Ukraina forbyr musikk og bøker av russere i media og offentlige rom

Read Time:4 Minute, 0 Second

Ukrainas parlament har stemt for å forby noe russisk musikk i media og offentlige rom.

Forbudet vil ikke gjelde all russisk musikk, men gjelder snarere musikk laget eller fremført av de som er eller var russiske statsborgere etter 1991.

Artister som har fordømt Russlands krig i Ukraina kan søke om unntak fra forbudet.

Import av bøker fra Russland og Hviterussland vil også være forbudt i henhold til lovgivningen.

Mange av dem som bor i områder i Øst- og Sør-Ukraina har historisk følt en sterk tilknytning til Russland, og snakker ofte russisk som sitt første språk.

Men Russlands invasjon av Ukraina har ført til at mange ukrainere ønsker å skille seg fra russisk kultur.

Lovforslaget, godkjent av parlamentsmedlemmer på søndag, forbyr at noe russisk musikk spilles eller fremføres på TV, radio, skoler, offentlig transport, hoteller, restauranter, kinoer og andre offentlige rom.

Den sikret støtte fra 303 av de 450 varamedlemmer i det ukrainske parlamentet.

Dokumentet sier at forbudet vil «minimere risikoen for mulig fiendtlig propaganda gjennom musikk i Ukraina og vil øke volumet av nasjonale musikkprodukter i det kulturelle rom», melder BBC Monitoring.

Forbudet vil gjelde for musikere som har eller hadde russisk statsborgerskap når som helst etter 1991 – året Ukraina erklærte uavhengighet – bortsett fra de som er ukrainske statsborgere eller var det da de døde.

Dette betyr at verkene til for lengst døde russiske komponister som Tsjaikovskij og Sjostakovitsj fortsatt kan fremføres.

Russiske artister som fordømmer krigen i Ukraina kan søke om fritak for musikken sin ved å sende inn en søknad til Ukrainas sikkerhetstjeneste. I den må de opplyse at de støtter Ukrainas suverenitet og integritet, oppfordrer Russland til umiddelbart å stoppe sin aggresjon mot Ukraina, og forplikte seg til å avstå fra alle skritt som motsier disse skriftlige uttalelsene, melder BBCs ukrainske tjeneste.

Dokumentet inneholder også lover for å øke andelen ukrainske sanger som spilles på radio til 40 %, samt øke bruken av ukrainsk i daglige programmer til 75 %, melder Ukrainas allmennkringkaster (Suspilne).

Russiske bøker er også forbudt

I et parallelt lovforslag til det som berører musikk, vil bøker importert fra Russland, Hviterussland og okkuperte ukrainske territorier også bli forbudt, samt materiale på russisk importert fra andre land.

Denne loven vil forby publisering og distribusjon av bøker skrevet av russiske statsborgere (med lignende unntak som for musikk), men dette vil ikke gjelde bøker som allerede er utgitt i Ukraina.

I tillegg vil oversettelser av bøker kun bli publisert på ukrainsk, offisielle EU-språk eller urfolksukrainske språk.

Også nazistene forbød bøker og musikk under andre verdenskrig uten at jeg skal drive å sammeligne men disse lovene viderefører en nasjonalistisk og populistisk politikk som Volodymyr Zelenskyj har bedrevet siden han ble president, dette føyer seg altså bare inn i rekken hvor han har forbudt 11 politiske partier på bakgrunn av at han mener de ikke fører en politikk han mener er forenlig med Ukraina som nasjon. Hvor av disse er det 4 partier han mener er pro russiske.

Det er altså 7 partier han har gjort ulovlig av andre grunner enn det han mener er russisk tilknytning. I tillegg har hann innført tidligere lovverk om at servicebransjen må snakke engelsk eller ukrainsk til sine gjester og bøter deles ut om ansatte i servicebransjen snakker russisk, bøtene kan være opp til 400 euro.

Dette er altså FØR invasjonen av Ukraina disse tiltakene ble innført. Jeg vet ikke med dere lesere men for meg begynner dette å bli litt vel udemokratiske tiltak å forby bøker, litteratur, musikk, språk og politikk han ikke liker. Og dette er et land EU ønsker å gjøre til kandidat og NATO ønsker som medlemsland. Uansett hvilken side man holder med eller om man er passifist som bare ønsker fred så er dette unektelig et skritt mot et totalitært regime.

Noen vil helt sikkert også forsvare dette med påskudd om krig men ikke under noen omstendigheter bør vi i Europa forby bøker, musikk og politiske partiet, det er ikke forenelig med et demokrati.

Det som kanskje er mest stusselig er at Zelenskyj og partiet tillater musikk og litteratur fra Sovjetunionen og med det også sovjetisk propeganda, eksil oligarken Mikhail Khodorkovskij som har fått eksil i London måtte for eksempel søkt Ukrainas sikkerhetstjeneste om lov til å distribuere sine artikler, bøker og informasjon i Ukraina og han ville nok fått tillatelse men på andre siden ville for eksempel ikke Andrej Zjdanov sine bøker være utilgjengelig, Andrej Aleksandrovitsj Zjdanov var en sovjetisk politiker. Han var fra og med 1939 medlem av kommunistpartiets politibyrå og under den andre verdenskrig general og medlem av Leningradfrontens militærråd.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Ukraina forbyr musikk og bøker av russere i media og offentlige rom

Leave a Reply

Previous post Nobelprisvinner: Hvordan USA kan tape «den nye kalde krigen».
Next post Statens suverenitets død i den nye verdensordenen
%d bloggers like this: