Vertikal jordbruk på vei opp – er det fremtidens landbruk?

Read Time:1 Minute, 44 Second

Vertikale oppdrettsteknologier står overfor økonomiske utfordringer med store oppstartskostnader sammenlignet med tradisjonelle gårder. Det sies at en “hypotetisk 10-nivå vertikal gård” vil koste over 850 ganger mer per kvadratmeter dyrkbar jord enn en tradisjonell gård, f.eks. i landlige Victoria Australia.

Innen 2050 forventes verdens befolkning å vokse til 9,7 milliarder mennesker, og å fø den vil være en betydelig utfordring. På grunn av industriell utvikling og urbanisering mister vi dyrkbar jord hver dag.

I 2015 rapporterte forskere at jorden hadde mistet en tredjedel av sine dyrkbare land i løpet av de siste 40 årene.

Vi vet ikke hvor mye mer vi vil tape de neste 40 årene. Økende matetterspørsel på grunn av en voksende befolkning sammen med stadig minkende dyrkbar jord utgjør en av de viktigste utfordringene vi står overfor. Mange tror at vertikalt jordbruk kan være svaret på denne utfordringen. Er vertikal jordbruk fremtiden for landbruket? La oss finne det ut!

Vertikal jordbruk er praksisen med å dyrke avlinger i vertikalt stablede lag. Den inkluderer ofte landbruk med kontrollert miljø, optimalisering av plantevekst og jordfrie jordbruksteknikker som hydroponikk, akvaponikk og aeroponikk.

Noen vanlige valg av strukturer for å huse vertikale oppdrettssystemer inkluderer bygninger, fraktcontainere, tunneler og forlatte gruvesjakter. Fra 2020 tilsvarer det omtrent 30 ha (74 dekar) operativt vertikalt jordbruksland i verden.

Det moderne konseptet med vertikalt jordbruk ble foreslått i 1999 av Dickson Despommier, professor i folke- og miljøhelse ved Columbia University. Despommier og elevene hans kom opp med et design av en skyskrapergård som kunne brødfø 50 000 mennesker.

Selv om designet ennå ikke er bygget, populariserte det ideen om vertikalt jordbruk.

Gjeldende anvendelser av vertikalt jordbruk kombinert med andre toppmoderne teknologier, for eksempel spesialiserte LED-lys, har resultert i over ti ganger så høy avling enn man ville fått gjennom tradisjonelle jordbruksmetoder.

Hovedfordelen med å bruke vertikale oppdrettsteknologier er den økte avlingen med et mindre arealbehov. Den økte muligheten til å dyrke et større utvalg av avlinger på en gang fordi avlingene ikke deler de samme jordstykkene mens de dyrkes, er en annen ettertraktet fordel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Vertikal jordbruk på vei opp – er det fremtidens landbruk?

Leave a Reply

Previous post Ny mRNA-vaksine fra Arcturus er utviklet for å replikere en rekke virale komponenter i kroppen
Next post Pro-russisk demonstrasjon skal finne sted på Heroes Square i Budapest
%d bloggers like this: