Litauen spiller et farlig spill med en mulig Kaliningrad-blokade

Read Time:3 Minute, 32 Second

Lørdag erklærte den litauiske ledelsen at sanksjoner mot den russiske eksklaven Kaliningrad vil tre i kraft. All godstrafikk fra Russland via Hviterussland til Kaliningrad og tilbake via landforbindelsen gjennom NATO-landet vil bli forbudt dersom det involverer EU-sanksjonerte produkter.

Litauen har innført sine egne sanksjoner mot Moskva og blokkerer transitt gjennom sitt territorium til den russiske eksklaven Kaliningrad. Moskva kan gjengjelde militært eller ved å avslutte NATO-landets strømforsyning.

Lørdag erklærte den litauiske ledelsen at sanksjoner mot den russiske eksklaven Kaliningrad vil tre i kraft. All godstrafikk fra Russland via Hviterussland til Kaliningrad og tilbake via landforbindelsen gjennom NATO-landet vil bli forbudt dersom det involverer EU-sanksjonerte produkter.

I følge Reuters inkluderer dette kull, metaller, byggematerialer og «avansert teknologi». Gitt at om lag halvparten av alt gods strømmer inn i området via jernbaneforbindelsen, vil dette forverre forsyningssituasjonen.

Mens de østeuropeiske NATO-landene (spesielt de i Baltikum) håper at Russland vil prøve å tvinge seg gjennom en korridor militært, vil Moskvas reaksjon sannsynligvis bli mer asymmetrisk. Det engelskspråklige russiske nettstedet “StalkerZone” rapporterer om dette:

«For noen var hendelsen en grunn til å minne om Suwalki-korridoren og utsiktene til å endelig løse problemet med militære midler. I utgangspunktet er det hjemmel for dette. Kaliningrad-transitten er en integrert del av avtalepakken mellom Litauen, Russland og EU. Etter at det var garantert, mottok Litauen ratifisering av statsgrensetraktaten. Ved ensidig brudd på transittavtalene fra Vilnius, er legitimiteten til grensen tapt, og Moskva får rett til å holde grensen der de måtte ønske det.»

“Men dette er fortsatt et ekstremt alternativ. Selvfølgelig økte risikoen for et direkte sammenstøt mellom Russland og NATO betydelig i går, og det er nok interesserte i utlandet som, gitt at Ukraina ikke holder stand, prøver å øke risikoen ved å kaste Baltikum i ovnen også. Jeg håper det ikke blir noen verdenskrig denne gangen, men en nervekrig kan ikke unngås.»

Russiske analytikere antar at Moskva vil trekke spaken på energiforsyningen fordi de fleste baltiske land fortsatt er koblet til det sovjetiske nettet. Den såkalte “BRELL-ringen” inkluderer strømnettene i det nordvestlige Russland, Hviterussland, Estland, Latvia og Litauen.

Siden Litauen la ned atomkraftverket i Visaginas under press fra EU, har landet ikke lenger energiautonomi i kraftsektoren. Hvis Moskva kutter av strømmen til det baltiske landet, vil det bli rullende blackouts. Samtidig har Moskva sørget for de siste årene at Kaliningrad er selvforsynt med strøm.

Litauen ville derfor måtte kjøpe strøm fra Hviterussland, noe de så langt har nektet å gjøre (fordi Minsk ønsker å bygge et atomkraftverk 50 kilometer fra Litauens hovedstad Vilnius).

Spørsmålene som dukker opp er: Vil litauerne spørre i Minsk? Og enda mer, om Lukasjenko da vil gå med og dolke Moskva i ryggen eller om han da kategorisk vil nekte å levere strøm.

Uansett spiller Litauen et farlig spill som setter stabiliteten i den baltiske regionen i fare. I Vilnius må det forstås at Moskva vil reagere på denne blokaden – og fremfor alt at reaksjonen (til tross for muligheten som følge av den trilaterale avtalen) ikke vil være militær. Dessuten bør den litauiske regjeringen også vite at Moskva vil bruke innflytelse der det skader folk.

Selv om Kreml så langt har vist ekstrem tilbakeholdenhet overfor Litauen (og de andre baltiske landene Latvia og Estland), til tross for EU-krav, fortsetter de å tråkke på minoritetsrettighetene til den russiske befolkningen i deres land.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Litauen spiller et farlig spill med en mulig Kaliningrad-blokade

Leave a Reply

Previous post WHO sjefen sa på privaten at han trodde Wuhan viruset kom fra et laboratorium
Next post Milliarder for «korrupt Ukraina»: EU undertrykker nå sin egen Revisjonsrettsrapport
%d bloggers like this: