Nå også i Polen! Bondeopprøret sprer seg i Europa

Read Time:3 Minute, 12 Second

Etter Nederland og Spania er det nå Polens tur: Bøndene protesterer mot de grufulle gjødselprisene på den ene siden og billig kornimport fra Ukraina på den andre. Det er mangel på ukrainsk korn i Nord-Afrika, og det skaper harme i Polen – en konsekvens av EUs politikk.

Stemningen er stridbar. «Dekkene skal brenne», kunngjør Michał Kołodziejczak, leder for landbruksbevegelsen Agrounion. Han etterlyser beskyttelse av hjemmemarkedet og innenlandske produsenter. Polske bønder advarer: import av varer fra Ukraina vil ødelegge virksomheten deres.

Billig korn fra Ukraina irriterer polske bønder

En av hovedårsakene til protesten i regi av Agrounia er misnøye med avskaffelsen av toll på landbruksprodukter fra Ukraina – et tiltak fra EU. Ukrainsk korn havner nå i Polen, men ikke i Nord-Afrika, hvor det faktisk trengs. Samtidig sliter polske bønder med de fryktelige gjødselprisene. I de polske regionene Podkarpacie eller Lublin er mais og hvete nesten ikke lenger til salgs for dem.

Den polske regjeringen ser ut til å ha mistet oversikten over ting. “De vet ikke engang hva som kommer inn i landet og hva som skjer med disse varene etterpå,” sa Michał Kołodziejczak, styreleder i Agrounia, til Business Insider Polska.

Varene skal eksporteres til Nord-Afrika

Ifølge demonstrantene er dagens situasjon dødelig for produsenter som allerede står overfor en enorm kostnadsøkning. Støtte i form av gjødseltilskudd eller lavere avgifter på drivstoff er etter deres mening ikke nok til å gi effektiv hjelp.

«Importerte produkter svekker nå posisjonen til polske produsenter. Hvis vi reduserer tilbudet de neste årene, vil andre land diktere prisene til oss. Det kan bare skape problemer, sier Kolodziejczak. Ifølge Agrounia skal varer fra Ukraina gå til Polen, men umiddelbart gå til tredjemarkeder – for eksempel Nord-Afrika, som så langt har importert produkter fra Ukraina og nå trenger dem akutt.

EU-kommisjonen ønsket å hjelpe Kiev

Men avskaffelsen av toll fra EU gjør ikke det. Med dette ønsket EU-kommisjonen å hjelpe Kiev med tanke på de stengte havnene og gi lokale matvarer tilgang til det europeiske markedet. Nå, ifølge bønder i Polen, utgjør ukrainske varer på det polske markedet et problem.

National Council of Chambers of Agriculture har også erkjent problemet. “Relativt små mengder importeres til Polen, men store nok til å forårsake nedskjæringer og frykt før høsting blant bøndene, men ikke nok til å påvirke den globale situasjonen,” skriver kammeret i sin mening. Derfor kan den nåværende modellen vise seg å være ineffektiv ikke bare for korn, men også for fjørfe. “Korn vil være dyrt på verdensmarkedet, prisene vil være ustabile, og det vil være et etterslep av veldig billig korn i Ukraina, uten mulighet for eksport fra dette landet, selv om den forventede produksjonen i år vil være mye lavere.”

Prismekanisme er nå nødvendig

Dette vil også destabilisere fjørfemarkedet, “siden, takket være billig fôr, vil ukrainske fjørfeprodusenter produsere til lave priser og selge til EU, noe som først og fremst vil påvirke produksjonen i Polen og vil ytterligere øke den negative effekten på landbruksprodusenter.”

Kammerets foreslåtte løsning: EU kjøper korn fra Ukraina til en fast pris for så å eksportere det videre. “Innføringen av en slik mekanisme vil stabilisere prisene i Ukraina, roe prisene her borte, redusere risikoen for kostnadsforskjeller i fjørfeproduksjonen, og samtidig bidra til å løse problemet med korntransport.”

Det gjenstår å se hvordan den polske regjeringen vil reagere. Nederlenderne kjente på konsekvensene av bøndenes protester denne uken da de fant tomme hyller i butikkene sine. Ved blokkering av forsyningskjeder her i landet har politiet til og med besluttet å åpne ild.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Nå også i Polen! Bondeopprøret sprer seg i Europa

Leave a Reply

Previous post Farmageddon – The war on family farms
Next post Ser vi de siste dagene av den anti-russiske koalisjonen?
%d bloggers like this: