Ny studie – De fleste var uvaksinerte og opplevde milde symptomer

Read Time:2 Minute, 20 Second

Omicron-varianten kan deles inn i ulike undertyper. Danmark har hovedsakelig vært berørt av undertypene BA.1 og BA.2. En ny studie fra Statens Serum Institut (SSI) tar sikte på å fastslå om reinfeksjon med BA.2 kan oppstå kort tid etter initial BA.1-infeksjon. Svaret var ja   men generelt anslås reinfeksjon å forekomme sjelden.

I 47 av tilfellene ble den berørte personen først smittet av BA.1 og deretter av BA.2. Flertallet av de smittede var unge og uvaksinerte, og de fleste opplevde milde symptomer under infeksjonen. Forskjellen mellom alvorlighetsgraden under deres første og andre infeksjon var ubetydelig. Ingen av de smittede var blitt alvorlig syke, og ingen trengte innleggelse på sykehus.

Siden Omicron-varianten nådde Danmark i slutten av november 2021, har en betydelig andel av den danske befolkningen blitt smittet   ca. 2 millioner dansker har testet positivt ved PCR. Det finnes flere undertyper av Omicron-varianten som varierer betydelig, noe som reiser spørsmålet om det er mulig å bli smittet av flere av disse undertypene suksessivt.

BA.1-undertypen av Omicron er mer utbredt enn de andre undertypene, men en annen variant, BA.2, vinner terreng mange steder over hele verden

Dette mønsteret gjenspeiles veldig tydelig i Danmark. Flertallet av de som ble smittet med Omicron i desember ble rammet av BA.1. Men i januar ble BA.2 gradvis mer utbredt. Denne varianten står i dag for de fleste koronavirusinfeksjoner i Danmark, mens BA.1 nå sees mye sjeldnere. Derfor var det viktig å finne ut om det er mulig å bli smittet av begge undertypene, den ene etter den andre, og i så fall, hva var sykdommens alvorlighetsgrad?

67 personer har hatt Omicron to ganger

“Vår kunnskap om hvilken Omicron-subvariant som infiserer danskere er hovedsakelig hentet fra sekvensering av virus fra dansker som tester positivt ved PCR. Ved SSI har forskere studert hvor mange individer som har hatt to positive tester og brukt genomsekvensering for å undersøke virusvariantene de var blitt smittet med.”

Forskere fant 67 tilfeller der samme individ hadde blitt smittet to ganger med 20-60 dagers intervall og hvor begge infeksjonene skyldtes Omicron-undertyper.

Milde sykdomsforløp

I 47 av tilfellene ble den berørte personen først smittet av BA.1 og deretter av BA.2. Flertallet av de smittede var unge og uvaksinerte, og de fleste opplevde milde symptomer under infeksjonen. Forskjellen mellom alvorlighetsgraden under deres første og andre infeksjon var ubetydelig. Ingen av de smittede var blitt alvorlig syke, og ingen trengte innleggelse på sykehus.

Oppsummert viser studien at infeksjon med to forskjellige Omicron-undertyper er mulig. Dette ser ut til å forekomme relativt sjelden i Danmark, og reinfeksjoner har hovedsakelig rammet yngre uvaksinerte individer.

Studien er sendt inn for publisering og er tilgjengelig som preprint på MedRxiv

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Ny studie – De fleste var uvaksinerte og opplevde milde symptomer

Leave a Reply

Previous post Politiet brukte LRAD våpen mot sin egen befolkning
Next post Faktisk.no bekrefter at det er EU som bestemmer i norge
%d bloggers like this: