Når smitten faller i Spania, vurderer Spanias regioner å oppheve restriksjoner

Read Time:3 Minute, 10 Second

Cantabria har opphevet bruken av det digitale sertifikatet, og Catalonia og Andalusia planlegger å følge etter. 

Den sjette bølgen av koronaviruset i Spania begynner å avta. Onsdag rapporterte det spanske helsedepartementet at forekomsten på 14 dager hadde falt 20 prosent til 3 286 per 100 000. Dette er andre dagen på rad at dette datapunktet har sunket etter to måneder på vei opp. Eksperter advarer imidlertid om at det er for tidlig å snakke om en nedadgående trend, og forklarer at det må gå mer tid før nedgangen kan bekreftes. Men mens overføringen forblir på svært høye nivåer, viser den sjette bølgen de første tegnene på at økningen i tilfeller avtar.

Dessuten, mens sykehusene fortsatt er under belastning, er situasjonen langt fra hva den var under andre bølger. I februar 2021, for eksempel, var det mer enn 4 800 Covid-19-pasienter på intensivavdelinger (ICUs), sammenlignet med 2 230 registrert på onsdag. Beleggsnivåene er imidlertid fortsatt høye, med nesten én av fire ICU-senger okkupert av en pasient med Covid-19.

Som svar på økningen i koronavirusinfeksjoner i forkant av jul, kunngjorde den spanske regjeringen 23. desember at ansiktsmasker igjen ville være obligatoriske utendørs . På det tidspunktet sa Darias at dette tiltaket ville være på plass “til den epidemiologiske situasjonen ble bedre.” I en tale onsdag sa ministeren at det trengs mer tid for å avgjøre om den sjette bølgen er på en nedadgående trend. “Det er nødvendig å vurdere fremgangen [av pandemien] i de kommende dagene og vente på at høsten skal konsolideres, noe som tyder på at vi har overvunnet toppen,” forklarte hun.

Nedgangen i tilfeller fører imidlertid allerede til handling fra Spanias regioner, som er ansvarlige for helsevesenet, Covid-19-vaksinasjonskampanjer og koronavirusrestriksjoner i deres territorier.

Catalonia kunngjorde at de vil oppheve portforbudet om natten på fredag . Men resten av restriksjonene, som 10-mannsgrensen på sosiale sammenkomster, stenging av utesteder og redusert kapasitet på restauranter og sports- og kulturarrangementer, vil forbli på plass. Selv om den nordøstlige regionen fortsetter å registrere rekordhøyt antall nye tilfeller og har mer enn 500 Covid-19-pasienter på intensivavdelinger, forsvarte den katalanske regjeringen sin beslutning om å oppheve portforbudet med den begrunnelse at smittehastigheten avtok. «Selv om vi ikke har nådd toppen, tyder alle parameterne på at pandemien avtar. Det er derfor den katalanske regjeringen vil oppheve portforbudet, sier Patricia Plaja, talsperson for den katalanske regionale regjeringen.

Cantabria har i mellomtiden besluttet å ikke utvide kravet om å vise EUs digitale COVID-sertifikat for å komme inn på restauranter. Domstolene godkjente det såkalte “Covid-passet” frem til 19. januar. For at det skulle forbli på plass utover denne datoen, måtte Cantabria-regjeringen be domstolene om en forlengelse – et grep den har besluttet ikke å gjøre.

Av samme grunn vurderer Catalonia også å oppheve bruken av Covid-passet i regionen. “Vi tror at det har hatt en effekt: det har økt bevisstheten om viktigheten av vaksinasjon og ble også brukt for å gjøre publikum oppmerksom på at vi var i en pandemisituasjon,” sa Carme Cabezas,

I Andalusia kreves Covid-passet for å komme inn på gjestfrihetsbedrifter, utesteder og sykehjem. Dette tiltaket vil utløpe 31. januar, men ifølge kilder fra helseavdelingen planlegger ikke den regionale regjeringen å be om tillatelse fra retten til å utvide bruken etter denne datoen. Den endelige avgjørelsen vil imidlertid avhenge av den epidemiologiske situasjonen .

Kanariøyene har i mellomtiden tatt en annen tilnærming og valgt å styrke restriksjonene. Bruken av Covid-passet, som skulle avsluttes 24. januar, er forlenget med ytterligere en måned, mens øyene Gran Canaria og La Palma er flyttet til et høyere beredskapsnivå, noe som innebærer strengere tiltak på gjestfrihetssektoren og sosiale sammenkomster.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Aldri før har det vært så mange demonstrasjoner
Next post Irland fjernet de fleste restriksjonene
%d bloggers like this: