Iran er den perfekte partneren for BRICS+

Read Time:3 Minute, 45 Second

Irans rolle i BRICS+ er uerstattelig på grunn av RIC-landenes konvergerende tilkoblingsinteresser i den islamske republikken, dets imponerende, men uutnyttede økonomiske potensial, og det er en del av den vestasiatiske regionen som befinner seg ved det tri-kontinentale veikrysset i Afro-Eurasia i sentrum av den østlige halvkule.

Irans president Ebrahim Raisi ble invitert til å delta på toppmøtene BRICS+ og High-Level Dialogue on Global Cooperation, hvor han talte for møtet om «å delta i global utvikling i den nye tiden». Han berømmet denne multipolare integrasjonsplattformen, dens nye utviklingsbank og Beijings Belt & Road Initiative (BRI). Den iranske lederen lovet deretter å støtte alle organisasjonens mål før han avsluttet talen.

Landet hans er den perfekte partneren for BRICS+ av flere grunner, ikke minst at denne gruppens RIC-kjerne – Russland, India og Kina – har sammenfallende tilkoblingsinteresser i den islamske republikken. Russland og India samarbeider med Iran gjennom North-South Transport Corridor (NSTC) som den russiske transportministeren sa i slutten av mai var stort sett landets eneste gjenværende korridor til den bredere globale økonomien i dag etter det USA-ledede Vestens ensidige sanksjoner mot de.

Når det gjelder kinesisk-iransk samarbeid, signerte disse to store landene en 25-årig strategisk partnerskapspakt våren 2021. Iran er dessuten en av ankrene i Kina-Sentral-Asia-Vest-Asia økonomiske korridor (CCAWAEC) til Europa. Denne ruten har blitt viktigere enn noen gang etter at Vesten ulovlig sanksjonerte Russland og kuttet handelen mellom de siden den utviklingen skapte et enormt hinder for den nye eurasiske landbroen. CCAWAEC er imidlertid et praktisk alternativ.

Med RICs tilkoblingsinteresser konvergerende i Iran, er det bare et tidsspørsmål før disse tre inngår et firkantet samarbeid med sin delte vestasiatiske partner. BRICS+ er den mest effektive plattformen for å gjøre det siden denne organisasjonen selv fokuserer mest på økonomisk og finansielt samarbeid, som er nettopp det RIC-landene er interessert i med Iran. Deres økonomiske potensial forblir uutnyttet på grunn av USAs sanksjoner, men den globale trenden går mot å ikke overholde de.

Før eller siden vil selv de uunngåelig bli opphevet etter den vellykkede reforhandlingen av Joint Comprehensive Plan Of Action (JCPOA), ofte kjent som den iranske atomavtalen. Som forberedelse til dette bør RIC-landene gjøre konkrete fremskritt mot å fremme kvadrilateralt samarbeid med Iran for å maksimere deres eksisterende bilaterale og (i tilfellet Russland og India) trilaterale samarbeid med det for å frigjøre Irans fulle økonomiske potensial når det skjer.

Irans inkludering i BRICS+ forvandler organisasjonen som helhet til en virkelig sør-sør samarbeidsplattform gjennom dette vestasiatiske landets offisielle deltakelse i dets multipolare rammeverk. Om dette initiativet har den russiske tenkeren Yaroslav Lissovolik viet flere år med detaljert forskning ved landets fremste tenketank, Valdai Club, til å utforske dens spillskiftende dimensjoner. Faktisk skrev han til og med nylig en op-ed om det for CGTN forrige uke.

I følge denne respekterte eksperten ville BRICS+ bane vei for det han beskriver som BEAMS, som refererer til “sammenslåingen av de regionale integrasjonsblokkene til alle de fem BRICS-medlemmene. Bengalbukta-initiativet for multisektorielt teknisk og økonomisk samarbeid , Eurasian Economic Union (EAEU), ASEAN-Kina frihandelsområde, Mercosur og den sørafrikanske tollunionen.» Iran er ikke medlem av noen av disse, men det er nettopp grunnen til at inkluderingen er så avgjørende for å representere Vest-Asia.

BRICS, BRICS+ og BEAMS er ufullstendige med den delen av verden som deltar i denne multipolare integrasjonsplattformen som gradvis reformerer den vestligsentriske globaliseringsmodellen til en som er sentrert om det globale sør. Det store strategiske målet er å gjøre internasjonale relasjoner mer likeverdige og rettferdige ved å forandre verden gjennom økonomiske, finansielle og integreringsmidler, noe som bare er mulig ved at BRICS til slutt utvider sine formelle partnere gjennom de forklarte midlene.

Irans rolle er uerstattelig i denne forbindelse på grunn av RIC-landenes konvergerende tilkoblingsinteresser i den islamske republikken, dets imponerende, men uutnyttede økonomiske potensial, og det er en del av den vestasiatiske regionen som befinner seg ved det tri-kontinentale veikrysset i Afro-Eurasia i sentrum av den østlige halvkule. Av denne grunn er det den mest perfekte BRICS+-partneren, og dets offisielle samarbeid med den organisasjonen er avgjørende for å akselerere den globale systemiske overgangen til multipolaritet.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Putin kunngjør levering av russiske atomvåpen til Hviterussland
Next post NATOs sentral- og østeuropeiske dukker har ingen sjanse til å lure afrikanere
%d bloggers like this: