Analyse: De fem stadiene av totalitarisme

Read Time:12 Minute, 23 Second

Hvor nær er vi egentlig en totalitær stat? Hvordan har slike regimer oppstått historisk, og hva er varselsignalene? Denne artikkelen vil besvare disse spørsmålene ved å undersøke totalitære regimer i det attende og tjuende århundre og mønsteret de kom til makten etter.

Frykten for en økende totalitær tendens i USA har økt fra 2020 til 22. Men hvor nær er vi egentlig en totalitær stat? Hvordan har slike regimer oppstått historisk, og hva er varselsignalene?

Denne artikkelen vil besvare disse spørsmålene ved å undersøke totalitære regimer i det attende og tjuende århundre og mønsteret de kom til makten etter.

Trinn 1: MISSNØYE OG RASSLING

Hver ny orden reiser seg på ruinene av den gamle.

De som vil etablere et nytt regime må benytte seg av eller generere misnøye med status quo. Uansett hvor mye de som ønsker en tilbakestilling forakter den gamle orden, kan de ikke oppnå mye uten å utnytte eller dikte opp en lignende holdning i offentligheten. Da fremstår den revolusjonære totalitære som løsningen på disse problemene.

Reign of Terror i det revolusjonære Frankrike, for eksempel, begynte ikke med blod, men med brød. Mellom 1715 og 1800 doblet befolkningen i Europa seg, noe som skapte matmangel blant franskmennene. Mange av det franske folket mislikte kongens voksende sentraliserte autoritet.

I tillegg vakte ideene til “opplysningstidens”-tenkere opp revolusjonære følelser. Til slutt var den franske regjeringen massiv i gjeld på grunn av de mange krigene i det attende århundre, og de økte skatten selv på adelsmenn.

Den franske revolusjon. (Reproduksjon av bilder på internett

Det var disse lidelsene og fryktene, kombinert med de hemmelige selskapenes innspill (innrømmet av Marquis de Rosanbo på sesjon av Deputertkammeret 1. juli 1904) som førte til revolusjonen og den totalitære jakobinske regjeringen.

Reign of Terror kom etter kongens fall og det ancien regime, som revolusjonærene oppnådde delvis på grunn av problemene og lidelsene i det franske samfunnet før revolusjonen.

Den bolsjevikiske revolusjonen i Russland i 1917 – som etablerte et totalitært regime så blodig at det ville få Reign of Terror til å se ut som en ren rød dråpe i giljotinbøtten – fulgte en lignende plan.

Bolsjevikkommunistene utnyttet lidelsene til det russiske folket til revolusjonære formål. Hva var disse lidelsene? Det russiske folket hadde mistet troen på tsar Nicholas II og hans regjering, Russland inneholdt rastløse etniske minoriteter, og de dårlig utstyrte og ledede russiske hærene tapte mot tyskerne i første verdenskrig.

Russlands fiaskoer i krigen førte til demoralisering og forstyrret økonomien. I januar 1917 brøt transporten til byer som Petrograd sammen, og dette forårsaket mat- og drivstoffmangel, og til slutt opptøyer.

Ikke lenge etter fremveksten av bolsjevismen i Russland ble Adolf Hitler involvert i nazistpartiet under Weimar-republikken. Etterkrigstidens Tyskland boblet av misnøye. Versailles-traktaten hadde vært tøff: Tyskland ble forventet å akseptere det fulle ansvaret for krigen, betale massive erstatninger til de allierte, overgi store mengder territorium, ikke ha noe militært verdt å snakke om og bli overvåket av allierte tropper.

I årene etter krigen og traktaten led den tyske økonomien kraftig, blant annet gjennom hyperinflasjon. Da Tyskland misligholdt noen av betalingene sine, okkuperte franske og belgiske tropper Tysklands rikeste industriregion, Ruhr-distriktet, noe som bare gjorde Tyskland fattigere og folket sintere.

Trinn 2: DEN FALSKE FRELSER OG DEN FØRSTE REVOLUSJON

Etter å ha identifisert og appellert til folkets misnøye, presenterer totalitæren seg selv som en frelser. I trinn 2 gjennomfører den revolusjonære totalitære en dramatisk endring for å “løse” problemene og misnøyen i trinn 1.

For å finne en løsning på gjeldskrisen, kalte den franske regjeringen til stænderforsamlingen for å gi kongen råd om hva de skulle gjøre. Tredjestanden hevdet raskt full statlig myndighet som “nasjonalforsamlingen.”

Nasjonalforsamlingen ønsket å utarbeide en ny grunnlov som ville endre regjeringens natur for å håndtere urettferdighet. Etter stormingen av Bastillen gjorde bønder i landlige områder opprør mot sine herrer. Nasjonalforsamlingen erklærte føydalismen for avskaffet og innførte erklæringen om menneskets og borgerens rettigheter.

Med henrettelsen av Ludvig XVI 21. januar 1793 var den første fasen av revolusjonen over. Regiciden etterlot et enormt maktvakuum. Ulike grupper slet med å fylle dette hullet, men til slutt dominerte jakobinerne – de radikale – den nye revolusjonære regjeringen.

I den russiske revolusjonen utnyttet bolsjevikene matopptøyene som begynte tidlig i 1917. Da militæret begynte å stille seg på siden til de opprørende arbeiderne, i stedet for å gjenopprette lov og orden, visste tsar Nicholas at alt var tapt.

Han abdiserte 2. mars 1917 (og ble senere skutt). Det bolsjevikstyrte Petrograd-sovjetet tok raskt kontroll over det posttsaristiske Russland. Slagordet deres – Fred, land og brød – tiltrakk seg mange redde og sinte mennesker til dem som en frelser. 6.–7. november gjennomførte de et kupp som til slutt veltet den provisoriske regjeringen.

russisk revolusjon. (Reproduksjon av bilder på internett)

Den første fremveksten av nazismen i Tyskland var mindre blodig, men på samme måte basert på messianske løfter. Ved å utnytte harmen i Tyskland på grunn av Versailles-traktaten og den globale økonomiske nedgangen i 1929, vokste Nazipartiet i størrelse og innflytelse.

Nazistene hadde forsøkt et voldelig kupp i november 1923, men hadde mislyktes, og de vendte seg til lovlige midler for å få kontroll over regjeringen. På grunn av Hitlers dyktighet med propaganda, vant Nazipartiet mer og mer av stemmene på begynnelsen av 1930-tallet.

Til slutt ble det det nest største politiske partiet i landet. På dette tidspunktet ble Hitler krevd at president Paul von Hindenburg utnevner ham til kansler, noe Hindenburg gikk med på i 1933. Dette var ikke en voldelig revolusjon, men det mislykkede forsøket i 1923 viser partiets voldelige tendenser.

Trinn 3: SENSUR, FORFØLGELSE, PROPAGANDA OG AVSLUTNING PÅ OPPOSISJON

I trinn 3 har den første omveltningen av trinn 2 passert. Den gamle ordenen er fundamentalt endret, og nå begynner ulike krefter å reagere. Den økende totalitære regjeringen står overfor mange fiender, ofte kalt «kontrarevolusjonære» eller «ekstremister».

Her i sin spede begynnelse må den nye ordenen kjempe for å få mer makt og opprettholde det som er ervervet. Av denne grunn går de i gang med å bekjempe fiendene gjennom sensur og forfølgelse.

Så snart de hadde fått makt over landene sine, var det første grepet til totalitære som Hitler og Vladimir Lenin å sensurere opposisjon og utsette folket for propaganda. Hver av disse totalitære lederne fikk også kontroll over utdanning og hadde hemmelige politistyrker til å overvåke og til og med drepe alle utpekt som en fiende.

En annen strategi var å etablere ungdomsorganisasjoner for å indoktrinere borgere i statens propaganda fra tidlig alder og rive deres lojalitet bort fra familie eller religion. Religion ble nesten universalt forfulgt når disse regimene kom til makten.

Til slutt forbød Hitler og Lenin (enten de jure eller de facto) alle politiske partier og synspunkter foruten deres egne etter å ha kommet til makten. Totalitære skaper et ettpartisystem som ofte opprettholder en fasade av demokrati.

STEG 4: KRISEN

Trinn 4 forbereder veien for den totalitære regjeringen til å ta total kontroll over de som er under dets styre. Den består av et kriseøyeblikk, som enten kan være en reell trussel eller et falskt flagg som ser ut til å true nasjonen.

I 1793 var den franske revolusjonen ved et krisepunkt. Forsvarere av den gamle orden reiste seg på alle kanter for å knuse den nye orden. Østerrikske og prøyssiske hærer omringet Frankrike, mens bøndene i Vendée gjorde opprør mot den revolusjonære regjeringen og hæren.

Og så, i navnet til «offentlig sikkerhet», bestemte regjeringen seg for å ta harde tiltak mot alle fiender av revolusjonen. Og derfor trengte de selvfølgelig mer kontroll. Dette var oppgaven til komiteen for offentlig sikkerhet, og den led av ingen skrupler i sine metoder.

3. august 1918 ble Lenin skutt etter å ha holdt en tale på en fabrikk. Mens han ble frisk på sykehuset, skrev han til en underordnet: “Det er nødvendig i hemmelighet – og påtrengende – å forberede terroren.”

nazisme. (Reproduksjon av bilder på internett)

Dette satte i gang en kampanje med massedrap og interneringer av regjeringen, kjent for historien som den røde terroren. Som alltid var begrunnelsen for disse handlingene “nødsituasjonen” indikert av attentatforsøket.

De «radikale» og «kontrarevolusjonære» var angivelig «ved porten», og det var nødvendig å bruke ekstreme tiltak for å håndtere denne overhengende «trusselen». Så retorikken gikk. Og slik går det alltid.

Hitler brukte også en “unntakstilstand” for å rettferdiggjøre sin nedbrytning. Den 27. februar 1933 gikk Riksdagen opp i flammer. Som svar beordret Hermann Göring, innenriksminister, et raid på kommunisthovedkvarteret, angivelig for bevis på oppvigleri og et kommunistisk komplott for å angripe offentlige bygninger.

Dette var i Hitlers sinn signalet for å ta fullstendig kontroll. 28. februar avskaffet kabinettet ytringsfrihet, forsamlingsfrihet, personvern og pressefrihet. Rundt fire tusen mennesker ble arrestert den natten. Denne “krisen”, med det vanlige språket om sikkerhet og å motvirke trusler, innledet totalitarisme i Tyskland.

Trinn 5: UTSKJØDELSER, FOLKEMORD OG TOTAL KONTROLL

Ved å bruke krisen på trinn 4 som en unnskyldning, tar den totalitære regjeringen nå absolutt kontroll over livene til sine innbyggere. Regimet overvinner fiendene til trinn 3 og 4. De begynner brutalt å håndheve sin “utopi” og ideologi på befolkningen.

Denne fasen ser også de største grusomhetene begått mot befolkningen fordi motstanden mot det totalitære regimet har blitt knust. Folket er forsvarsløse og demoraliserte.

Ingenting står mellom regimet og dets ofre. Dette stadiet involverer massedrap ettersom regimet likviderer alle gjenværende fiender mens de prøver å kontrollere hver eneste detalj i borgernes liv.

Under de siste stadiene av den franske revolusjonen fikk Komiteen for offentlig sikkerhet diktatoriske fullmakter for å beseire alle som motsatte seg den revolusjonære regjeringen. I løpet av 1793–94 eliminerte CPS rivaliserende revolusjonære grupper før de vedtok en lov som suspenderte borgernes rettigheter til en offentlig rettssak eller juridisk bistand og ga juryen bare to alternativer, frifinnelse eller død.

Resultatet var grusomt: over hele Frankrike ble tre hundre tusen mistenkte arrestert, sytten tusen henrettet og rundt ti tusen døde i fengsel eller uten rettssak.

Men det var ingenting sammenlignet med den røde terroren og Josef Stalins utrenskninger. Partiet brukte attentatforsøket på Lenin som begrunnelse for intens forfølgelse av sine fiender.

Titusenvis av mennesker ble ofre, som diskutert i Richard Pipes’ Den russiske revolusjonen. Men Lenins håndverk var bare en forløper til Stalins «utrensninger» av politiske fiender. Historikere er delt i hvor mange mennesker Stalin drepte, men anslag når så høyt som seksti millioner.

Estimater av menneskene drept av Hitler og hans naziparti varierer også. I følge United States Holocaust Memorial Museum står tallet på sytten millioner, men bare Gud vet med sikkerhet.

I tillegg til å utføre massedrap, søker etablerte totalitære regimer å kontrollere hverdagen gjennom tiltak som sensur, propaganda, våpenkontroll og interne pass .

USA I 2022

Så er USA på vei mot totalitarisme? Her går vi fra fakta til spekulasjoner – en risikabel virksomhet. Svaret er ikke enkelt. Men hvis vi er forsiktige med å unngå å overdrive, kan det gjøres noen nyttige sammenligninger.

  • Har noen styrker i USA utnyttet reelle eller innbilte problemer i landet for å vekke misnøye og til og med vold? George Floyds død og de tilhørende påstandene om systemisk rasisme i 2020 ga opphav til voldelige og destruktive opptøyer.

Heldigvis har dette roet seg, men som i før-sovjet-Russland, fortsetter pågående spenninger rundt raseminoriteter å true mer sosial uro. Denne uroen kan forsterkes dersom spådommer om matmangel og økende inflasjon går i oppfyllelse de neste månedene og årene.

Har noen skikkelse eller gruppe presentert seg som en frelser med løsningen på våre problemer, en løsning som vil kreve innskrenkning av individuelle rettigheter? Er forsamlingsfrihet, ytringsfrihet, rettferdig prosess eller religiøse rettigheter under angrep startet i USA?

Tvunget Covid-nedstegning. (Reproduksjon av bilder på internett)

Covid-pandemien ble brukt av regjeringer over hele verden for å rettferdiggjøre enorme begrensninger på personlig frihet, inkludert begrensninger på forsamlingsfrihet, stenging av religiøse sentre og sensur av informasjon eller synspunkter som motarbeidet den offisielle covid-fortellingen og diktater.

Mange av disse offentlige tjenestemennene presenterte seg selv som «eksperter» hvis kraftfulle politikk var «nødvendig» for «offentlig sikkerhet». Enheter som World Economic Forum og mange globale ledere fortsetter å diskutere behovet for en “Great Reset”, delvis som et svar på “trusselen” fra covid.

Denne tilbakestillingen inkluderer alt fra redesign av helsesystemer og utdanning til implementering av vaksinepass. Dette presenteres for oss som vår “frelse” fra covid og andre farer, inkludert rasisme.

  • Opplever vi noen sensur i USA? Er våre mediekilder uavhengige og objektive eller tvunget og kontrollert? Som den nylige Musk/Twitter-debakelen har fremhevet, har Big Tech ansvaret for å sensurere visse opplysninger og synspunkter med økende regelmessighet de siste årene, og spesielt konservative stemmer.
  • Lever USA under et ettpartisystem? Så vidt vi kan se, er svaret på dette spørsmålet nei. Men hvis påstandene om valgsvindel som har vært mange siden valget i 2020 er sanne og svindelen forblir uavhjelpet, lever vi faktisk i et ettpartisystem, siden ett parti kan opprettholde makten på ubestemt tid med ulovlige midler. Men det er et betydelig hvis.
  • Er vi vitne til massearrestasjoner eller massedrap? Vi har tydeligvis ikke kommet videre til fase 5-type massearrestasjoner og drap på dette tidspunktet, selv om dataene om bivirkninger rundt covid-vaksinen er bekymringsfulle.

Likevel viser ikke disse dataene, selv om de er nøyaktige, definitivt at overlagt plan eller et totalitært regime er den skyldige bak disse skadene og dødsfallene. Likevel mener jeg at muligheten ikke bør utelukkes helt.

Et siste poeng må gjøres. Selv om det eksisterer urovekkende likheter mellom USAs bane og de historiske eksemplene på totalitarisme skissert ovenfor, må vi unngå både ytterpunktene til en alarmistisk fatalisme og en stjerneklar tilstand av fornektelse.

På den ene siden er hendelsene de siste årene i landet dystre. På den andre siden fungerer ikke historien som en maskin, og mange faktorer spiller inn her. Jeg påstår ikke at jeg kjenner fremtiden, og jeg tror ikke på historisk determinisme.

Til syvende og sist, om USA er på vei mot totalitarisme eller ikke er i stor grad opp til oss og om vi motstår disse trendene eller ikke.

Når det kommer til Ukraina, EU og Europa så kan det samme også sees der, det er altså mulig at det er et forsøk på en ny verdensorden langt forbi det stadiet at en verdensorden bare beskriver de ledende landene i samfunnet G20.

Likte du denne artikkelen?

Hvis du er fornøyd med innholdet som politikere leverer så kan du bidra til sidens utgifter med en liten donasjon via Paypalkontoen. Samtlige donasjoner blir utelukkende brukt til å betale for domener, abonnementer, rettigheter til foto og vedlikehold av nettsiden. Lenke til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Hvis du ikke har PayPal tar det knappe 5 minutter å opprette en konto og laste ned appen, der kan man enkelt legge inn bankkort og man kan bruke appen både til å sende penger mellom venner, donasjoner og til å kjøpe varer på nettet enkelt. Appen kan enkelt lastes ned via denne lenken.

https://www.paypal.com/no/home/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Analyse: De fem stadiene av totalitarisme

Leave a Reply

Previous post Lydspor på Hunter Bidens bærbare datamaskin: “Han gjør det jeg sier til han!”
Next post Eskalering: Putins første amerikanske krigsfanger og snart tomme gassreserver
%d bloggers like this: