IEA-sjefen advarer Europa om å forberede seg på fullstendig stans av russisk gasseksport

Read Time:3 Minute, 46 Second

Etter Tyskland, Østerrike og Nederland kunngjorde også Sverige og Danmark den første fasen av beredskapsplaner på tirsdag. Men ingen av disse nasjonale planene inkluderer rasjonering for å opprettholde gassforsyningen.

Det internasjonale energibyrået (IEA) advarer om at Europa umiddelbart må forberede seg på en fullstendig nedleggelse av russisk gasseksport. I tillegg oppfordrer byrået myndighetene til å iverksette tiltak for å redusere etterspørselen. I tillegg anbefaler IEA-sjefen på det sterkeste å holde aldrende atomkraftverk i drift.

Fatih Birol er leder for IEA, og han har sterke ord for landene i Europa. Ifølge ham er Russlands beslutning om å redusere gassforsyningen til europeiske land bare den innledende fasen før det fullstendige gasseksportstoppet. Ifølge Birol prøver Moskva å misbruke gasseksport som et “forhandlingskort” for krig med Ukraina.

“Europa bør være forberedt i tilfelle russisk gass blir fullstendig avskåret,” sa han. sa Birol i et intervju med Financial Times.

“Jo nærmere vi kommer vinteren, jo mer forstår vi Russlands intensjoner,” sa han. “Jeg tror kuttene er rettet mot å unngå at Europa fyller lager og øker Russlands innflytelse i vintermånedene.”

Finansieringen til IEA kommer først og fremst fra OECD-medlemmer. I fjor var IEA et av de første offisielle organene som offentlig anklaget Russland for å manipulere gassforsyningen til Europa.

Birol sa at nødstiltak tatt av europeiske land denne uken for å redusere gassetterspørselen, som å fyre opp gamle kullkraftverk, var berettiget gitt omfanget av krisen, til tross for bekymringer om økende karbonutslipp.

IEA-sjefen advarer Europa om å forberede seg på nedleggelse av russisk gasseksport. Han anbefaler å holde atomkraftverk på nett.

Han sa at økningen i kullfyrt produksjon er “midlertidig” og vil bidra til å opprettholde gassforsyningen for vinteroppvarming. Eventuelle ytterligere CO₂-utslipp fra brenning av svært forurensende kull vil bli oppveid av akselererende europeiske planer for å redusere avhengigheten av importert fossilt brensel og og bygge fornybar produksjonskapasitet, la han til.

Birol advarte imidlertid om at tiltakene som er tatt så langt av europeiske regjeringer sannsynligvis ikke går langt nok. Han sa at landene nå må gjøre alt de kan for å opprettholde lagrene slik at de kan fylles før vintermånedene.

“Jeg tror det vil komme flere og dypere etterspørselstiltak [fra regjeringer i Europa] når vinteren nærmer seg,” sa Birol. Han la til at rasjonering av gassforsyninger fortsatt er en reell mulighet dersom Russland kuttet eksporten ytterligere.

Fatih Birol. (Reproduksjon av bilder på internett)

Etter Tyskland, Østerrike og Nederland kunngjorde også Sverige og Danmark den første fasen av beredskapsplaner på tirsdag. Men ingen av disse nasjonale planene inkluderer rasjonering for å opprettholde gassforsyningen.

Ifølge konsulentfirmaet ICIS har Europa redusert sin avhengighet av russisk gass fra om lag 40 prosent tidligere til rundt 20 prosent siden krigen i Ukraina. Men i prosessen har Europa allerede brukt de fleste av mulighetene sine for å diversifisere forsyninger, for eksempel flytende naturgass fra havet.

ATOMKRAFTVERK

IEA-sjefen sa at landene burde forsøke å utsette stengingen av atomkraftverk som er planlagt for avvikling. Dette vil tillate dem å begrense mengden gass som brukes til å generere elektrisitet.

Tyskland har gjentatte ganger blitt kritisert for sin beslutning om å fortsette å stenge sine siste atomkraftverk under energikrisen. Birol nevnte ikke noe enkelt land, men sa at alle land burde vurdere å «utsette avvikling [av atomkraftverk] så lenge sikkerhetsforholdene er på plass».

Berlin har indikert at de anser de tekniske og sikkerhetsmessige hindringene for fortsatt drift av anleggene for høye.

Birols kommentarer kom i forkant av utgivelsen av en ny investeringsrapport fra IEA onsdag, som advarer om at regjeringer ennå ikke gjør nok for å oppmuntre til investeringer i fornybar energi for å dempe etterspørselen etter fossilt brensel. Totale energiinvesteringer forventes å øke 8 prosent i år til 2,4 milliarder dollar, med vekst drevet av fornybar energi og høyere kostnader.

I fjor sa IEA at verden ikke trengte å investere i nye olje- og gassfelt hvis regjeringer ønsket å nå sine netto-nullmål innen 2050.

Birol sa at verden vil fortsette å møte farlig volatilitet i olje- og gassprisene med mindre det iverksettes tiltak for å redusere forbruket av fossilt brensel betydelig. “Med mindre regjeringer tar roret og mobiliserer betydelige ressurser for en ren energiomstilling, vil vi møte ekstreme svingninger i energiprisene,” sa han.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post ECB prøver å avverge forestående eurokrasj
Next post Tolerert nazi-kult
%d bloggers like this: