Denne gangen vil ikke Tyskland være i stand til å holde EU unna problemer

Read Time:2 Minute, 44 Second

Tyskland går nå inn i en ny periode med økonomisk nedgang. Men det er mer eller mindre av egen produksjon denne gangen – Tyskland betaler kostnadene ved å la USA ta kontroll over Europa og dets deltakelse i sanksjonene mot Russland.

Ifølge Tysklands føderale statistiske kontor hadde landet et handelsunderskudd på 1 milliard euro (1 milliard dollar) i mai. Dette var i stor grad på grunn av en økning i importkostnader.

Gjennomsnittsprisen på importerte varer i Tyskland steg 31,7 prosent sammenlignet med fjoråret. Derimot steg kostnadene for naturgass, mineralolje og råolje med henholdsvis 301,2 prosent, 106,6 prosent og 77,5 prosent fra samme periode i fjor.

Mer enn 60 prosent av energien Tyskland forbruker kommer fra import, og landets avhengighet av importert naturgass er enda høyere. Mange tyske selskaper har blitt hardt rammet av skyhøye energipriser.

Dette skaper en nedadgående spiral: jo mer et selskap produserer, jo mer taper det. Så tyske eksportordrer vil begynne å falle i de kommende månedene, ikke nødvendigvis på grunn av fallende ekstern etterspørsel, men dens motvilje mot å produsere.

Som sådan, mens et handelsunderskudd på 1 milliard euro er lite for Tyskland, lover det ikke godt, siden landet ikke har sett et handelsunderskudd siden 1991, noe som reiser et spørsmål om den tyske økonomien er på vei mot en resesjon.

Noen begynte å stille spørsmålet i mars, og flere og flere mener at en nedtur virker uunngåelig.

Den tyske økonomien trakk seg sammen i 1993 etter at Øst- og Vest-Tyskland slo seg sammen, i 1999 etter at euroen erstattet den tyske mark, og i 2009 etter den globale finanskrisen.

Men takket være sin produksjonsdyktighet har den tyske økonomien vært robust nok til å overleve hver nedtur. Den internasjonale finanskrisen og den europeiske gjeldskrisen har til og med gitt Tyskland mer innflytelse i Europa enn det de pleide å ha.

Tyskland går nå inn i en ny periode med økonomisk nedgang. Men det er mer eller mindre av egen produksjon denne gangen – Tyskland betaler kostnadene ved å la USA ta kontroll over Europa og dets deltakelse i sanksjonene mot Russland.

Det er bekymringsfullt for den europeiske økonomien. Noen små land, som Estland, Litauen og Latvia, hvis inflasjonsrater nådde 20,1 prosent, 18,5 prosent og 16,8 prosent i mai, har vært hensynsløse fortropper i støtten til USAs holdning i geopolitiske spill, og har regnet med EUs bistand . Men de må kanskje klare seg selv denne gangen.

I den europeiske gjeldskrisen i 2011 fungerte Tyskland, med en tilstrekkelig tilførsel av russisk energi takket være de stabile relasjonene til Moskva som ble opprettholdt av daværende kansler Angela Merkel, som den europeiske unions frelser.

Tyskland planlegger å stoppe importen av russisk kull og olje innen utgangen av 2022 og avvenne seg fra russisk gass innen midten av 2024 uten å avklare hvor de kan få energi til å fylle gapet. Klarer Tyskland å redde EU denne gangen?

Dette innlegget er oversatt til norsk av Politikeren og ble først publisert her

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Canadas regjering følger eksempel på nederlandsk klimapolitikk som utløser opprør fra bønder i Europa
Next post Hemmelig filmet: Albanere handler ukrainske antitankmissiler
%d bloggers like this: