Fremveksten av den multipolare verdensorden: BRICS+ mot G7 inkludert NATO

Read Time:3 Minute, 56 Second

Siden slutten av Sovjetunionen og oppløsningen av Warszawapakten har USA vært i stand til å innta rollen som autokrat mer eller mindre uhindret. De som ikke godtok det ble utsatt for sanksjoner. Forsøket på å presse dette for langt mot Russland fører nå til slutten på dette unipolare styret.

I dag er Russland sterkere enn Sovjetunionen var – når det gjelder økonomisk makt, så vel som teknologisk, vitenskapelig og dermed også militær styrke. Og de bygger allianser som vil være sterkere enn Warszawapakten noen gang var.

Det siste og mest betydningsfulle eksemplet på denne alliansepolitikken var dannelsen av BRICS+ på nettmøtet som fant sted i Beijing forrige uke. Dette gikk langt utover å definere konturene til en “ny G8, enn si et alternativ til G7.

En titt på samtalepartnerne til de fem historiske BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika) viser et mikrokosmos av det globale sør, som omfatter Sørøst-Asia, Sentral-Asia, Vest-Asia, Afrika og Sør-Amerika, og bringer virkelig ” global” til det globale sør.

Det er avslørende at, i motsetning til G7-propaganda, var Russlands president Vladimir Putins klare budskap under toppmøtet i Beijing rettet mot hele det globale sør:

  • Russland vil oppfylle sine forpliktelser om å levere energi og gjødsel.
  • Russland forventer en god kornhøst – og vil levere opptil 50 millioner tonn til verdensmarkedene.
  • Russland vil sørge for passasje av kornskip inn i internasjonalt farvann selv om Kiev bryter med ukrainske havner.
  • Den negative situasjonen for ukrainske avlinger er kunstig oppblåst.
  • Den kraftige økningen i inflasjonen rundt om i verden er et resultat av uansvarlighet fra G7-landenes side, ikke krigen i Ukraina.
  • Ubalansen i verdens relasjoner har lenge vært under oppsving og har blitt et uunngåelig resultat av uthulingen av folkeretten.

Det første punktet er spesielt interessant. De ønsker å levere mat, energi og gjødsel til samarbeidspartnere. Land som Egypt og stort sett hele Nord-Afrika, Libanon og andre i den arabiske verden er helt eller i det minste sterkt avhengige av kornforsendelser for å mate innbyggerne sine. Kontroversene om den arabiske våren ble utløst nettopp av matmangel, som førte til prisøkninger og mangel. Regjeringene i disse landene vil sette stor pris på Russlands vilje til å gi dem alt de trenger.

Et alternativt system

Putin tok også direkte opp et av de viktigste spørsmålene som BRICS har diskutert av og på siden 2000-tallet, og som nå har blitt virkelig presserende – utformingen og lanseringen av en internasjonal reservevaluta.

” Russisk finansiell etterretningssystem er åpent for forbindelse med banker i BRICS-land”.

“ Det russiske betalingssystemet MIR utvider sin tilstedeværelse. Vi undersøker muligheten for å lage en internasjonal reservevaluta basert på en kurv av BRICS-valutaer, sa den russiske lederen. De siste ukene og månedene har det vært gjennomført intensive diskusjoner med land som Iran og India.

Lanseringen av en ny reservevaluta og etableringen av et betalingssystem uavhengig av USA og SWIFT er uunngåelig etter de hysteriske vestlige sanksjonene og økt handel mellom BRICS-landene. Innen 2030 vil for eksempel en fjerdedel av verdens oljebehov komme fra Kina og India, med Russland som hovedleverandør.

RIC-ene i BRICS kan rett og slett ikke risikere å bli utelatt fra et G7-dominert finanssystem. Til og med India, som prøver å holde kontakten med begge sider og som USA prøver hardt å vinne, begynner å se dette.

Hvem snakker for det “internasjonale fellesskapet”?

På det nåværende tidspunkt representerer BRICS 40 prosent av verdens befolkning, 25 prosent av verdensøkonomien, 18 prosent av verdenshandelen og bidrar med over 50 prosent til verdens økonomiske vekst. Alle indikatorer er på vei opp.

Sergey Storchak, administrerende direktør i den russiske banken VEG, sa det ganske diplomatisk: ” Hvis stemmene til de fremvoksende markedene ikke blir hørt i de kommende årene, må vi tenke veldig alvorlig på etableringen av et parallelt regionalt system eller kanskje et globalt system .”

Et ” parallelt regionalt system ” diskuteres allerede aktivt mellom Den eurasiske økonomiske union (EAEU) og Kina, koordinert av minister for integrering og makroøkonomi Sergey Glazyev, som nylig forfattet et imponerende manifest som skisserer sin visjon om global økonomisk suverenitet.

BRICS står for de facto multilateralisme, et fokus på global utvikling, samarbeid for økonomisk utvinning og forbedring av global styring.

USA og dets følge står på sin side for den kalde krigsmentaliteten, utnyttelsen av utviklingsland, den felles inneslutningen av Kina og en «America-first»-politikk som kodifiserer den monopolistiske «regelbaserte internasjonale orden».

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Vaksineavtaler: Samtaler mellom EU-sjef og Pfizer-sjef forblir hemmelige
Next post Russlands Snake Island pullout var en helt forutsigbar goodwill-gest
%d bloggers like this: