Ser vi de siste dagene av den anti-russiske koalisjonen?

Read Time:4 Minute, 45 Second

Boris Johnsons avgang i Storbritannia kan være et stort slag for Ukraina og, i forlengelsen, for Vestens pro-ukrainske koalisjon. I alle fall surer det innad i NATO-nasjonene. Men Russland har også problemer.

Som en mann reiste EU, ledet av USA og Storbritannia, opp bak Ukraina etter at Russland invaderte. Våpen og økonomiske sanksjoner fulgte. Men i krigens femte måned ble små brudd i koalisjonen til dype brudd. Det er økende tegn på at det snart går opp i røyk.

Problemer for Kiev

Storbritannias Boris Johnson vil gå av i løpet av de neste timene. Flere ukrainske nyhetskanaler melder enstemmig at Kiev er i «panikk». Med henvisning til kilder nær president Selenksy, skriver Telegram-kanalen Rezident_UA, som har mer enn 500 000 følgere : «Alle er klar over at Johnsons avskjedigelse er assosiert med et paradigmeskifte i Vesten angående Ukraina. Alle avtaler og erklæringer om våpensalg til Ukraina gjort på det spanske NATO-forumet kan nå bli glemt.»

Johnsons avgang skal ikke undervurderes. Når det gjelder våpensalg til Ukraina, har Johnson gått i spissen.

I Frankrike er Emmanuel Macron svekket. Han vil ikke lenger kunne styre Stortinget med samme kvalitet som i sin første periode. Så langt har Macron vært den eneste “Realo” innen topp europeisk politikk. Det alene viser den dramatiske situasjonen. Han sa ting som: “Fred vil ikke lykkes ved å ydmyke Russland.” 

Italia, den neste store dominoen, vingler også. Mario Draghi, som plutselig ble tryllet frem av hatten som ny statsminister under Covid-restriksjonene, sliter også. Protester over eskalerende mat- og energipriser vokser og folk blir rasende. Han måtte forlate NATO-toppmøtet i Madrid tidlig fordi han hadde innenlandske spørsmål å avklare. Spenninger i regjeringen og et statsråd var årsaken, sa italienske medier.

NATOs nordutvidelse

Selv om Sverige og Finland signerte tiltredelsesprotokollene for NATO-medlemskap denne uken, er reisen bare så vidt i gang. Tyrkia krever utlevering av dusinvis av kurdiske opposisjonelle. Menneskerettighetene ville være katastrofale. Innenfor de nordiske parlamentene er det (heldigvis) alt annet enn enstemmighet om temaet.

Erdogan på sin side sliter også med innenrikspolitiske problemer. Valget er ikke langt unna, Tyrkia har vært økonomisk spolert i årevis, inflasjonen forrige måned var 80 prosent. Han trenger snarest en symbolsk seier – også med tanke på den mulige tyrkiske offensiven i Nord-Syria.

Balterne står overfor den høyeste inflasjonen i EU. I Estland steg inflasjonen til over 20 prosent i mai. Litauen og Latvia ligger like under. Litauen er også spesielt fanget av konflikten etter at korridoren til den russiske enklaven Kaliningrad ble stengt.

Torsdag sa Asta Skaisgiryté, en rådgiver for presidenten, at “litauiske myndigheter vil ikke gå med på etableringen av grønne korridorer for transport av varer til Kaliningrad-regionen i den russiske føderasjonen gjennom deres territorium. ” I dag møter den litauiske presidenten, Gitanas Nausėda, også sin polske kollega Andrzej Duda. Temaet er det såkalte Suwalki-gapet, som forbinder Russland med Kaliningrad. Balterne og polakkene frykter et mulig angrep. Blokaden reduserer imidlertid ikke sannsynligheten for dette scenariet.

Og Tyskland? En engelskspråklig pro-russisk media fra Donbass sa det kortfattet: «Tyskland forventer full avindustrialisering mens de fortsetter å forfølge grønn politikk.» Forhåpentligvis er det litt av en overdrivelse, men den store avhengigheten av russiske råvarer som gass og olje kan bety at faktisk rive den tyske økonomien opp fra avgrunnen og med det EU-økonomien. Uansett forbereder Olaf Scholz allerede tyskerne på en «lang og smertefull økonomisk krise». Det vil heller ikke endre seg med det første.

Østerrike er likt. Et sivilsamfunnsinitiativ krever at sanksjonene oppheves, og Herbert Kickl spiller på et lignende keyboard. Han ønsker å danne en «fornuftens koalisjon» med Viktor Orban og – i likhet med Ungarn – Østerrikes uttreden av EU-sanksjonene mot Russland.

Ukraina er utvilsomt avhengig av vestlige forsyninger. I artillerislaget er den ukrainske hæren allerede kvantitativt underlegen. Uten den vestlige koalisjonen kunne forsvarslinjene godt kollapset ganske snarlig. Man må imidlertid ikke glemme at Russland også led enormt under krigens første måneder og måtte akseptere store tap.

Russland går mot krigsøkonomi

Så langt har det blitt gjort forsøk i Russland for å opprettholde normaliteten i det sosiale hverdagslivet. Det bør (og må) endres sakte: I øst ser det ut til at folk går i retning av en krigsøkonomi. To lovforslag vedtatt i parlamentet ved første lesing vil forplikte selskaper til å forsyne militæret med “trengende varer”. I tillegg kan ansatte bli tvunget til å jobbe overtid og ikke ta feriedager. Det var nødvendig fordi den russiske økonomien var under «enormt press fra sanksjoner», sa visestatsminister Jurij Borissov.

Det etterlster USA hvor folk flykter fra «mumien i Det hvite hus», det ser i hvert fall ut som problemer hvor Kate Bedingfield, Bidens kommunikasjonssjef, nylig sa opp jobben. Hun har stått ved Biden siden han var visepresidenten til Husein Obama. I mellomtiden er nye Hunter Biden-medisinvideoer på gang igjen, og godkjenningsvurderingen for Biden-administrasjonen er 38 prosent.

Ting går ikke lenger på skinner i den vestlige koalisjonen. I alle fall er det økende tegn på at den kan smuldre opp raskere enn du tror. Men hva som skjer videre er det heller ingen som vet. En normalisering av forholdet til Russland virker langt unna. Spesielt fordi Russland begynner å innføre embargoer fra sin side. Dette skjedde tirsdag med olje fra Kasakhstan, som ikke lenger vil fraktes til Europa via Russland.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
50 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Ser vi de siste dagene av den anti-russiske koalisjonen?

Leave a Reply

Previous post Nå også i Polen! Bondeopprøret sprer seg i Europa
Next post Kiev er frustrert: Canada leverer nå gassturbinen til Russland – til tross for sanksjoner
%d bloggers like this: