Turkiyes avtale med Finland og Sverige er ikke det samme som å stikke Russland i ryggen

Read Time:4 Minute, 48 Second

Noen observatører har sarkastisk bemerket på sosiale medier at Turkiye var “tilbake til sine gamle triks igjen” og hadde “forutsigbart stukket Russland i ryggen”, selv om dette er en vridd tolkning av virkeligheten som snarest må avklares for å unngå å villede flere mennesker enn det allerede har.

Turkiye gikk tirsdag med på et memorandum med Finland og Sverige for å sikre førstnevntes nasjonale sikkerhetsinteresser angående kurdiske grupper som de anser som terrorister i bytte mot å godkjenne begge de to sine søknader om å bli med i NATO. Tidspunktet faller sammen med NATO-toppmøtet i Madrid og vil dermed uunngåelig føre til at de blir fullverdige medlemmer før enn senere. Noen observatører har sarkastisk bemerket på sosiale medier at Turkiye var “tilbake med sine gamle triks igjen” og hadde “forutsigbart stukket Russland i ryggen”, selv om dette er en vridd tolkning av virkeligheten som snarest må avklares for å unngå å villede flere mennesker enn det allerede har.

Til å begynne med er forholdet mellom russisk og tyrkisk noen ganger anspent, men har alltid overvunnet hindringene i veien for deres strategiske partnerskap på grunn av deres lederes felles ønske om å regulere deres rivalisering på en ansvarlig måte . Ankaras innledende innvending mot Finlands og Sveriges NATO-søknader overrumplet mange som ikke tidligere hadde forventet en så voldsom motstand til forsvar for det de anser for å være landets nasjonale sikkerhetsrøde linjer i dette sensitive spørsmålet. Det hadde absolutt ingenting å gjøre med Turkiyes bånd med Russland, selv om dette tullet tjente til indirekte å fremme Moskvas myke maktmål i den grad de fremhevet de divergerende interessene til medlemmene i den fiendtlige alliansen i motsetning til påstander fra deres tjenestemenn.

Siden det aldri ble tatt for gitt – enn si forventet – at denne tvisten til og med ville dukke opp, er det ingen grunn for Russland eller dets tilhengere å være skuffet over at den endelig er løst. Dette bringer analysen med på det andre punktet, som er at det er uvennlige tredjekrefter som hele tiden tar sikte på å manipulere populære oppfatninger i begge land med det formål å dele og styre de til andres fordel. De opererer med full kraft i løpet av de 24 timene siden nyhetene om det trilaterale memorandumet ble utgitt for å lage den falske fortellingen om at Turkiye “stakk” Russland i ryggen.

Det tredje punktet er virkelig multipolare og suverene land som Turkiye alltid forfølger det deres ledere anser som deres objektive nasjonale interesser selv om disse til tider kan komme i konflikt med andres, inkludert partnere som Russlands, selv om den andre observasjonen ikke betyr at uansett hva det er kan ha vært motivert med den intensjonen i tankene. I dette tilfellet så Turkiye en uvurderlig mulighet til politisk å løse et langvarig nasjonalt sikkerhetsproblem med disse to landene, noe de umiddelbart forsøkte å gjøre ved å spille hardt mot hardt over deres NATO-søknader. Dette var et fornuftig og pragmatisk grep fra landets side som er helt på linje med dets interesser slik ledelsen forstår dem.

Det fjerde punktet som beviser at Turkiye ikke “stakk” Russland i ryggem er at selv sistnevntes tidligere president og sittende visesekretær i sikkerhetsrådet Medvedev bekreftet tidligere denne måneden at “Sverige og Finlands NATO-medlemskap – i det minste i form av det som hadde blitt annonsert – utgjør en mindre trussel for Russland enn opptak av Ukraina.» Han la til i går at «Vi har ingen territorielle tvister med disse landene for øyeblikket og forventer ikke noen heller, hvis de føler seg bedre og tryggere ved å bli med i alliansen, la dem gjøre det.» Når det er sagt, bekreftet andre tjenestemenn at tvangsstillingen endres hvis Finland endrer sin egen først.

Det siste poenget er at Russland og Turkiye objektivt sett har forskjellige interesser til tider, men så langt har alltid vært i stand til å jobbe forbi dem for å fortsette deres gjensidig fordelaktige samarbeid på grunn av deres lederes felles ønske om å gjøre det. Det er ingenting knyttet til denne siste utviklingen som seriøst antyder at denne trenden snart vil stoppe. De som forutsier så mye, er enten ikke klar over det fjerde punktet ovenfor relatert til Russland som allerede aksepterer at disse to landene vil bli med i NATO eller er bevisst uærlige for å villede sitt publikum. Presedens beviser at denne hindringen – hvis man i det hele tatt kan kalle det det – i russisk-tyrkiske forhold også vil bli overvunnet.

For å bringe det hele sammen, er det ingen troverdig grunn til å tro at Turkiye “knivstakk” Russland i ryggen og dermed forutsier at båndene deres snart vil forverres som et resultat av at Ankara oppnår en avtale med Finland og Sverige om disse landene sine tilbud om NATO-medlemskap. Til og med NATOs generalsekretær Stoltenberg ble overrasket over Turkiyes voldsomme motstand mot at de ble med inntil de overholder landets nasjonale sikkerhetskrav, så verken Russland eller dets støttespillere burde engang ha forventet dette siste utspillet, enn si at det ville vedvare på ubestemt tid eller at det ble gjort som noen tjeneste til Moskva. Sluttresultatet er at russisk-tyrkiske bånd vil fortsette å styrke seg enten Alt-Media-samfunnet liker det eller ikke.

Dette er en partnerartikkel skrevet av Andrew Korybko, Amerikansk politisk analytiker og oversatt til Norsk av Politikeren til det norske folket.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Folkets makt
Next post ECB prøver å avverge forestående eurokrasj
%d bloggers like this: