Mening: Disse landene er villige til å risikere USAs harme over Russland-Ukraina

Read Time:4 Minute, 33 Second

Det globale sør er ikke skremt og har i økende grad nektet å alliere seg med Vesten om sanksjoner og fordømmelser

Amerikanerne heier inderlig på Ukraina i en krig som mange mener er en avgjørende kamp for menneskelig frihet. Intensiteten av vår forelskelse gjør det lett å anta at alle i verden deler den. Det gjør de ikke.

Den lidenskapelige amerikanske reaksjonen matches bare i Europa, Canada og en håndfull amerikanske allierte i Øst-Asia. For mange mennesker i resten av verden er Russland-Ukraina-konflikten bare enda en meningsløs vestlig krig som de ikke har noen del i.

De to viktigste landene i Latin-Amerika, Mexico og Brasil har nektet å innføre sanksjoner mot Russland eller begrense handelen. Sør-Afrika, det økonomiske kraftsenteret på det afrikanske kontinentet, har gjort det samme.

Det er imidlertid Asia der motstanden mot å slutte seg til den pro-ukrainske blokken fremstår som mest bevisst og utbredt. Dette har skremt Washington. For å slå tilbake, knekker USA pisken over flere asiatiske nasjoner.

Kina og India, hvor mer enn en tredjedel av verdens befolkning bor, er de mest potente dissenterene. Begge avsto fra den nylige FN-avstemningen som fordømte Russland og avviste USA-støttede sanksjoner.

Det er ikke mye mer vi kan gjøre for å straffe Kina, men India kan virke mer sårbart. Rett etter avstemningen i FN kunngjorde utenriksminister Antony Blinken at USA hadde begynt å “overvåke noen nylige utviklinger i India, inkludert en økning i menneskerettighetsbrudd.”

President Bidens sjefsøkonomiske rådgiver, Brian Deese, advarte India om at det ville møte «betydelige og langsiktige konsekvenser» hvis det ikke revurderte sin «strategiske tilpasning».

Pakistan, en atommakt med 200 millioner mennesker, gjorde mer enn å avstå fra FNs avstemning. Da USA spurte statsminister Imran Khan om å slutte seg til den anti-russiske koalisjonen, hånet han: “Er vi slavene dine … at uansett hva du sier, vil vi gjøre?”

Dette kom ikke lenge etter at han sa til Pentagon: «Enhver baser, enhver form for handling fra pakistansk territorium til Afghanistan, absolutt ikke.» Den dagen president Vladimir Putin startet den militære operasjonen i Ukraina, var Khan sammen med ham i Kreml.

Den 9. april ble Khan fjernet fra vervet etter at noen medlemmer av parlamentet som hadde støttet ham skiftet side og sluttet seg til opposisjonen. I mellomtiden fortalte assisterende utenriksminister Donald Lu en kongresshøring at hans folk snakket med srilankiske og pakistanske tjenestemenn på telefon for å presse dem til å stemme for resolusjonen. Han sa at han var “skuffet” over resultatene.

Pakistans pro-amerikanske militær hadde fortalt parlamentsmedlemmer at de gikk inn for en mistillitsavstemning. Khan hadde andre problemer, inkludert en dårlig økonomisk rekord. Han har kunngjort at han vil forsøke å komme tilbake til makten i neste års valg, og drive kampanje mot et «arrogant og truende» USA.

Washington er også i nesten panikk over en ny sikkerhetspakt som Salomonøyene (befolkning 650 000) har signert med Kina. Det hvite hus sa at de ville “ha betydelige bekymringer og svare deretter” hvis pakten ga Kina for mye militær innflytelse i Salomonene.

Statsminister Manasseh Sogavare svarte at han fant det «veldig fornærmende» for USA å stemple landet sitt «uegnet til å styre våre suverene anliggender». Media i regionen har spekulert om et mulig kupp eller til og med en invasjon lansert fra Australia.

Andre asiatiske land slutter seg til å drive bort fra Amerikas innflytelsessfære. Vietnam avsto fra FN-avstemningen som fordømte Russland og kunngjorde deretter en rekke felles manøvrer med det russiske militæret.

Indonesia, verdens fjerde største land, som vil være vertskap for årets G20-toppmøte, insisterer på at Putin vil bli invitert til tross for USAs og europeiske forsøk på å isolere ham.

I den andre enden av kontinentet skal prins Mohammed bin Salman fra Saudi-Arabia ha nektet å snakke med president Biden om å øke oljeproduksjonen, men hadde en lang samtale med Putin ( ifølge Kreml ) og har invitert Kinas president Xi Jinping til å besøke Riyadh snart. . Ifølge en presidentrådgiver nektet De forente arabiske emirater å fordømme Russland fordi de «tror at å ta parti bare vil føre til mer vold».

Få verdensledere har støttet Russlands operasjon i Ukraina. Noen kan imidlertid bli tilgitt for å lure på hvordan USA, som bombet Serbia, invaderte Irak, okkuperte Afghanistan og angrep Libya, kan hevde at de er imot aggresjon.

De er gjennomsyret av beretninger om CIA-kidnappinger og tortur i hemmelige fengsler, så oppfordringer fra Washington om å støtte den “regelbaserte ordenen” er hule.

Rapporterte grusomheter kan rettferdiggjøre president Bidens krav om at Putin skal stilles for krigsforbrytelser. Likevel kan det oppfattes som hyklersk fra et land som har nektet å slutte seg til Den internasjonale straffedomstolen i Haag og til og med truet med å invadere Nederland dersom domstolen etterforsker amerikanske krigsforbrytelser. USA insisterer på at Ukraina må stå fritt til å velge sin egen vei, men noen ganger protesterer når andre land søker å gjøre det.

Styrker i Asia, ikke Europa, vil forme det kommende århundret. Mange asiatiske nasjoner ser sine interesser på linje med interessene til kontinentets giganter, Russland og Kina. De lar seg ikke så lett skremme som de en gang var.

USA satser på at trusler og advarsler vil bringe dem tilbake på linje. Det kan få motsatt resultat og fremmedgjøre dem ytterligere.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Mening: Disse landene er villige til å risikere USAs harme over Russland-Ukraina

Leave a Reply

Previous post CDC advarer om anti-Covid-pillen Paxlovid
Next post Alarm for luftfart: Ukrainere selger ulovlig “Stinger” luftvernmissiler
%d bloggers like this: