ECB prøver å avverge forestående eurokrasj

Read Time:3 Minute, 7 Second

ECB foretar for tiden en svært hensynsløs manøver for å redde eurosonen, som i verste fall kan kollapse det felles valutaområdet.

Ved å kjøpe statsobligasjoner i Italia, Spania, Portugal og Hellas, ønsker ECB å forhindre eurokrasj. Dette betales med proveny fra forfallende tyske, franske og nederlandske statsobligasjoner. (Proveny er innen økonomi den finansielle summen en aktør tar seg betalt eller sitter igjen med i en transaksjon, og ordet brukes om på litt forskjellige finansielle hendelser, som utbytte, inntekter og gevinster.)

Rentene på statsobligasjoner bør være rimelig like innenfor eurosonen. Imidlertid har det nylig dukket opp betydelige forskjeller mellom landene, ettersom risikoen har økt betydelig, spesielt i den svært gjeldstyngede sørlige periferien av EU.

Nå forsøker Den europeiske sentralbanken (ECB) en vågal manøver for å redde eurosonen fra oppløsning og redusere forskjellene mellom eurolandenes lånekostnader.

Som Reuters melder, vil ECB nå begynne å kjøpe flere statsobligasjoner fra Italia, Spania, Portugal og Hellas. Pengene til dette vil komme fra forfallende tyske, franske og nederlandske statsobligasjoner.

Sistnevnte kan fortsatt refinansiere relativt billig på kapitalmarkedene, mens de beryktede «PIGS»-statene (Husk den økonomiske og finansielle krisen i 2008/2009? de samme statene har fortsatt de samme problemene i dag!) allerede registrerer betydelig høyere renter.

Sentralbanken har delt de 19 eurolandene inn i tre grupper – givere, mottakere og nøytrale – basert på størrelsen og hastigheten på økningen i obligasjonsspreaden deres de siste ukene, ifølge intervjuer med et halvt dusin personer på ECBs årlige forum i Sintra, Portugal.

Spreadene måles mot tyske obligasjoner, som fungerer som de facto referanseindeksen for det felles valutaområdet.

Listene over giver- og mottakerland, som gjennomgås månedlig, reflekterer inndelingen i perifere (insolvente) og sentrale (solvente) land som dukket opp på tidspunktet for euroområdets første gjeldskrise for et tiår siden.

Mottakerne inkluderer en håndfull land som anses som mer risikable av investorer på grunn av deres høye offentlige gjeld eller lave vekst, som Italia, Hellas, Spania og Portugal, sa kildene.

Tyskland (sammen med Frankrike og Nederland) forventes å redde PIGS-landene. En gang til.

Men det er en hake: mens tilbakebetalingene i juli og august er betydelige, vet ECB at det å reinvestere inntektene ikke vil være nok til å berolige investorene. Så sentralbanken har fremskyndet arbeidet med et nytt verktøy som vil tillate den å foreta ytterligere kjøp dersom et land oppfyller visse betingelser.

Men ved å gjøre det bryter ECB restriksjonene på underskuddsfinansiering og bryter dermed klart eurosonens regler. Og det vil trolig bli et opprør senest under den neste åpne statsgjeldskrisen når «giverlandene» også vil bli konfrontert med betydelig stigende renter.

ECB gjennomfører for tiden en svært hensynsløs manøver for å redde eurosonen, som i verste fall kan føre til kollapsen av det felles valutaområdet.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Turkiyes avtale med Finland og Sverige er ikke det samme som å stikke Russland i ryggen
Next post IEA-sjefen advarer Europa om å forberede seg på fullstendig stans av russisk gasseksport
%d bloggers like this: