9 land bruker 1.5 millioner kroner på atomvåpen hvert minutt

Read Time:2 Minute, 18 Second

Etter å ha gravd gjennom tusenvis av kontrakter, årsrapporter og lobby-avsløringer, viser rapporten at et dusin selskaper fikk USD 30,2 milliarder i nye kontrakter for å jobbe med atomvåpen.

USD 82,4 milliarder, eller USD 156 841 per minutt, det er hvor mye de ni atomvæpnede statene brukte på sine atomvåpen i 2021 under en global pandemi, økende global matusikkerhet, og bare måneder før Russland begynte å samle tropper på grensen til Ukraina. Dette representerer en inflasjonsjustert økning på 6,5 milliarder dollar fra 2020.

Rapporten «Squandered: 2021 Global Nuclear Weapons Spending» av International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) beskriver utgiftene til disse ni landene på deres arsenaler, selskapene som tjente, og lobbyistene som ble ansatt for å holde atomvåpen i virksomhet.

Rapporten kom en uke etter at den USA-ledede NATO-alliansen erklærte at de ikke ga en garanti til Russland om at de ikke ville utplassere atomvåpen på territoriene til sine to potensielle nye medlemmer, Finland og Sverige.

ICANs rapport bekreftet videre en uttalelse utgitt av den fremtredende Stockholm International Peace Research (SIPRI) en dag tidligere, der de hadde advart om at alle de ni atomvæpnede statene økte eller oppgraderte arsenalene sine og at risikoen for utplassering av slike våpen virket høyere. nå enn noen gang siden toppen av den kalde krigen.

USA brukte tre ganger mer enn den neste på listen og troner dermed øverst med – hele 44,2 milliarder dollar. Kina var det eneste andre landet som krysset ti milliarder-grensen, og brukte 11,7 milliarder dollar. Russland hadde det tredje høyeste forbruket på 8,6 milliarder dollar, selv om Storbritannias 6,8 milliarder dollar og de franske 5,9 milliarder dollar ikke var så langt bak. India, Israel og Pakistan brukte også over en milliard hver på sine arsenaler, mens Nord-Korea brukte 642 millioner dollar.

Hvorfor skulle disse landene bruke så mye? Rapporten viser at det ikke er sikkerhetsinteresser eller en gjenopptakelse av såkalt stormaktskonkurranse som driver denne økte utgiften; det er business.

Etter å ha gravd gjennom tusenvis av kontrakter, årsrapporter og lobby-avsløringer, viser rapporten at et dusin selskaper fikk USD 30,2 milliarder i nye kontrakter for å jobbe med atomvåpen.

Disse selskapene snudde så og brukte 117 millioner dollar på å lobbye beslutningstakere for å bruke mer penger på forsvar. Og de brukte også opptil 10 millioner dollar på å finansiere de fleste av de store tenketankene som forsker på og skriver om politiske løsninger om atomvåpen.

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Hammad Al-Saaid blir pekt ut som hjernen bak mistenkt koronabløff
Next post Verdens ledere innrømmer alt annet enn at stor myndighet fra WHO er nært forestående
%d bloggers like this: