utviklingen med et fall på tre prosent.

Edit: Italias president avviser Draghis avskjedsforespørsel

Italia i kaos: Først ble det kunngjort en regjeringskrise, tross alt brøt koalisjonen opp på grunn av tilbaketrekningen av Femstjernene. Statsminister Mario Draghi kunngjorde sin avgang – men president Mattarella avviser det nå.

Italias president Sergio Mattarella har avvist statsminister Mario Draghis avgang. Mattarella ba Draghi rapportere til parlamentet og vurdere situasjonen, sa hans hovedkvarter i en uttalelse torsdag. Ifølge hans regjering hadde Italias statsminister Mario Draghi tidligere kunngjort sin avgang.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Hemmelig filmet: Albanere handler ukrainske antitankmissiler
Next post Brian Gerrish intervjuer James Freeman, mannen bak “A letter to my MP”
%d bloggers like this: