Salget av Alaska: Russlands tabbe for 150 år siden

Read Time:5 Minute, 30 Second

For et par dager siden antydet dumaens høyttaler Volodin til USA om muligheten for at Alaska blir gjenvunnet av Russland. Hva handler det om?

USA bør huske at Russland har noe å gjenvinne – som Alaska, sa statsdumaens speaker Vyacheslav Volodin for et par dager siden, som gjengjeldelse for Bidens fortsatte sanksjoner knyttet til krigen i Ukraina.

Pyotr Tolstoy, en annen av Putins øverste embetsmenn, fulgte Volodins uttalelser med enda en idé, og foreslo at Russland skulle holde en «folkeavstemning» i Alaska.

I 1867 kjøpte USA Alaska fra Russland for bare USD 7,2 millioner, bare USD 113 millioner i dagens dollar, og avsluttet Russlands 125 år lange odyssé i Alaska og dens ekspansjon over det forræderske Beringhavet, som på et tidspunkt forlenget Russian Empire så langt sør som Fort Ross, California, 90 “miles” fra San Francisco Bay.

I dag er Alaska en av de rikeste amerikanske statene takket være dens overflod av naturressurser, som petroleum, gull og fisk, samt dens enorme vidde av uberørt villmark og strategisk beliggenhet som et vindu mot Russland og inngangsporten til Arktis.

En god del for amerikanerne, som raskt hentet inn hundrevis ganger av kjøpesummen. Hvorfor solgte Russland dette førsteklasses jordstykket?

Statsdumaens taler Vyacheslav Volodin. (Reproduksjon av bilder på internett)

På 1800-tallet var Alaska, som den gang fortsatt var russisk, i sentrum for internasjonal handel. I hovedstaden Novoarchangelsk, som nå heter Sitka, handlet kineserne med stoffer, te og til og med is, som det sørlige USA hadde stor etterspørsel etter frem til oppfinnelsen av kjøleskapet.

Her ble det bygget skip og fabrikker, og det ble utvunnet kull. I tillegg var det allerede på den tiden kjent at det fantes gullforekomster mange steder. Så var det ikke helt useriøst å selge et slikt stykke land?

Russiske kjøpmenn ble tiltrukket av Alaska blant annet på grunn av selbeinene, som var like ettertraktet som elfenben, og de verdifulle pelsene til Kalan, en sjøaureart, som kunne handles med de innfødte.

Dette var virksomheten til det russisk-amerikanske selskapet (RAK). Dette ble grunnlagt på 1700-tallet av dristige mennesker – russiske handelsmenn, dristige eventyrere og forretningsmenn.

Selskapet eide all Alaskas handel og mineralressurser og fikk uavhengig lov til å inngå handelsavtaler med andre stater, hadde sitt eget flagg og til og med sin egen valuta, “lærmerket.”

Selskapet hadde mottatt disse privilegiene fra tsarregjeringen, som ikke bare belastet RAK betydelige skatter for dem, men også hadde en eierandel i selskapet – RAK-aksjonærene inkluderte til og med den russiske tsaren selv og hans familiemedlemmer.

Alexander Baranov-statutten i Sitka. (Reproduksjon av bilder på internett)

“Supreme regent” av de russiske bosetningene i Amerika var den talentfulle kjøpmannen Alexander Baranov. Han bygget skoler og fabrikker og lærte de innfødte å dyrke kålrot og poteter.

Han lot folk bygge fort og verft og utvidet havaurehandelen. Baranov omtalte seg selv som den “russiske Pizarro” med henvisning til den spanske conquistadoren og var koblet til Alaska ikke bare med lommeboken, men med hele sitt hjerte – datteren hans giftet seg til og med med en Aleut-høvding.

Under Baranov genererte RAK betydelige inntekter, og ga et overskudd på mer enn 1000 prosent.

Da Baranov trakk seg ut av virksomheten i høy alder, ble han etterfulgt av kapteinløytnant Leontiy Gagemeister, som hentet nye ansatte og aksjonærer fra militære kretser. I følge vedtektene var det nå kun offiserer i marineflåten som fikk styre selskapet.

Militæret ga umiddelbart en hjelpende hånd med den lukrative virksomheten, men det var også de som til slutt drev selskapet ut i konkurs.

De nye «utleierne» betalte seg selv astronomiske lønninger. For eksempel tjente en vanlig offiserer 1500 rubler i året, noe som tilsvarte lønnen til ministre og senatorer, og direktøren for selskapet mottok hele 150 000 rubler i året.

Samtidig ble prisene som ble betalt til lokale jegere for pels halvert. Effektene var katastrofale: I løpet av de neste tjue årene slaktet inuittene og aleutene nesten alle sjøaurene, og fratok Alaska den viktigste inntektskilden.

Samtidig ble de innfødte verre stilt og begynte å gjøre opprør. Russerne tok deretter kystlandsbyene under ild fra krigsskip og slo ned opprørene.

Betjentene forsøkte å finne andre inntektskilder. På dette tidspunktet ble handelen med is og te startet, men heller ikke de kommende forretningsmennene hadde en lykkelig hånd med dette – noe som ikke ville fått dem til å kutte i egen lønn.

Til slutt kunne det russisk-amerikanske selskapet bare holdes i live med statlige subsidier – 200 000 rubler i året investert av regjeringen. Men selv det hjalp ikke lenger.

Baron Eduard von Stoeckl. (Reproduksjon av bilder på internett)

Akkurat på den tiden begynte Krim-krigen: en allianse av England, Frankrike og Tyrkia kjempet mot Russland. Og det var helt klart at Russland ikke var i stand til å forsyne Alaska, enn si forsvare det – sjøveiene ble kontrollert av fiendens skip.

Selv den planlagte utvinningen av gull var nå plutselig langt borte. I Russland fryktet man at England kunne etablere en blokade mot Alaska og at de ville ende opp tomhendte.

Spenningen mellom Moskva og London økte, mens forholdet til den amerikanske regjeringen var bedre enn noen gang. Ideen om å selge Alaska ble i realiteten født samtidig på begge sider. Russland sendte baron Eduard von Stoeckl til Washington for å føre forhandlinger med USAs utenriksminister William H. Seward på vegne av tsaren.

Mens tjenestemenn ble enige om vilkårene for handelen, begynte opinionen i begge land å vende seg mot avtalen. “Hvordan kan vi selge land som har tatt så mye krefter og tid å utvikle, hvor telegraflinjer er etablert og gullgruver utviklet?” de russiske avisene klaget.

“Hva gjør USA med denne ‘iskisten’ og 50 000 ville eskimoer som drikker fiskeolje til frokost?” amerikansk presse ble rasende, men Kongressen og Senatet agiterte også mot kjøpet – til ingen nytte.

Sjekken for kjøpesummen på 7,2 millioner dollar. (Reproduksjon av bilder på internett)

Den 30. mars 1867 ble kontrakten signert i Washington for salg av halvannen million hektar med russisk land til Amerika for 7,2 millioner dollar. Et rent symbolsk beløp, siden selv avsidesliggende tomter i Sibir ikke ble solgt for en så lav kvadratmeterpris. Men Russland var under press og kunne ha gjort det enda verre i denne avtalen.

Ikke så lang tid har gått siden den gang, og penger har strømmet ut av “iskisten”: i 1896 begynte gullrushet i Klondike, Alaska, og ga hundrevis av millioner amerikanske dollar i inntekter til USA.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Kiev er frustrert: Canada leverer nå gassturbinen til Russland – til tross for sanksjoner
Next post Israel-studie: Covid øker ikke risikoen for hjertesykdom
%d bloggers like this: