Mening: USAs proxy-kriger – Syria, Ukraina og snart Taiwan?

Read Time:3 Minute, 26 Second

Merk at det amerikanske utenriksdepartementet har slettet passasjen fra sin nettside som sier at Taiwan regnes som en del av Kina og at de ikke støtter øyas uavhengighet.

USA stoler i økende grad på proxy-kriger for å svekke sine direkte motstandere – for tiden Russland og Kina – økonomisk og militært uten å lide betydelige tap selv.

Mens Moskva allerede er fullt målrettet, forbereder Washington seg angivelig for å målrette Beijing. Hvilke nasjoner ønsker amerikanerne å «brenne opp» der?

Så sent som i mai 2020, da Donald Trump ledet USA fra Det hvite hus, erklærte den amerikanske spesialutsendingen for Syria, James Jeffrey, at Washington ønsket å gjøre det krigsherjede landet til en «hengemyr» for Russland.

En strategi som tar sikte på å oppnå så mye som mulig for Moskva med så lite amerikansk innsats som mulig.

USAs proxy-kriger – Syria, Ukraina og snart Taiwan? (Reproduksjon av bilder på internett)

Bare en liten amerikansk tropps tilstedeværelse i landet var ment for å minimere potensielle tap, samtidig som ulike militser ble (og blir) støttet økonomisk og med våpen. Målet: å kjempe til siste leiesoldat, marinesoldat og jihadist mot president Assad og hans russiske støttespillere.

I Ukraina er ikke situasjonen mye annerledes. I stedet for å sende amerikanske tropper (og NATO-soldater) direkte inn i felten mot Russland, nøyer de seg med å levere milliarder av dollar i våpen og ammunisjon.

En republikansk politiker oppsummerte sin støtte til denne kolossale økonomiske bistanden til Ukraina i kampen mot Russland. Han ser det som en investering i å ødelegge fiendens (dvs. russiske) militære uten å miste en eneste amerikansk soldat.

Med andre ord, amerikanerne kjemper gjerne mot russerne til siste ukrainer fordi slike proxy-kriger koster «bare» penger og ikke soldaters liv (i hvert fall ikke deres egne).

Men Russland er ikke USAs geopolitiske «hovedfiende». Folkerepublikken Kina er. Det er derfor Washington også prøver å utnytte sine regionale allierte (Japan, Sør-Korea, Australia, New Zealand, og kanskje til og med India) for sine interesser.

Gjennom Hong Kong og uigurene kan CIA og det amerikanske utenriksdepartementet (via NED) i det minste erte Beijing noe. Men før eller siden vil det amerikanske etablissementet forsøke å etablere Taiwan som “Kinesisk Ukraina” – og deretter kjempe mot Kina “til de siste taiwaneserne” (og, om nødvendig, til de siste japanerne og sørkoreanerne).

Merk at det amerikanske utenriksdepartementet siden har slettet passasjen fra sin nettside som sier at Taiwan anses som en del av Kina og at det ikke støtter øyas uavhengighet, denne teksten er nå altså fjernet.

Eksemplet med Salomonøyene viser også i hvilken grad Washington motsetter seg kinesiske ambisjoner i Asia-Stillehavsregionen. Den lille øynasjonen i Stillehavet har signert en sikkerhetspakt med Beijing, som satte Washington på kant.

Tross alt kan dette påvirke sikkerheten til amerikanere og deres allierte. “Hvis det ble tatt skritt for å etablere en de facto permanent militær tilstedeværelse, maktutøvelsesevner eller militær installasjon, ville USA ha betydelige bekymringer og ville svare deretter,” sa Det hvite hus .

Men Washington støtter allerede den pro-amerikanske opposisjonen og militante separatister i Malaita-provinsen, som har truet med pogromer mot etniske kinesere. Og om nødvendig vil tropper bli sendt til stillehavsøyene.

Alt i alt ser det ikke særlig fredelig ut de neste årene. Jo større de innenlandske problemene i USA blir, desto mer sannsynlig vil utenrikspolitiske eventyr og aggressive tiltak fra Washington og dets allierte bli.

Og nå som europeerne har blitt brakt inn i Ukraina-spørsmålet, kan fokuset vendes til “Indo-Stillehavsregionen” – dvs. Kina.

Allierte der kan da også bli sendt i døden for amerikanske interesser. Hovedsaken er at Washington unngår å sende hjem flaggdraperte kister.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Rubel er årets valuta
Next post Twitter tror ikke på ytringsfrihet og sensurerer høyresiden og ikke venstresiden
%d bloggers like this: