Kina oppgraderer marinen sin – hangarskip, AI-droner og mer

Read Time:4 Minute, 21 Second

Med lanseringen av det nyeste hangarskipet Fujian har den kinesiske marinen tre hangarskip. Skipet er det første i flåten som er utstyrt med en elektromagnetisk katapult som kan skyte ned fly om bord i rask rekkefølge.

Beijing har fokusert på å modernisere marinen i årevis. I tillegg til nye hangarskip, blir også «kunstig intelligens»-elementer i økende grad utplassert. Både under og over vann.

Folkerepublikken Kina har oppgradert betydelig i flere år og fokuserer i økende grad på å styrke sin marine. Hovedårsaken til dette er at Beijing, som en kontinentalmakt, foreløpig ikke har noen frykt for å bli angrepet av sine naboer på land.

De har utmerkede forhold til Russland, og selv med rivaliserende India er det ingen betydelige problemer (bortsett fra noen få trefninger på den omstridte grensen). For ikke å nevne at India ikke ville være i stand til å sende massive troppebevegelser over det fjellrike grenseområdet selv i tilfelle krig.

Situasjonen er imidlertid annerledes med hensyn til kystregionen. Spesielt de økende spenningene med USA – som har en enorm flåte til rådighet – har ført til at kineserne tenker nytt i denne forbindelse.

Med lanseringen av det nyeste hangarskipet Fujian har den kinesiske marinen tre hangarskip. Skipet er det første i flåten som er utstyrt med en elektromagnetisk katapult som kan skyte ned fly om bord i rask rekkefølge.

Kina fortsetter å utvide sitt militære arsenal og beveger seg nærmere den amerikanske marinens avanserte bærersystemer. Fujian er oppkalt etter den sørøstlige kystprovinsen overfor Taiwan.

Tidlig i karrieren tilbrakte president Xi Jinping mange år i denne provinsen og var ikke trang til å uttrykke sitt sterke ønske om å gjenforene Taiwan med fastlandet.

De to andre hangarskipene til den asiatiske giganten – Liaoning, som Kina pusset opp etter å ha kjøpt brukt fra Ukraina, og Shandong, Beijings første innenlandsbygde hangarskip – bruker hoppeplattformer for å skyte opp jagerfly.

Fujian bruker en elektromagnetisk katapult og en jevn rullebane. Skipets form har også blitt modifisert for å forbedre stealth, noe som gjør det vanskeligere å få øye på radaren.

Men det er langt fra alt. Undervannsdroner kontrollert av “kunstig intelligens” er også en del av Kinas moderniseringsprogram for marinen. Allerede i oktober 2019 ble HSU001, et stort ubemannet undervannsfartøy (UUV), skutt opp og testet.

Dette er fordi akilleshælen til den kinesiske marinen, nemlig ubåtflåten, trenger en omfattende oppgradering fra Beijings perspektiv. Men med mangel på passende trent personell for å utvide ubåtflåtene betydelig, ser det ut til å fokusere på ubemannede undervannsdroner (også kontrollert av «kunstig intelligens») å være en pragmatisk løsning for landets kommunistiske ledelse.

Spesielt også fordi disse dronene like mye kan brukes til “kamikaze-aksjoner” mot fiendtlige hangarskipgrupper.

Men det er ikke bare under vann at det midtre riket er avhengig av «kunstig intelligens». Med det AI-ledede “moderskipet” for å lansere dusinvis av droner, innleder Beijing også en ny æra med overflatekrigføring som til syvende og sist først og fremst peker på en materiell kamp samtidig som man unngår menneskelige tap.

Det autonome skipet, Zhu Hai Yun, er 88,5 meter langt, 14 meter bredt, har et dypgående på 6,1 meter, og kan frakte dusinvis av luft-, marine- og dykkerdroner utstyrt med forskjellige observasjonsinstrumenter, ifølge skipsbyggeren, CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co.

Beijing har offisielt kalt det et maritimt forskningsverktøy, men noen eksperter har understreket at skipet har potensial til å brukes som et militært fartøy. Men det er frykt i Vesten for at skipet også kan brukes til å utplassere væpnede droner.

Nylig utvikling i den kinesiske marinen viser at Beijing søker teknologisk overlegenhet over USA fremfor alt annet. Selv om det vil ta litt tid for People’s Liberation Army Navy å hamle opp med USAs – men i motsetning til amerikanerne, trenger ikke kineserne å stasjonere krigsskipene sine praktisk talt rundt om i verden.

Faktisk har Pentagon tre store marineutplasseringsområder der hoveddelen av krigsskipene og ubåtene befinner seg: Nord-Atlanteren (opp til Middelhavet), Midtøsten og Indo-Stillehavet. På den annen side fokuserer Beijing først og fremst på Indo-Stillehavsregionen (inkludert beskyttelse av «den nye silkeveien», belte- og veiinitiativet).

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Kina oppgraderer marinen sin – hangarskip, AI-droner og mer

Leave a Reply

Previous post Neste angrep på helse: Pfizer og Moderna ønsker automatisk godkjenning for modifiserte Covid-vaksiner
Next post Forsker forlater universitetet på grunn av diskriminering av uvaksinerte mennesker
%d bloggers like this: