Nobelprisvinner: Hvordan USA kan tape «den nye kalde krigen».

Read Time:3 Minute, 35 Second

USA går inn i den «nye kalde krigen» med Kina og Russland, sier nobelprisvinner Joseph Stiglitz. Det er imidlertid usikkert at supermakten vinner en gang til: «Andre land vil ikke ønske å alliere seg med en makt som hviler på et stadig mer usikkert grunnlag».

Den amerikanske økonomen Joseph Stiglitz (79) rettet advarende ord til sitt lands politikere: «Hvis USA ønsker å starte en ny kald krig, bør de bedre forstå hva som er nødvendig for å vinne den.» Men det er foreløpig ikke tilfelle, kritiserer nobelprisvinneren.

Nok en gang har USA gått inn i en kamp om global dominans. Både republikanere og demokrater fokuserer på ingen måte bare på Russland, men på Kina og det har de gjort i lang tid.

Stiglitz: “Tegn mot Kina peker på en storm”

Når det gjelder Kina, «peker tegnene mot en storm», understreker Stiglitz på «Project Syndicate» – en nettleverandør av ekspertkommentarer og analyser. “Det er en bipartisk konsensus i Washington om at Kina kan utgjøre en strategisk trussel og at det minste USA bør gjøre for å redusere risikoen er å slutte å støtte kinesisk økonomisk vekst.”

Aldri rådvill for hard kritikk: Nobelprisvinner Joseph Stiglitz. APA/AFP/JACQUES DEMARTHON

Selv forebyggende tiltak er berettiget mener han, «selv om det betyr brudd på reglene til Verdens handelsorganisasjon, som USA selv har vært med på å forme og fremme så mye». Denne fronten i den nye kalde krigen ble startet lenge før Russland invaderte Ukraina.»

Høytstående amerikanske tjenestemenn advarer om at krigen i Ukraina ikke må distrahere fra «den virkelige langsiktige trusselen: Kina».

Joseph Stiglitz sier at Kinas økonomiske vekst fortsette å stige: «Selvfølgelig ønsker ikke Amerika å bli detronisert. Men det er rett og slett uunngåelig at Kina vil overgå USA økonomisk, uavhengig av hvilken offisiell indikator man bruker. Ikke bare har landet en befolkning som er fire ganger så stor som USA, økonomien har vokst tre ganger raskere i mange år (og passerte USA når det gjelder kjøpekraftsparitet så tidlig som i 2015).»

Det USA nå mangler er en krigsplan: «Et land i ‘krig’ trenger en strategi, og USA kan ikke vinne en ny stormaktskamp alene; de trenger venner.» Noe de mangler i økende grad. De strålende tidene etter slutten av den kalde krigen er over. «I to tiår etter jernteppets fall var USA klart nummer én. Men så kom katastrofalt misforståtte kriger i Midtøsten, finanskrakket i 2008, økende ulikhet, opioidepidemien (alvorlig økning i narkotikaavhengighet, merk), og andre kriser som så ut til å utfordre den amerikanske økonomiske modellens overlegenhet.»

Økende fremmedgjøring, selv fra Europa

De økende sosiale og politiske spenningene svekket også USA og dets overtalelsesevne.

«De naturlige allierte er Europa og de andre utviklede “demokratiene” i verden.» Fremmedgjøring har først satt inn der de siste årene. “Pålitligheten til USA som partner ble satt i tvil. I tillegg må USA også vinne hjertene og sinnene til milliarder av mennesker i utviklingsland og fremvoksende verden – ikke bare for å ha tall på sin side, men også for å sikre tilgang til viktige ressurser.»

Europa og Amerika forkynner verdier de ikke følger

Å vinne kalde kriger krever også “den milde kraften til attraktivitet og overtalelse. For å vinne må de overbevise resten av verden om ikke bare å kjøpe produktene deres, men også det sosiale, politiske og økonomiske systemet de selger.»

For øyeblikket ser Stiglitz et troverdighetsunderskudd i Vesten generelt: «Europa og Amerika er flinke til å forelese andre om hva som er moralsk riktig og hva som gir økonomisk mening. Men budskapet som vanligvis når frem – som bevist av vedvarende amerikanske og europeiske gårdssubsidier – er: «Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør».

Moralsk hykleri når man frir til Saudi-Arabia

Stiglitz ser også mangel på troverdighet med hensyn til Vestens allierte: «Måten den amerikanske ledelsen fremstilte konfrontasjonen som en mellom demokrati og autoritarisme lover ikke godt, spesielt i en tid da den samme ledelsen systematisk bryter menneskerettighetene som f.eks. Saudi-Arabia frir aktivt til. Et slikt hykleri antyder at globalt hegemoni, ikke verdier, står på spill, i det minste delvis.»

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Nobelprisvinner: Hvordan USA kan tape «den nye kalde krigen».

Leave a Reply

Previous post Iran er raskt i ferd med å bli kjernen i Eurasias multipolare tilkoblingsprosjekter
Next post Ukraina forbyr musikk og bøker av russere i media og offentlige rom
%d bloggers like this: